Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι αναφέρει ο σύλλογος Attica Bank για το deal

Τα σενάρια για το εταιρικό σχήμα Πειραιώς, ΑΤΕ και ΤΤ μας ανησυχούν, τονίζει ο σύλλογος εργαζομένων της Attica Bank, σημειώνοντας ότι κρατούν προσεκτική στάση σε ότι σενάριο και αν ακουστεί.

Τι αναφέρει ο σύλλογος Attica Bank για το deal
Τα σενάρια για το εταιρικό σχήμα Πειραιώς, ΑΤΕ και ΤΤ μας ανησυχούν, τονίζει ο σύλλογος εργαζομένων της Attica Bank, σημειώνοντας ότι κρατούν προσεκτική στάση σε ότι σενάριο και αν ακουστεί.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση: "Εδώ και μήνες, προφορικά και κείμενα, ενημερώνουμε με κατηγορηματικό τρόπο για τις απονενοημένες προσπάθειες μιας χούφτας επιχειρηματιών, κατά περίσταση και τραπεζιτών, μ’ εμπλοκή ακόμα και των εκάστοτε κυβερνώντων, προκειμένου να αναδιανείμουν, στην ουσία να διαχύσουν στην εθνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία τις τεράστιες επιχειρηματικές τους ευθύνες και τα συνακόλουθα εταιρικά βάρη από τη στρεβλή διάρθρωση και διαχείριση Ενεργητικού - Παθητικού των Τραπεζών τους.

Με το να επισημαίνουμε πως η ομαλή ροή εξυπηρέτησης των στόχων τους για τακτικές συγχωνεύσεις και βίαιη αλλαγή του εγχώριου τραπεζικού χάρτη οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε συρρίκνωση του κλάδου μας και απολύσεις, δεν έχουμε ως σκοπό να γίνουμε τραπεζίτες, άλλωστε επουδενί είναι αυτός ο ταξικός ρόλος μας, απλά, δικαιούμαστε ως Συνδικάτα και εργαζόμενοι να μας απασχολούν το παρόν και το μέλλον μας, η εργασία και οι μισθοί μας, οι οικογενειακοί προγραμματισμοί και η ζωή ημών και των παιδιών μας, αλλά και η συνεργασία, ο σεβασμός και η εκτίμηση στο καταναλωτικό κίνημα, όπως και τη μικρή και μεσαία επιχείρηση με τους εκατομμύρια απασχολούμενους και πελάτες, που δυστυχώς, με τον κυοφορούμενο από τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον κατοχικό ανασχεδιασμό χρηματοπιστωτικού συστήματος και την παράδοση της πολιτικής εξουσίας στην τρόικα Ε.Ε., Ε.Κ.Τ. και Δ.Ν.Τ., σύρονται στην ολιγοπωλιακή και μονοπωλιακή αδηφαγία του ξένου και ντόπιου κεφαλαίου.

Η εκπεφρασμένη μόλις προ λίγου επιθυμία τραπεζίτη, να επιχειρηθεί και να ευδοκιμήσει, είτε με τον έναν είτε με τον άλλο τρόπο, η σύμπλευση Πειραιώς, Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και Αγροτικής, δεν θα έβγαινε στη φόρα, αν δεν υπήρχε πρωτίστως και η πολιτική βούληση, αν όχι και η σχετική εντολή της κυβέρνησης. Σήμερα το εν λόγω τρίο, μήπως αύριο συμπληρωθεί το καρέ με την Εθνική ή άλλη ; Και οι έχουσες άμεσα ή έμμεσα σχέση με αυτές, Τράπεζες, όπως η EFG, η Attica, η FBB, η ΤΒ, ή άλλες όπως η Proton, η Pro Bank, η Ελληνική, μήπως κάπου εδώ επίσης, κολλάνε ;

Το ανακοινωθέν σενάριο για το εταιρικό σχήμα – τέρας των 1.000 υποκαταστημάτων, των επί 3 διοικητικών διευθύνσεων και υπηρεσιών, των 25.000 υπαλλήλων, των 62 δις εκ. € δανείων, των 60 δις εκ. € καταθέσεων, των 100 δις εκ. Ε/Π, των 5,45 δις εκ. € ιδίων κεφαλαίων, των 20 δις εκ. € περίπου ομολογιακών τίτλων του Ε.Δ., κ.ά. μεγεθών, κυρίως όμως δεικτών και σχέσεων κινδύνου και απόδοσης, επάρκειας και βιωσιμότητας, οποιονδήποτε νουνεχή αναλυτή τον βρίσκει αντίθετο, πάνω απ’ όλα όμως, όλους εμάς ως εργαζόμενους και κλάδο, μας ανησυχούν και μας βρίσκουν κάθετα απέναντι, μιας και κάποια κέντρα αποφάσεων, εντός κι εκτός Ελλάδος, εξυφαίνουν και υλοποιούν πίσω από την πλάτη μας, επιπλέον συρρίκνωση δικαιωμάτων και κατακτήσεων, όχι μόνον των τραπεζοϋπαλλήλων, αλλά συνολικά του ελληνικού λαού, εκτίναξη απολύσεων, ανεργίας, φτώχειας και δυστυχίας.

