Κλωστές: Ανάσα από τις εξαγωγικές δρατηριότητες

Θετική έκπληξη ήταν για τους παράγοντες της κλωστοϋφαντουργίας η πορεία του α' εξαμήνου, καθώς ύστερα από πολυετή «Γολγοθά» οι υποστηρικτές των προοπτικών του χώρου άρχισαν να αποκτούν κάποια επιχειρήματα.

Κλωστές: Ανάσα από τις εξαγωγικές δρατηριότητες
Θετική έκπληξη υπήρξε για τους παράγοντες του κλωστοϋφαντουργικού κλάδου η πορεία του πρώτου φετινού εξαμήνου, καθώς ύστερα από πολυετή «Γολγοθά» οι υποστηρικτές των προοπτικών του συγκεκριμένου χώρου άρχισαν να αποκτούν κάποια επιχειρήματα.

Ασφαλώς, βοήθησαν η ενδυνάμωση του δολαρίου όπως επίσης και η σημαντική άνοδος της τιμής του βάμβακος -και σε κάποιον βαθμό και του νήματος-, με αποτέλεσμα οι ελληνικές εταιρείες που είχαν αποθέματα να μπορέσουν να «ξεφορτώσουν» σε καλύτερες τιμές.

«Όσο και αν οι τιμές δεν ήταν και τόσο καλές, το αξιοσημείωτο είναι πως οι ελληνικές επιχειρήσεις είδαν σαφή αναστροφή στο μέτωπο της ζήτησης για εξαγωγές», δηλώνει στον «Μ» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών κ. Ελευθέριος Κούρταλης. Ο ίδιος συμπληρώνει: «Είδαμε παλιούς πελάτες από την Ευρώπη να ζητούν κατεπειγόντως προϊόντα, προσφέροντας μάλιστα και συμβόλαια τεσσάρων ή και έξι μηνών, ενώ κατά το παρελθόν οι παραγγελίες ήταν λιγότερες και βραχυχρόνιες.

Δύο φαίνεται να είναι οι βασικότεροι λόγοι που εξηγούν αυτήν την εξέλιξη:

1. Το γεγονός ότι έχει αρχίσει να αυξάνεται το κόστος και στις χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας, με τις εκεί εταιρείες να έχουν ξεμείνει από βαμβάκι και φθηνές τιμές.

2. Έχει περιοριστεί δραματικά η προσφορά στα κράτη της Ευρώπης, με τις ελληνικές εταιρείες να συγκαταλέγονται στις ποιοτικότερες».

Είναι βέβαια πολύ πρόωρο να ισχυριστεί κάποιος ότι οι ελληνικοί όμιλοι θα μπορέσουν φέτος να καταγράψουν έστω και κάποια κέρδη και το πιθανότερο είναι ότι -απλώς- θα περιορίσουν τις ζημιές τους.
 
Περισσότερο ωφελημένα είναι τα εκκοκκιστήρια που βρέθηκαν με αποθέματα και πούλησαν σε καλύτερες τιμές, ενώ κάποια βελτίωση είδαν και οι νηματουργίες.

Οι τελευταίες πούλησαν περισσότερα προϊόντα σε σχετικά καλύτερες τιμές. Και επειδή οι περισσότερες έχουν περιορίσει πολύ το ύψος της παραγωγής τους, με σκοπό να μειώσουν τα αποθέματά τους, φαίνεται ότι ακόμη μεγαλύτερα οφέλη θα προκύψουν στο μέτωπο των ταμειακών ροών.

--- Αναστροφή τάσης ή απλώς αναλαμπή;

Μέχρι και το τέλος Αυγούστου δεν αναμένονται νέα από τον κλάδο. Σχεδόν όλα τα εργοστάσια έχουν διακόψει την παραγωγή εν όψει των αδειών του καλοκαιριού αλλά και λόγω περιορισμένων αποθεμάτων βάμβακος. Νέα λοιπόν πιστεύεται πως θα έχουμε από το φθινόπωρο και μετά, αφού οι παράγοντες του χώρου αγωνιούν να μάθουν αν η αναλαμπή του πρώτου φετινού εξαμήνου μπορεί να έχει και συνέχεια.

* Σύμφωνα με αυτούς, το πρώτο στοίχημα που θα πρέπει να κερδηθεί είναι αυτό των τιμών του βάμβακος και του νήματος μετά την εκκίνηση της νέας εκκοκκιστικής περιόδου, με τους Έλληνες κλωστοϋφαντουργούς να ευνοούνται από υψηλές τιμές στο βαμβάκι και στο νήμα.

Οι αισιόδοξοι υποστηρίζουν πως η μέχρι τώρα πορεία δεν είναι «πυροτέχνημα», αλλά αντανακλά το γεγονός ότι οι χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας δεν είναι σε θέση πλέον να διατηρούν το κόστος των προϊόντων τους σε τόσο χαμηλά επίπεδα όσο στο παρελθόν και πως αυτή η τάση θα συνεχιστεί με εντονότερους ρυθμούς κατά τα επόμενα χρόνια. Δεν βλέπουν επίσης πολύ πιθανό το δολάριο να υποχωρεί και να επιστρέφει στα επίπεδα του παρελθόντος.

* Ένα δεύτερο στοίχημα που θα πρέπει να κερδηθεί είναι η αλλαγή αντιμετώπισης των επιχειρήσεων του κλάδου από το τραπεζικό σύστημα. «Οι τράπεζες έχουν κόψει στο μισό τα όρια, ακόμη και σε πολλές υγιείς επιχειρήσεις», υποστηρίζεται. Θα ήταν πολύ σημαντική εξέλιξη αν τα πιστωτικά ιδρύματα μπορούσαν -όσο το δυνατόν συντομότερα- και πάλι να επιστρέψουν στις παλιές πηγές χρηματοδότησής τους (wholesale funding) και να χρηματοδοτήσουν στη συνέχεια απρόσκοπτα τις επιχειρήσεις.

Πέραν όλων αυτών όμως, υπάρχει σειρά χρόνιων προβλημάτων που εξακολουθεί να πλήττει τον συγκεκριμένο χώρο, όπως οι τεράστιες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στο θέμα των κρατικών προμηθειών, οι παράνομες εισαγωγές ρούχων και το εκτεταμένο παραεμπόριο κ.λπ.

Μόνο από τις εισηγμένες εταιρείες το τελευταίο δωδεκάμηνο είχαμε τερματισμό της παραγωγικής δραστηριότητας για τα βαφεία-φινιριστήρια Maxim-Περτσινίδης και Τεξαπρέτ, ενώ είναι αμφίβολο αν εξακολουθεί να διατηρείται σε σημαντικά επίπεδα και η παραγωγική δραστηριότητα του βαφείου της εταιρείας ΕΛΦΙΚΟ.

Προ διετίας, επίσης, η Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου διέκοψε την παραγωγική δραστηριότητα νήματος, περιορίζοντας την γκάμα των δραστηριοτήτων της.
 
* Αναδημοσίευση από το 645ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, 30 Ιουλίου – 3 Αυγούστου 2010.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v