Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζορμπάς: Συντονισμένη επιχείρηση αγοράς ομολόγων

Ολοκληρώθηκε στην Εξεταστική Επιτροπή η κατάθεση του πρώην εισαγγελέα και επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής για την καταπολέμηση εσόδων από παράνομες πράξεις κ. Γιώργου Ζορμπά.

Ζορμπάς: Συντονισμένη επιχείρηση αγοράς ομολόγων
Ολοκληρώθηκε στην Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά την υπόθεση των δομημένων ομολόγων η κατάθεση του πρώην εισαγγελέα και επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής για την καταπολέμηση εσόδων από παράνομες πράξεις και ενέργειες κ. Γιώργου Ζορμπά.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ΑΠΕ, κατά την εννιάωρη κατάθεσή του, ο κ. Ζορμπάς επέμεινε στις καταγγελίες του περί συντονισμένης επιχείρησης για την αγορά τοξικών ομολόγων, ενώ άφησε αιχμές κατά του πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γιώργου Σανιδά και του εισαγγελέα εφετών κ. Γιώργου Κολιοκώστα, δίνοντας παράλληλα έμφαση στο γεγονός ότι επέστρεφαν ως μη σύννομα τα πορίσματά του.

«Την ίδια ώρα που μου επέστρεφαν ως μη σύννομα τα πορίσματά μου, υπήρχε επιλεκτική διαρροή τους στον Τύπο. Είχε γνώση των πορισμάτων ακόμα και ο πρόεδρος του ΤΣΠΕΑΘ», ανέφερε ο κ. Ζορμπάς, ενώ σε άλλο σημείο τόνισε: «Μου έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι υπήρχε συνειδητή παρακράτηση αποδεικτικών στοιχείων από τους εισαγγελείς που ασχολούνταν με την έρευνα. Υπήρξε συνειδητή προσπάθεια να μην αποκαλυφθεί η αλήθεια από εισαγγελείς...».

Έντονα επικριτικός ήταν ο κ. Ζορμπάς κατά του πρώην εισαγγελέα Αρείου Πάγου κ. Γιώργου Σανιδά, επιμένοντας ότι δεν έδειξε την απαιτούμενη προσοχή και εγρήγορση για τη δέσμευση των λογαριασμών του στελέχους της North Asset Management κ. Γιώργου Παπαμαρκάκη, στα νησιά Κέιμαν.

«Την άνοιξη του 2007, κατά τη διενέργεια των πρώτων προανακριτικών πράξεων είχαμε ανταλλαγή εμπιστευτικών πληροφοριών με τη SOSCA, τη βρετανική διωκτική αρχή, η οποία εποπτεύει τη δράση επί των λογαριασμών στα Cayman British Islands. Μας είχαν πει ότι έχουμε τη δυνατότητα να δεσμεύσουμε λογαριασμούς της εταιρίας του κ. Παπαμαρκάκη και περιμένουμε την απάντηση της ελληνικής δικαιοσύνης να κάνει αίτημα δικαστικής συνδρομής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ζορμπάς και συμπλήρωσε:

«... Επικοινώνησα με τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης κ. Αλ. Παπαληγούρα και του είπα: "Σας ενημερώνω διότι διαπιστώνω απροθυμία της Εισαγγελίας Εφετών να κάνει αίτημα δικαστικής συνδρομής(...)". Μου είπε ο κ. υπουργός ότι το θέμα είναι σοβαρότατο, να απευθυνθείτε στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τον κ. Σανιδά. Του λέω, να πω εκ μέρους σας; Και μου απάντησε βεβαίως. Απευθύνθηκα στον κ. Σανιδά και η απάντησή του ήταν αρνητική(...). Έμεινε εκεί το θέμα, δεν έγινε αίτημα και ειδοποιήθηκε η SOSCA. Μας είχε πει, μάλιστα, θα περιμένουμε 40 μέρες να δεσμεύσουμε τους λογαριασμούς Παπαμαρκάκη, του οποίου η προμήθεια ήταν μεγάλη, 19 εκατομμύρια 400 χιλιάδες...».

Ο κ. Ζορμπάς επέμεινε ότι «αν άνοιγαν οι λογαριασμοί του κ. Παπαμαρκάκη θα είχαμε μάθει πολλά», προσθέτοντας: «Κάτω από τα φοινικόδεντρα στήνονταν εταιρίες και έφευγαν τα λεφτά».

