Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διαβασμένη στις εξετάσεις της τρόικας η κυβέρνηση

Θετικά σχόλια για την πορεία υλοποίησης του μνημονίου ευελπιστεί να πάρει η κυβέρνηση από τα κλιμάκια της Ε.Ε., της ΕΚΤ και του ΔΝΤ που ήρθαν και ξεκινούν εντατικούς ελέγχους. Πρώτο ραντεβού στο υπ. Οικονομικών.

Διαβασμένη στις εξετάσεις της τρόικας η κυβέρνηση
Θετικά σχόλια και υψηλή βαθμολογία για την πορεία υλοποίησης του μνημονίου ευελπιστεί να πάρει η κυβέρνηση από τα μικτά κλιμάκια της Ε.Ε., της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, τα οποία κατέφθασαν στη χώρα μας το σαββατοκύριακο και ξεκινούν από σήμερα ένα δεκαήμερο εντατικών ελέγχων σε όλους τους κρίσιμους τομείς της οικονομίας.

Οι ελεγκτές της τρόικας θα αρχίσουν τον μαραθώνιο επαφών από το υπουργείο Οικονομικών και στη συνέχεια θα περάσουν από όλα τα υπουργεία που εμπλέκονται σε σημαντικό βαθμό στην πρόοδο του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί βέβαια στα υπουργεία Εργασίας, Υγείας, Υποδομών, Οικονομίας και Εσωτερικών, τα οποία έχουν επιφορτιστεί με όλες τις καίριες μεταρρυθμίσεις. Παράλληλα, τα κλιμάκια αναμένεται να επισκεφτούν την Τράπεζα της Ελλάδος, τον ΟΔΔΗΧ, την Ελληνική Στατιστική Αρχή και το ΣΔΟΕ.

Σε γενικές γραμμές, δηλαδή, πρόκειται να επαναλάβουν το δρομολόγιο της τελευταίας τους επίσκεψης, με εξαίρεση ίσως τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, καθώς ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί αν θα υπάρξει συνάντηση με τους συνδικαλιστικούς φορείς.

--- Ες Αύγουστον τα σπουδαία

Η διαφορά είναι ότι την προηγούμενη φορά που είχε έρθει η τρόικα είχε ως στόχο να συνδιαμορφώσει με την κυβέρνηση την πολιτική υλοποίησης των απαραίτητων αλλαγών, ενώ τώρα έρχεται για να διαπιστώσει κατά πόσον έχουν εφαρμοστεί τα συμφωνημένα.

Είναι προφανές, λοιπόν, ότι σχεδόν το σύνολο της κυβέρνησης θα μπει στο μικροσκόπιο της τρόικας, καθώς η εκταμίευση της δεύτερης δόσης του δανείου από τον μηχανισμό στήριξης (9 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο) εξαρτάται από τις διαπιστώσεις των ελεγκτών. Το κατά πόσον θα μείνουν ή όχι ικανοποιημένοι θα φανεί ξεκάθαρα στην έκθεση προόδου που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί μέχρι τα μέσα Αυγούστου. Εάν τα συμπεράσματα είναι θετικά, τότε η εκταμίευση του δανείου θα προχωρήσει κανονικά.

Στο οικονομικό επιτελείο δεν θέλουν καν να σκέφτονται το ενδεχόμενο των αρνητικών διαπιστώσεων και του παγώματος του δανείου, καθώς είναι απολύτως βέβαιοι ότι οι ελεγκτές θα μας αποδώσουν τα εύσημα για την πρόοδο που έχει σημειωθεί, όπως έκαναν πρόσφατα τόσο οι Βρυξέλλες, διά στόματος των κ. Γιούνκερ και Ρεν, όσο και η Ουάσιγκτον μέσω της τελευταίας έκθεσης του ΔΝΤ, η οποία είναι ιδιαίτερα θετική.

--- Γιατί αισιοδοξεί

Ο λόγος για τον οποίο επικρατεί αυτή η αισιοδοξία στην Πλατεία Συντάγματος είναι το γεγονός ότι στα τέλη Ιουνίου είχαν ολοκληρωθεί ή βρίσκονταν σε ικανοποιητικό στάδιο προόδου και οι 29 αλλαγές τις οποίες η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί να υλοποιήσει το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Για παράδειγμα, προχώρησαν η αύξηση του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων κατανάλωσης, οι μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, η ασφαλιστική μεταρρύθμιση, το «Σχέδιο Καλλικράτης», η σύσταση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κ.ά.

Φυσικά, θα υπάρξει ενημέρωση και για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών, με ιδιαίτερη έμφαση στη μείωση του ελλείμματος κατά 45,4% το πρώτο εξάμηνο, έναντι ετήσιου στόχου 39,5%. Στον τομέα των δαπανών αναμένονται ιδιαίτερα κολακευτικά σχόλια, καθώς η συγκράτησή τους έχει υπερβεί κατά πολύ τον στόχο.

Αντίθετα σε αυτόν των εσόδων θα ηχήσει το πρώτο καμπανάκι, λόγω της αισθητής υστέρησης την οποία παρουσιάζουν, αν και στο υπουργείο επιμένουν ότι δεν θα σημειωθεί απόκλιση διότι ακόμα δεν έχουν μπει στα ταμεία ο αυξημένος ΦΠΑ και κάποιες αναπροσαρμογές των ΕΦΚ. Το δεύτερο καμπανάκι αναμένεται να χτυπήσει για τα ταμεία, τα νοσοκομεία, τις ΔΕΚΟ και τους ΟΤΑ, καθώς ο έλεγχος των δαπανών σε αυτούς τους τομείς δεν είναι πλήρης και υπάρχουν μεγάλα περιθώρια εξοικονόμησης πόρων.

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΡΟΩΘΗΣΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
* Δημοσιονομικά μέτρα (ΦΠΑ, ΕΦΚ, μειώσεις μισθών και συντάξεων κ.λπ.). 
*  Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. 
*  Νομοσχέδιο για την ανάληψη της εποπτείας του ασφαλιστικού κλάδου από την ΤτΕ
*  Σύσταση ομάδας εργασίας από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για την παροχή στοιχείων της γενικής κυβέρνησης.
* Νομοσχέδιο δημοσιονομικής ευθύνης
* Υιοθέτηση οριζόντιας νομοθεσίας για την οδηγία των υπηρεσιών.

ΑΛΛΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ 
* Νόμος για τη δημοσίευση στο Διαδίκτυο όλων των αποφάσεων για δαπάνες της κυβέρνησης.
* Μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης. 
* Επανεξέταση του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά με βάση τις παρατηρήσεις της ΕΚΤ. 
* Νόμος για την απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης νέων επιχειρήσεων. 
* Αύξηση στην απορρόφηση των πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία και το Ταμείο Συνοχής. 
* Σχέδιο εξυγίανσης του ΟΣΕ (κοινό με ΥΠΟΙΚ). 
* Σχέδιο νόμου για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση
* Έκθεση για το ασφαλιστικό από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή. 
* Έναρξη συνομιλιών με τους κοινωνικούς εταίρους για την αναθεώρηση του πλαισίου διαπραγματεύσεων των μισθών και των συμβάσεων στον ιδιωτικό τομέα.

** Αναδημοσίευση από το 644ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, 23 - 27 Ιουλίου 2010.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v