Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Έτοιμοι οι ξένοι για… αυξήσεις

Ενδιαφέρον ξένων να βάλουν "φρέσκο" χρήμα στις ελληνικές τράπεζες. Η αλλαγή κλίματος, η προεργασία ξένων τραπεζών, οι υψηλές προμήθειες για "σκληρή" αναδοχή και ο σχεδιασμός των Ελλήνων.

Τράπεζες: Έτοιμοι οι ξένοι για… αυξήσεις
Σημείο καμπής για την πορεία του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, με ευρύτερες επιπτώσεις και στην οικονομία, ενδέχεται να αποδειχθεί το φετινό καλοκαίρι, μια και δημιουργούνται ξανά από το μηδέν περιθώρια ελιγμών και κινήσεων για τους Έλληνες τραπεζίτες.

Η πιστή εκτέλεση του προϋπολογισμού, η ψήφιση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, χωρίς μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις, και η υποχώρηση των ανησυχιών για το μέλλον της ευρωζώνης έχουν μεταβάλει επί το θετικότερον εδώ και περίπου έναν μήνα το κλίμα για την Ελλάδα στο εξωτερικό.

Οι πωλήσεις των ξένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών άρχισαν να υποχωρούν από τα μέσα Ιουνίου και πρακτικά εδώ και έναν μήνα δεν υπάρχουν μεγάλες πωλήσεις.

Ταυτόχρονα, αυξάνονται προοδευτικά οι τοποθετήσεις ξένων με χαρακτήρα όμως trading κυρίως σε τραπεζικούς τίτλους και δευτερευόντως στα υπόλοιπα blue chips καθώς και σε πέντε - έξι τίτλους της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Αυτό όμως που μπορεί να αποβεί σημείο καμπής είναι το διευρυνόμενο ενδιαφέρον ξένων χαρτοφυλακίων να βάλουν "φρέσκο" χρήμα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, εφόσον οι τράπεζες αποφασίσουν να προχωρήσουν σε αύξηση κεφαλαίου.

Ρόλο-κλειδί στην παραπάνω αλλαγή έχουν παίξει οι ξένες τράπεζες. Τέσσερις αμερικανικές και ευρωπαϊκές τράπεζες είτε συζητούν με Έλληνες τραπεζίτες την ανάληψη "σκληρής" αναδοχής για τη διενέργεια αυξήσεων είτε έχουν ήδη αναλάβει ατύπως να διερευνήσουν το ενδιαφέρον ξένων για αυξήσεις κεφαλαίου.

Οι αυξήσεις που συζητώνται παρά την… επιτυχία στα stress tests

Το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες -πλην της ΑΤΕ- πέρασαν, έστω και οριακά, τα stress tests της ΕΚΤ δεν αλλάζει τους σχεδιασμούς για αυξήσεις κεφαλαίου, αν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Οι Έλληνες τραπεζίτες έχουν δείξει στο πρόσφατο παρελθόν υψηλά αντανακλαστικά ως προς την άντληση κεφαλαίων επιχειρώντας επιτυχώς αυξήσεις κεφαλαίου λίγο πριν από την επιδείνωση των κρίσεων (Πειραιώς, Eurobank) ή στα διαλείμματά της (Εθνική, Alpha Bank).

Επιπλέον, γνωρίζουν ότι πρέπει αφενός να μειώσουν την εξάρτησή τους από κρατικό χρήμα και αφετέρου να ενισχύσουν τα ίδια κεφάλαιά τους καθώς ο δρόμος εξόδου από την κρίση είναι ακόμη μακρύς. Άλλωστε, σε ενάμιση μήνα από τώρα η Τράπεζα της Ελλάδος θα τρέξει νέα τεστ αντοχής, τα αποτελέσματα των οποίων θα έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη.

Πρώτη ψήφος εμπιστοσύνης στην ΕΤΕ

Σύμφωνα με πληροφορίες, ελβετική τράπεζα έχει διενεργήσει ατύπως διερεύνηση ενδιαφέροντος για ενδεχόμενη αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας, τα αποτελέσματα της οποίας αποτέλεσαν το πρώτο θετικό δείγμα για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Από τη διερεύνηση διαπιστώθηκε ότι αρκετά ξένα χαρτοφυλάκια είναι πρόθυμα να μπουν σε αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής καλύπτοντας αδιάθετες μετοχές ή αγοράζοντας πριν από την αύξηση πακέτα μετοχών από funds που επιθυμούν να αποεπενδυθούν.

"Ενδεχόμενες αυξήσεις κεφαλαίου από ελληνικές τράπεζες φαντάζουν ως 'φιλέτα' για τα τμήματα επενδυτικής τραπεζικής των ξένων οίκων", εκτιμά κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος, σημειώνοντας ότι οι ξένοι ζητούν και θα πάρουν λογικά, λόγω της συγκυρίας, προμήθειες σκληρής αναδοχής της τάξης των 80 - 100 εκατ. ευρώ για αυξήσεις κεφαλαίου 1 - 1,5 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα, πέραν των αυξήσεων, θα υπάρξουν παράπλευρες δουλειές με διενέργεια placements γι' αυτούς που δεν θέλουν να συμμετάσχουν στις αυξήσεις και για όσα funds ενδιαφέρονται να μπουν πριν από τις ΑΜΚ.

Δεν είναι τυχαίο ότι η Morgan Stanley έχει κάνει προεργασία σε αυτό το επίπεδο, γκρουπάροντας πελάτες της που θέλουν να αποεπενδυθούν ή να μειώσουν σημαντικά τις θέσεις τους στην Εθνική και αναζητώντας τρίτους που επιθυμούν να απορροφήσουν μετοχές μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης.

Πλην του γνωστού ενδιαφέροντος, από τον επενδυτικό βραχίονα του Κατάρ, η Morgan Stanley, έχει σύμφωνα με πληροφορίες, και άλλους "έτοιμους" αγοραστές για την Εθνική Τράπεζα.

Σημειώνεται ότι το σώμα των μετόχων της Εθνικής έχει εξουσιοδοτήσει τη διοίκησή της να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου έως 1 δισ. ευρώ και επομένως δεν απαιτείται νέα έγκριση από τη γενική συνέλευση. Η Εθνική θα προχωρήσει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, σε αύξηση κεφαλαίου είτε παίξει είτε όχι ενεργό ρόλο στον κυοφορούμενο γύρο συγκέντρωσης της εγχώριας τραπεζικής αγοράς.

Με βάση κάποιες πηγές, διερεύνηση για το ενδιαφέρον ξένων προκειμένου να συμμετάσχουν σε αύξηση κεφαλαίου έχει διενεργήσει για λογαριασμό της Πειραιώς ξένη τράπεζα. Η διερεύνηση βρίσκεται σε αρχικό στάδιο και η τελική απόφαση διενέργειας ή μη αύξησης θα ληφθεί εφόσον το Δημόσιο ξεκαθαρίσει αν θα πουλήσει ή όχι πακέτο της ΑΤΕ και του Τ.Τ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι και η Deutsche Bank κινείται δραστήρια στην Ελλάδα επιδιώκοντας να κλείσει χρηματοδότηση για deal στον τραπεζικό κλάδο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v