Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΥΠΕΚΑ: Αναστολή εφαρμογής ρήτρας καυσίμων

Ανεστάλη από 1η Αυγούστου 2010 η εφαρμογή του μηχανισμού διαχείρισης μεταβολών διεθνών τιμών καυσίμων, σύμφωνα με απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννης Μανιάτης.

ΥΠΕΚΑ: Αναστολή εφαρμογής ρήτρας καυσίμων
Ανεστάλη από την 1η Αυγούστου 2010 η εφαρμογή του μηχανισμού διαχείρισης μεταβολών διεθνών τιμών καυσίμων, σύμφωνα με απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννης Μανιάτης, καθώς κρίθηκε αναγκαία η λήψη κοινωνικών μέτρων προστασίας των καταναλωτών έναντι του αυξημένου κόστους διαβίωσης, μέρος του οποίου αποτελεί και το κόστος προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.

Η απόφαση ελήφθη ύστερα από γνωμοδότηση της ΡΑΕ και κατόπιν ενημέρωσης από τη διοίκηση της ΔΕΗ για τις επιπτώσεις στα βασικά τιμολόγιά της από την εφαρμογή της ρήτρας καυσίμων, κατά το τρίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου - Σεπτεμβρίου.

Ειδικότερα, το τρίτο τρίμηνο εφαρμογής του μέτρου υπήρξε σημαντική επίδραση στη διαμόρφωση υψηλών τιμών προμήθειας φυσικού αερίου, κυρίως λόγω των μεταβολών στην ισοτιμία ευρώ - δολαρίου, με αποτέλεσμα να παρουσιαστεί σημαντική αύξηση των αντίστοιχων χρεώσεων.

Η μοναδιαία τιμή της ρήτρας καυσίμου που αντιστοιχεί ανέρχεται σε:
- 0,00166 ευρώ/KWh στην υψηλή τάση.
- 0,00171 ευρώ/KWh στη μέση τάση.
- 0,00180 ευρώ/KWh στη χαμηλή τάση.
Εφαρμόζεται στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς που εκδίδονται από τις 20/7/2010, για την κατανάλωση που αντιστοιχεί στην περίοδο από 16/7/2010.

Οι επιπτώσεις στα βασικά τιμολόγια της ΔΕΗ Α.Ε. από την εφαρμογή της ρήτρας καυσίμου κατά το τρίμηνο Ιούλιου - Αύγουστου - Σεπτεμβρίου, εκτιμούμενες επί της μέσης αξίας ηλεκτρικού ρεύματος προ φόρων, ανέρχονται:

• Για έναν τυπικό οικιακό καταναλωτή με κατανάλωση 1.200 KWh ανά τετράμηνο σε 1,70%.
• Για έναν αγροτικό καταναλωτή με παροχή χαμηλής τάσης σε 3,89%.
• Για έναν αγροτικό καταναλωτή με παροχή μέσης τάσης σε 4,29%.
• Για έναν βιομηχανικό καταναλωτή με παροχή χαμηλής τάσης σε 1,48%.
• Για έναν βιομηχανικό καταναλωτή με παροχή μέσης τάσης σε 2,23%.
• Για έναν βιομηχανικό καταναλωτή με παροχή υψηλής τάσης σε 2,58%.
• Για έναν εμπορικό καταναλωτή με παροχή χαμηλής τάσης σε 1,43%.
• Για έναν εμπορικό καταναλωτή με παροχή μέσης τάσης σε 1,79%.

Η απόφαση αναστολής του μηχανισμού διαχείρισης μεταβολών διεθνών τιμών καυσίμων ισχύει μέχρι τη διαπίστωση μεταβολής των δεδομένων που ελήφθησαν υπόψη στην υπ' αρ. 338/2010 γνωμοδότηση της ΡΑΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v