Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤτΕ: Αύξηση στα μέσα επιτόκια νέων καταθέσεων

Αύξηση παρουσίασαν γενικά τα μέσα επιτόκια των σημαντικότερων κατηγοριών νέων καταθέσεων και δανείων τον Ιούνιο του 2010, ενώ άνοδο κατέγραψαν τα επιτόκια και στις υφιστάμενες καταθέσεις, σύμφωνα με την ΤτΕ.

ΤτΕ: Αύξηση στα μέσα επιτόκια νέων καταθέσεων
Αύξηση παρουσίασαν γενικά τα μέσα επιτόκια των σημαντικότερων κατηγοριών νέων καταθέσεων και δανείων τον Ιούνιο του 2010, ενώ άνοδο είχαν τον Ιούνιο του 2010 τα επιτόκια που εφαρμόζονται στα υφιστάμενα υπόλοιπα των σημαντικότερων κατηγοριών καταθέσεων, σύμφωνα με την ΤτΕ.

1. ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΝΕΩΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΩΝ ΣΕ ΕΥΡΩ

Αύξηση παρουσίασαν γενικά τα μέσα επιτόκια των σημαντικότερων κατηγοριών νέων καταθέσεων και δανείων τον Ιούνιο του 2010, με εξαίρεση το επιτόκιο των καταθέσεων μιας ημέρας από μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις και τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων που σημείωσαν πτώση.

Αναλυτικότερα, το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων μιας ημέρας από νοικοκυριά τον Ιούνιο του 2010 αυξήθηκε οριακά στο 0,43%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων παρουσίασε πτώση κατά 6 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 0,32%. Το μέσο επιτόκιο των νέων καταθέσεων από νοικοκυριά με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος σημείωσε περαιτέρω σημαντική άνοδο 19 μονάδων βάσης και διαμορφώθηκε στο 3,61%.

Όσον αφορά στα επιτόκια των χορηγήσεων, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοιχτά δάνεια και τις υπεραναλήψεις) παρουσίασε σημαντική άνοδο κατά 45 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 14,37%.

Το επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια σημείωσε περαιτέρω αύξηση τον Ιούνιο του 2010 κατά 17 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 6,46%. Σημαντική περαιτέρω άνοδο (κατά 34 μ.β.) κατέγραψε το μέσο επιτόκιο των νέων επιχειρηματικών δανείων συγκεκριμένης διάρκειας με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό για μέχρι 1 έτος και για μικρά σχετικώς ποσά (δάνεια μέχρι 1 εκατ. ευρώ) και διαμορφώθηκε στο 5,90%.

Παρόμοια εικόνα είχε και το μέσο επιτόκιο των νέων επιχειρηματικών δανείων για μεγάλα σχετικώς ποσά (δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ), το οποίο αυξήθηκε κατά 12 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 3,89%. Το μέσο επιτόκιο των νέων στεγαστικών δανείων, με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό έως 1 έτος, καθώς και αυτό με επιτόκιο σταθερό πάνω από 1 και μέχρι και 5 έτη μειώθηκαν κατά 10 και 8 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκαν στο 3,26% και στο 4,65% αντίστοιχα.

2. ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΣΤΑ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΩΝ ΣΕ ΕΥΡΩ

Άνοδο σημείωσαν τον Ιούνιο του 2010 τα επιτόκια που εφαρμόζονται στα υφιστάμενα υπόλοιπα των σημαντικότερων κατηγοριών καταθέσεων, ενώ μικτή εικόνα είχαν αυτά που εφαρμόζονται στα υπόλοιπα των σημαντικότερων κατηγοριών δανείων.

Ειδικότερα, τόσο το μέσο επιτόκιο καταθέσεων από τα νοικοκυριά με διάρκεια έως 2 έτη όσο και το επιτόκιο των αντίστοιχων καταθέσεων από επιχειρήσεις παρουσίασαν αύξηση τον Ιούνιο του 2010 (κατά 14 και 66 μ.β. αντίστοιχα) και διαμορφώθηκαν σε 3,05% και 3,22% αντίστοιχα.

Το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με διάρκεια άνω των 5 ετών σημείωσε πτώση κατά 16 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 3,66%, ενώ το επιτόκιο της αντίστοιχης διάρκειας δανείων προς μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις είχε άνοδο κατά 22 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,26%.

* Ο αναλυτικός πίνακας με τα επιτόκια νέων καταθέσεων και δανείων σε ευρώ δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v