Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΥΠΕΚΑ-Τρόικα:Λύσεις χωρίς πώληση μονάδων ΔΕΗ

Εναλλακτικές προτάσεις όσον αφορά την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, οι οποίες παρακάμπτουν την απαίτηση της τρόικας περί πώλησης μονάδων της ΔΕΗ επεξεργάζεται η κυβέρνηση.

ΥΠΕΚΑ-Τρόικα:Λύσεις χωρίς πώληση μονάδων ΔΕΗ
Εναλλακτικές προτάσεις όσον αφορά την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, οι οποίες παρακάμπτουν την απαίτηση της τρόικας περί πώλησης μονάδων της ΔΕΗ επεξεργάζεται η κυβέρνηση, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται να ανακοινώσει το τελικό της σχέδιο στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Ειδικότερα, κατά τη χθεσινή έκτακτη συνάντηση της υπουργού Περιβάλλοντος. Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τ.Μπιρμπίλη με κλιμάκιο ελεγκτών της τρόικα αναλύθηκαν εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίες του υπουργείου διεξοδικά οι λεπτομέρειες που συνθέτουν την εγχώρια αγορά ενέργειας.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες συμφωνήθηκε πως πρέπει να υπάρξουν αλλαγές που θα άρουν τις στρεβλώσεις και τις δυσλειτουργίες, ωστόσο η υπουργός ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση δεν συναινεί σε πώληση των μονάδων της ΔΕΗ. Σημειώνεται ότι αντίστοιχη στάση είχε τηρήσει και την περασμένη Παρασκευή, ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΚΑ, Κ. Μαθιουδάκης κατά τη συνάντηση με το κλιμάκιο της τρόικας.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, το ΥΠΕΚΑ δεν έλαβε οριστικό κείμενο από την τρόικα, τέτοιο που να ορίζει τις απαιτήσεις της για την απελευθέρωση της αγοράς, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κυβέρνηση θα εξειδικεύσει τη στάση της και τις αλλαγές που θα προωθήσει έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

---Ποια σενάρια "παίζουν"

Σύμφωνα δημοσιογραφικές πληροφορίες, που επικαλείται η Marfin Analysis στο πρωινό της report (4/8), η διοίκηση της ΔΕΗ έχει θέσει τα παρακάτω πιθανά μέτρα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων:

1) η ΔΕΗ θα πουλάει ένα ποσοστό από την ενέργεια που παράγεται από λιγνιτικά και υδροηλεκτρικά εργοστάσια σε ιδιώτες μέσω της σύναψης μακροχρόνιων συμβολαίων χωρίς να πουλήσει τις μονάδες,

2) να γίνει άμεσα διαγωνισμός για νέα λιγνιτορυχεία,

3) να αναλάβει την διαχείριση των υδροηλεκτρικών εργοστασίων ο ΔΕΣΜΗΕ,

4) να αναπτύξει μονάδες η ΔΕΗ σε συνεργασία με ιδιώτες,

5) να μπορεί να ανταλλάξει εγχώριες μονάδες η ΔΕΗ με αντίστοιχες μονάδες άλλων εταιριών στο εξωτερικό,

6) να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση των τιμολογίων λιανικής πώλησης του ηλεκτρικού ρεύματος.

Η ΔΕΗ εκτιμά ότι με αυτά τα μέτρα το μερίδιο αγοράς της εταιρίας στην παραγωγή θα έπεφτε αρκετά κάτω από το 80% χωρίς να είναι αναγκαία η πώληση μονάδων.

Η Marfin Analysis θεωρεί ότι η κυβέρνηση θα μπει σε διαπραγματεύσεις με ΕΕ/ΔΝΤ για τις αλλαγές στην αγορά ηλεκτρισμού. Εξ’ αιτίας του ομιχλώδους τοπίου και των πολλών σεναρίων, προτείνει στάση αναμονής για την μετοχή μέχρι να υπάρχει καλύτερη εικόνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v