Στις επίμονες ερωτήσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για το αν ήταν νόμιμη η ενέργεια του κ. Σανιδά και αν έγινε προσπάθεια συγκάλυψης αποδεικτικών στοιχείων, ο κ. Ζορμπάς παρέπεμψε στη ρήση του πρώην υπ. Δικαιοσύνης Θανάση Κανελλόπουλου: «Το λογικό δεν έχει ανάγκη αποδείξεως» και συμπλήρωσε: «Η νομική είναι σοφή επιστήμη αλλά και αφορμή πάσης φύσεως παρανομιών».

«Γιατί πιστεύετε ότι φύγατε από την Ανεξάρτητη Αρχή»; ρωτήθηκε.

«Δεν γνωρίζω. Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται αδυναμία συνεργασίας», απάντησε ο πρώην εισαγγελέας.

Ακόμα, ο κ. Ζορμπάς υποστήριξε ότι το ομόλογο του ΤΕΑΔΥ θα έπρεπε να εκδοθεί από τον ΟΔΔΗΧ και όχι από το Γενικό Λογιστήριο του κράτους, όπως έγινε, «και μάλιστα αναιτιολόγητα».

Ο πρώην επικεφαλής της Αρχής για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος έκανε λόγο για υψηλού ρίσκου προϊόντα, για συντονισμένες ενέργειες των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ όταν ρωτήθηκε αν διαπίστωσε από την έρευνά του «διαδρομές μαύρου πολιτικού χρήματος», όπως αναφέρει στα πορίσματά του, παρέπεμψε σε αυτά λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είμαι σαφής στο πόρισμά μου».

Ο πρώην εισαγγελέας υποστήριξε ότι «υπήρχε προδήλως -ή τουλάχιστον προκύπτουν κατά το πόρισμά μου ενδείξεις ότι υπήρχε- γνώση για την έκδοση ομολόγων».

Πολλές ήταν οι ερωτήσεις βουλευτών που ζήτησαν διευκρινίσεις σχετικά με διαδρομές μαύρου χρήματος και εμπλοκή πολιτικών προσώπων.

«Περιγράφετε λεπτομερώς και για την περίπτωση του ΤΕΑΔΥ και του ΤΣΠΕΑΘ διαδρομές μαύρου χρήματος, διαβάζουμε για βαλίτσες στην Ελβετία, για εταιρίες-μαϊμού στη Ρωσία, για συναλλαγές πιθανώς ανύπαρκτες. Το θέμα της διαδρομής του μαύρου χρήματος το ψάξατε;», ρώτησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Χρήστος Πρωτόπαπας.

«Ακριβώς τις προθέσεις όλων των πρωταγωνιστών της ιστορίας, είτε είχαν υπουργική ιδιότητα είτε δικαστική, δεν τις γνωρίζω. Ειλικρινώς δεν ξέρω πώς εσκέφθησαν οι άνθρωποι και γι' αυτό η συλλογιστική μου στο πόρισμα βασίζεται σε ενδείξεις και σε στοιχεία τα οποία τελικώς θα εκτιμήσει δικαιοδοτικώς ένα δικαστήριο ασφαλώς(...). Λυπούμαι βαθύτατα διότι άφησα στη μέση έρευνα και για τα ασφαλιστικά ταμεία και για τη Siemens», απάντησε ο κ. Ζορμπάς.

«Θεωρείτε ότι έγινε προσπάθεια συγκάλυψης της έρευνας γύρω από το θέμα δομημένων ομολόγων; Είτε με την απομάκρυνσή σας και με τη διακοπή της έρευνας όσον αφορά στη διαδρομή μαύρου χρήματος;», επέμεινε ο κ. Πρωτόπαπας.

«Αντικειμενικώς έμειναν στη μέση οι έρευνές μου. Το λογικώς αυτονόητο δεν έχει ανάγκη αποδείξεως, έλεγε ο Θανάσης Κανελλόπουλος», ήταν η απάντησή του.

Επίμονες ήταν οι ερωτήσεις του βουλευτή της Ν.Δ. κ. Νίκου Νικολόπουλου σχετικά με το αν έχει ανακαλύψει εμπλοκή πολιτικών προσώπων κατά τις έρευνές του.

«Ποια ήσαν; Όνομα και επώνυμο. Πήραν χρήματα; Ναι ή όχι. Γιατί αυτό είναι το μείζον. Μάθατε εκ των υστέρων κάτι περισσότερο από αυτό που έχουμε εμείς σήμερα;» πρόσθεσε ο κ. Νικολόπουλος.

