Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ορκωτοί σε υπουργεία, ταμεία και νοσοκομεία

Πιάνουν δουλειά οι ορκωτοί λογιστές σε υπουργεία, νοσοκομεία αλλά και ταμεία. Γιατί καίγονται στο υπουργείο Οικονομικών για ελέγχους σε ταμεία - νοσοκομεία. Από πού ξεκινούν οι έλεγχοι.

Ορκωτοί σε υπουργεία, ταμεία και νοσοκομεία
Στην τυπική ενεργοποίηση της σύμβασης που έχει υπογράψει με τις πέντε μεγαλύτερες ελεγκτικές εταιρίες συν τον ΣΟΛ αναμένεται να προχωρήσει εντός των επόμενων ημερών το υπουργείο Οικονομικών.

Οι ορκωτοί θα αναλάβουν να ελέγξουν δειγματοληπτικά δαπάνες σε υπουργεία, σε μεγάλα ταμεία (π.χ. ΙΚΑ) και σε τέσσερα μεγάλα νοσοκομεία (Αττικό, Ευαγγελισμός κ.ά.).

Οι έλεγχοί τους εκτιμάται ότι θα συμβάλουν στη μείωση των δαπανών, ιδιαίτερα σε νοσοκομεία και σε ταμεία όπου και η κυβέρνηση παραδέχεται ότι συνεχίζονται τα προβλήματα.

Στα νοσοκομεία και στα ταμεία οι έλεγχοι θα είναι συνδυαστικοί προκειμένου να αποκαλυφθούν τυχόν κυκλώματα ή δαπάνες που επί χρόνια διαμορφώνονται με ανορθολογικό τρόπο.

Το σίγουρο είναι ότι οι "ράμπο"-ορκωτοί θα έχουν πολλή δουλειά, λίγο χρόνο (λιγότερο από έξι μήνες) και μπόλικη πίεση από το ΥΠΟΙΚ.

Από τους ελέγχους τους η κυβέρνηση προσδοκά περαιτέρω μείωση δαπανών και για πρώτη φορά εικόνα, έστω και δειγματοληπτικά, της σύνθεσής τους.

Στο Σύνταγμα ξέρουν άλλωστε ότι η τακτική της παύσης πληρωμών (παρακράτηση επιστροφής ΦΠΑ και μεγάλες καθυστερήσεις στην πληρωμή προμηθευτών) μπορεί να μείωσε τις δαπάνες (τις ταμειακές εκροές, δηλαδή) το α΄ εξάμηνο, όμως δεν μπορεί να συνεχιστεί επ' άπειρον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v