Τα περί διαβουλεύσεων, κοινωνικών εταίρων και ανοιχτής διακυβέρνησης, πάνε περίπατο. Οσονούπω και τα περί δημοψηφισμάτων, θα προκαλέσουν μόνο γέλια.

Πριν παραδώσουμε λοιπόν, ως ευνομούμενη κατά τ’ άλλα Πολιτεία και συμμέτοχα μέλη της, την άσκηση πολιτικής εξουσίας σε μη θεσμικά κέντρα αποφάσεων, και δη χρηματοοικονομικά, πριν περάσουν εξαιτίας της παθητικής μας στάσης τα ψευτοδιλήμματά τους, του τύπου, «αν δεν γινότανε αυτό, θα ερχότανε τότε το χάος», πριν ολότελα «ξεπλυθούν ή ξεπλύνουν τ’ άπλυτά τους», οφείλουμε σε όλους τους τόνους, να θυμίσουμε και ν’ αναγκάσουμε τους εν λόγω επιχειρηματίες - τραπεζίτες να λογοδοτήσουν, να τους τονίσουμε πως οφείλουν αφενός ν’ απολογηθούν για το πού πήγαν τα 8 δις εκ. € αυξήσεων μετοχικών κεφαλαίων και αφετέρου να ξηλωθούν πάραυτα, επιστρέφοντας μέρος των 3 δις εκ. € που τσέπωσαν από την κερδοφορία των 3 Τραπεζών 10-ετίας, αλλά και από τα μη ελεγχόμενα μπαίγνια των αγορών χρήματος και κεφαλαίου με τις κρατικές ενισχύσεις, με τα λεφτά δηλ., εκατομμυρίων καταθετών και φορολογουμένων Ελλήνων και Ευρωπαίων Πολιτών.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Σε ότι σενάριο κι αν ακουστεί ή ήδη διαρρέει, κρατάμε στάση προσεκτική. Δεν εμπλεκόμαστε κι δεν δίνουμε άλλοθι με την ακούσια συμμετοχή μας σε κάθε πλοκή, ακόμα και συζήτηση προκαθορισμένου αποτελέσματος που τους εξυπηρετεί.

Οι διοικήσεις των Συνδικάτων, Πρωτοβάθμιων Σωματείων, Ο.Τ.Ο.Ε. και Γ.Σ.Ε.Ε., αποτελούν τους μόνους θεσμικούς εκπροσώπους μας.

Ας καταλάβουν καλά πως κάθε σκηνικό ανατρέπεται, αν δεν υπάρξει η κατάλληλη χημεία και η άμβλυνση των αντιθέσεων, όπως και η προστασία των ανθρώπων και της κοινωνίας.

Καλή η αγορά και οι αριθμοί, οι αλχημείες Επιτροπών και Συμβουλίων, ακόμα ακόμα και τα μυστικοσυμφωνίες και οι συμβιβασμοί των πρωτοκλασάτων πίσω από τις κουρτίνες, αλλά τους ενημερώνουμε πως, «ο γιαραμπής τους δεν είναι και δικός μας», αντίθετα το δίκιο του τραπεζοϋπάλληλου και του καταναλωτή, είναι πάνω απ’ όλους τους.

Και για τους έχοντες απεριόριστα και στο διηνεκές τις ευθύνες, να μην ξεχνιόμαστε, κάθε τι κοινωφελές και εθνικά συμφέρον, δεν ξεπουλιέται και δεν χαρίζεται…

Η Attica Bank ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ & ΣΤΟΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ ΧΡΗΣΙΜΗ, ΥΓΙΗΣ & ΚΕΡΔΟΦΟΡΑ ΧΑΡΑΣΣΕΙ & ΑΝΑΠΤΥΣΣΕΙ ΤΗΝ ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ !

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Όσον αφορά τέλος, την Attica Bank, συνεχίζουμε ! Γιατί πρέπει, μπορούμε και θέλουμε ! Διαθέτουμε τις εσωτερικές δυνάμεις, την τεχνοκρατική γνώση και εμπειρία, την κεφαλαιακή επάρκεια, την εξειδικευμένη τραπεζική στόχευση, την πελατειακή βάση και τον ενδεδειγμένο κατ’ αρχάς, βασικό μετοχικό πυρήνα, σήμερα Ε.Τ.Α.Α. – Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε., αύριο Ασφαλιστικά Ταμεία !

Απομένει, το 1,5% περίπου της αγοράς να το μετατρέψουμε σε 3% +, ενώ με την πολιτική βούληση της Πολιτείας, τη δουλειά μας, αλλά και το ξεδίπλωμα της επιχειρησιακής στρατηγικής, του εταιρικού οράματος, των εμφανών πλεονεκτημάτων από επίκαιρες οικονομοτεχνικές μελέτες ουσίας σε κλάδους, οικονομία και κοινωνία, των επιμελημένων στοχεύσεων στην αγορά και τον ανταγωνισμό από το management και το προσωπικό της Τράπεζας, η Attica Bank, όπως και η οποιαδήποτε μικρή ή μεσαία, σοβαρή όμως, πάντα, Τράπεζα, δύναται να γίνει υπόδειγμα – μοντέλο Τράπεζας, κάτι άλλωστε που και σε διεθνές επίπεδο έχει εφαρμογή".


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v