«Το μείζον είναι ότι σήμερα επιτέλους το ελληνικό κοινοβούλιο έχει το κείμενο δημοσίων εγγράφων και το περιεχόμενό τους, το οποίο καλείται να εκτιμήσει. Πέραν αυτού εγώ δεν έχω ούτε τη δυνατότητα αλλά ούτε και τη γνώση να σας μιλήσω. Εγώ εκθέτω περιστατικά, συμπεριφορές, προσχεδιάσεις ανεπίτρεπτες. Πέραν τούτου και πέραν του κειμένου, ούτε δικαίωμα είχα να κάνω περαιτέρω έρευνα, γιατί είχε επιληφθεί ειδικός εφέτης ανακριτής, ούτε είχα συγκεντρώσει άλλα στοιχεία».

Ν. Νικολόπουλος: «Πιστεύετε ότι η Δικαιοσύνη δεν ανακάλυψε κάτι ή με όσα ακούσαμε σήμερα από εσάς νομίζετε ότι επιχειρήθηκε ή επιχειρείται ενδεχομένως συγκάλυψη της υπόθεσης»;

Γ. Ζορμπάς: «Ούτε εγώ ούτε κανείς άλλος στο στάδιο αυτό μπορεί να μιλήσει για υπάρχουσα απόδειξη. Την απόδειξη θα την προσφέρει ποινικό δικαστήριο. Εγώ αναφέρομαι σε περιστατικά που μου έκαναν εντύπωση και δυσχέραναν μια δική μου έρευνα. Πέραν τούτου δεν είπα τίποτα άλλο. Είπα όμως ότι η Δικαιοσύνη όφειλε να έχει περατώσει αυτήν την υπόθεση, της οποίας οι διαστάσεις είτε το θέλαμε είτε δεν το θέλαμε πήραν τη μορφή πολιτικού σκανδάλου(...). Πολιτικές διαστάσεις εδόθησαν όταν ο χωρίς νόμιμη αρμοδιότητα εισαγγελεύς εφετών απεφάνθη περί του μη σύννομου του πορίσματός μου. Ο πρώτος θόρυβος έγινε τότε και πάλι δεν έδωσα αφορμή να γίνει πολιτικός λόγος.

Ξέρετε πότε άλλοτε εδόθη τόνος πολιτικής διαστάσεως στην υπόθεση; Όταν τέσσερις μέρες πριν εμφανιστώ στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής προκηρύχθηκαν εκλογές. Τότε πια ήταν αναγκαίος ο θόρυβος. Εσείς τότε αν ήσασταν αντιπολίτευση δεν θα φωνάζατε; Να το πούμε καθαρά. Δεν ήταν αναγκαίο, ως εκ του περιβάλλοντος και του θορύβου, να πάρει πολιτικές διαστάσεις το θέμα; Να γιατί πήρε και πότε τις πολιτικές διαστάσεις. Εγώ δεν είχα πρόθεση να δώσω πολιτικές διαστάσεις, διότι δεν έκανα ποτέ επιλογή παρανομούντων στη ζωή μου. Εδίωκα την παρανομία».

Ν. Νικολόπουλος: ...«Τόσα χρόνια διεξάγεται η έρευνα, γιατί μέχρι σήμερα δεν έχουν επιβεβαιωθεί αυτές οι εύλογες υποθέσεις ή υπόνοιες ή οι ικανές ενδείξεις που εντοπίσατε»;

Γ. Ζορμπάς: ...«Ίσως θα έπρεπε να έχει αναγνωστεί και το μέρος εκείνων των ενδείξεων που προσφέρονται στο συμπέρασμα. Δεν το λέω ξεκάρφωτα. Λέω από πού προκύπτουν οι ενδείξεις στο πόρισμα. Μιλώ περί ενδείξεων».

Αναφερόμενος στον εποπτικό ρόλο της Τραπέζης της Ελλάδος ο κ. Ζορμπάς ανέφερε ότι «υπάρχουν συγκεκριμένες νομοθετικές προβλέψεις που δεν έτυχαν ατυχώς εφαρμογής εξ αφορμής της αβελτηρίας και του εφησυχασμού των οργάνων της».

Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Τι άλλο να πούμε όταν η νομοθεσία δίνει τη δυνατότητα και εκτάκτων ελέγχων ακόμη στα ασφαλιστικά ταμεία εκ μέρους των αρμόδιων παραγόντων που θεσπίζει ο νόμος και δεν γίνεται αυτό; Εκ των υστέρων έρχεται η ΤτΕ και λέει σε ερώτημά μου και στο ΤΣΠΕΑΘ και στο ΤΕΑΔΥ ότι "δεν μπορούμε να κάνουμε ούτε αποτίμηση του ομολόγου αυτού, ούτε μπορούμε να αποτιμήσουμε εκ μεγεθών την πραγματική αξία που είχε στην αγορά".

