Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Κερδίζει χρόνο η κυβέρνηση

Θετική αλλά με αποστάσεις ασφαλείας η κυβέρνηση στην πρόταση Σάλλα για ΑΤΕ και ΤΤ. Σημείο-κλειδί ο δημόσιος πυλώνας στον τραπεζικό κλάδο. Προσλαμβάνονται σύμβουλοι για τις επόμενες κινήσεις.

Τράπεζες: Κερδίζει χρόνο η κυβέρνηση
Θετικά, υπό το πρίσμα της επιτάχυνσης των εξελίξεων στον τραπεζικό χάρτη και της αλλαγής του κλίματος στην οικονομία, αντιμετωπίζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης την πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς, κρατώντας αποστάσεις ασφαλείας από την τελική έκβαση και αναδεικνύοντας «θεσμοθετημένες διαδικασίες» και «το συμφέρον του ελληνικού δημοσίου.

Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών έλεγε στο Euro2day ότι «η πρόταση Σάλλα δημιουργεί μια δυναμική αλλαγών και αυτό είναι θετικό», έσπευδε όμως να προσθέσει με νόημα: «Δεν ξέρω αν πρέπει, αν μπορεί και με ποια διαδικασία μπορεί να υλοποιηθεί».

Λύσεις στους προβληματισμούς της κυβέρνησης θα κληθούν να δώσουν οι ειδικοί. Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται το Δημόσιο να προχωρήσει στον ορισμό συμβούλων με αντικείμενο την αποτίμηση των συμμετοχών του ελληνικού δημοσίου στο τραπεζικό σύστημα και όχι την αξιολόγηση της πρότασης της Τράπεζας Πειραιώς, όπως διευκρινίζει αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι από τους συμβούλους θα ζητηθεί η υποβολή προτάσεων για τις ενδεδειγμένες κινήσεις στον τραπεζικό τομέα όσον αφορά στις συμμετοχές του Δημοσίου. Για παράδειγμα, λέει αρμόδιο στέλεχος, μπορεί οι σύμβουλοι να εισηγηθούν για μια τράπεζα συγχώνευση με μια άλλη, πώληση ποσοστού ή πώληση του συνόλου της δημόσιας συμμετοχής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι προ μηνών ο διοικητής της ΑΤΕ κ. Θ. Πανταλάκης είχε εισηγηθεί στην κυβέρνηση τετραπλή συγχώνευση της Αγροτικής με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, την Τράπεζα Αττικής και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, πρόταση την οποία σύμφωνα με πληροφορίες διατηρεί ακόμα και σήμερα ενεργή.

Παρά τον προβληματισμό και τους προσεκτικούς χειρισμούς, αξίζει να σημειωθεί ότι ουδείς απορρίπτει εκ προοιμίου την πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς.

Στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, ωστόσο, λένε πως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να προχωρήσει απευθείας χωρίς τη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού. Για να φτάσουμε όμως σε αυτό το σημείο, θα πρέπει νωρίτερα η κυβέρνηση να αποφασίσει αν προτίθεται να πουλήσει και σε τι ποσοστό τη συμμετοχή του Δημοσίου σε ΑΤΕ και Τ.Τ.

Παράγοντες της τραπεζικής αγοράς που προβλέπουν ότι το deal έχει περιορισμένες πιθανότητες υλοποίησης αναδεικνύουν το στοιχείο της αποχώρησης του Δημοσίου από την τραπεζική αγορά, σε αντιδιαστολή με την προγραμματική θέση της κυβέρνησης για διατήρηση ισχυρού τραπεζικού δημόσιου πυλώνα.

«Το Δημόσιο θα διατηρήσει ισχυρό ρόλο στο τραπεζικό σύστημα», λέει κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, έτερη πηγή όμως διευκρινίζει ότι «ο δημόσιος πυλώνας μπορεί να διασφαλιστεί και μέσω της άμεσης ή έμμεσης συμμετοχής σε ΕΤΕ, Αττικής και Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων».

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση γνώριζε την πρόταση Σάλλα εδώ και μέρες και, χωρίς να προτρέπει την Πειραιώς να προχωρήσει, δεν την απέτρεψε.

Το παιχνίδι φαίνεται πως μόλις άρχισε…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v