Και μετά το όλο σκάνδαλο στις 18 Ιουνίου 2007, ο κ. Γκαργκάνας δηλώνει ότι "επικρατεί μεγάλη χαλαρότητα στα ταμεία, τα οποία όμως ξέρουν τι αγοράζουν;" Δηλώνει περαιτέρω ότι η τράπεζα δεν αξιολογεί την επένδυση και αδυνατεί να τιμολογήσει τα ομόλογα, ενώ καταλήγει ότι "εγώ απλώς διαφυλάττω το κύρος της τράπεζας";»

Και σε άλλο σημείο όταν ξαναρωτάται ο κ. Ζορμπάς τονίζει:

«Δεν πιστεύω ότι η ΤτΕ δεν μπορούσε να κάνει αποτίμηση ή να ερευνήσει ή να μη βάλει μια επιτροπή ή να κάνει μια πραγματογνωμοσύνη από οικονομολόγους ή και με οικονομολόγους της αλλοδαπής αν ομολογούσε το κεντρικό πιστωτικό μας ίδρυμα ότι τελεί εν αδυναμία, που δεν το πιστεύω. Αλλά η απάντηση που δόθηκε, και μάλιστα σε πέντε - έξι γραμμές, δεν πείθει κανέναν(...). Έπρεπε ο καθένας από τους πολλούς οικονομολόγους που συντηρεί η ΤτΕ, και δεν είναι τυχαίος ο όρος, να διερωτηθεί σε ποια άραγε πραγματική τιμή μπορούσε να αγορασθεί το εν λόγω παράγωγο προϊόν στο εξωτερικό, στην αγορά. Ποια ήταν η πραγματική τιμή. Από εκεί προκύπτουν οι απαντήσεις. Μέχρι τώρα θα έπρεπε η ελληνική δικαιοσύνη να πιέσει την ΤτΕ να υπολογίσει και να δώσει μια σαφή έκθεση που θα λύνει κάθε προβληματισμό».

Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του ο κ. Ζορμπάς έκανε λόγο για «επικερδές σχήμα και ριψοκίνδυνο ως επενδυτικό προϊόν μη συνάδον με τις προβλέψεις της ελληνικής νομοθεσίας για την επένδυση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων».

«Δεν είναι ανώνυμη εταιρία να διώκει το κέρδος σε πάσα κατεύθυνση το ασφαλιστικό ταμείο. Τα αποθεματικά χρειάζονται για τις συντάξεις του κόσμου. Δεν μπορεί να κάνει ριψοκίνδυνες πράξεις. Και έχουμε νόμους που το λένε. Αυτοί οι νόμοι παραβιάστηκαν κατά τρόπο όχι ανεξήγητο, αλλά εντελώς απαράδεκτο. Και ευθύνονται πολλοί γι' αυτό. Και γι' αυτό αφόρισα την ΤτΕ σήμερα», πρόσθεσε ο κ. Ζορμπάς.

Η βουλευτής του ΚΚΕ κ. Βέρα Νικολαΐδου ρώτησε μεταξύ άλλων: «Ποιοι άλλοι ζημιώθηκαν στην πορεία αυτή πέραν των ασφαλιστικών ταμείων;».

Γ. Ζορμπάς: «Ωφελήθησαν πολλοί... Παράνομη ωφέλεια υπήρξε εκείνων που πήραν λεφτά. Φερ' ειπείν η ΝΑΜ πήρε υψηλή προμήθεια 19 εκατ. 400 χιλιάδες. Όμως το θέμα δεν είναι αυτό, το θέμα είναι πού πήγαν τα χρήματα αυτά. Τα κράτησε όλα ο κ. Παπαμαρκάκης; Δεν μου φαίνεται. Το "δεν μου φαίνεται" δίνει την απάντηση στο πόρισμα πάλι...».

Τέλος, ο πρώην εισαγγελέας εξαπέλυσε βολές κατά των δικαστών που καθυστερούν εδώ και 4 χρόνια να ολοκληρώσουν τη σχετική έρευνα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι ευτυχής η δικαιοσύνη σε μια μακάρια ενασχόλησή της επί 4 χρόνια».

Η Εξεταστική Επιτροπή θα συνεχίσει την έρευνά της με τους διοικητές των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ τα πολιτικά πρόσωπα, με πρώτο τον πρώην υπουργό Απασχόλησης κ. Σάββα Τσιτουρίδη, προτίθεται να τα καλέσει να καταθέσουν αφού εξαντληθούν οι υπόλοιποι μάρτυρες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v