Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΥΠΟΙΚ: Μείωση 46% στο έλλειμμα το α΄ εξάμηνο

Μείωση 46% σημείωσε το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού για το πρώτο εξάμηνο Ιανουαρίου - Ιουνίου 2010, διαμορφούμενο στα 9.645 εκατ. ευρώ. Τι δείχνουν τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

ΥΠΟΙΚ: Μείωση 46% στο έλλειμμα το α΄ εξάμηνο
Εντυπωσιακή μείωση του ελλείμματος κατά 46% με… οδηγό το άνευ προηγουμένου μαχαίρι στις δαπάνες δείχνουν τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για την εκτέλεση του προϋπολογισμού το πρώτο εξάμηνο του έτους, φανερώνοντας όμως και υστέρηση εσόδων 1,432 δισ. ευρώ.

Η υστέρηση εσόδων, όσο μειώνεται το έλλειμμα περισσότερο από τους στόχους, δεν αποτελεί πρόβλημα κατά τους ελέγχους της τρόικας, ενώ πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου θεώρησε λογική την εξέλιξη σε περιβάλλον ύφεσης.

Πράγματι τα στοιχεία του ΓΛΚ δείχνουν ότι στο εξάμηνο:

· Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού είναι μειωμένο κατά 46% έναντι ετήσιου στόχου μείωσης κατά 39,5%. Στο εξάμηνο διαμορφώθηκε σε 9,645 δισ. ευρώ από 17,866 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα και όταν ο ετήσιος στόχος είναι να συγκρατηθεί στα 18,691 δισ. ευρώ.

· Οι δαπάνες καθηλώθηκαν στα 30,129 δισ. ευρώ από 34,557 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, με μείωση 12,8%, όταν ο ετήσιος στόχος αφορά σε μείωσή τους κατά 5,5%. Η πολλαπλάσια πτώση οφείλεται στην "υπερεπάρκεια" των μέτρων από την πλευρά των δαπανών με τις απανωτές μειώσεις μισθών, επιδομάτων και συντάξεων στο Δημόσιο αλλά και σε καθυστερήσεις πληρωμών του Δημοσίου όπως άλλωστε και σε υποεκτίμηση των επιχορηγήσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία δεν θα αργήσουν να απαιτήσουν πρόσθετη χρηματοδότηση… ζωής.

· Τα καθαρά έσοδα εμφανίζουν ρυθμό αύξησης 7,2% έναντι αναθεωρημένου στόχου 13,7%, με αποτέλεσμα η υστέρηση να φτάνει το 1,432 δισ. ευρώ. Συνολικά, στα ταμεία του κράτους έχουν εισρεύσει 23,796 δισ. ευρώ από 22,189 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό εξάμηνο, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι φαίνεται να... ξεκόλλησαν οι επιστροφές φόρου. Το πρώτο πεντάμηνο του έτους το υπουργείο Οικονομικών κράτησε απολύτως παγωμένες τις επιστροφές ΦΠΑ προκειμένου να περιορίσει τις αρρυθμίες των εσόδων, με αποτέλεσμα οι επιστροφές φόρου να είναι μειωμένες έως και 40% έναντι ετήσιου στόχου αύξησης κατά 3%. Από τον Ιούνιο, το υπουργείο Οικονομικών άρχισε να επιστρέφει ΦΠΑ σε επιχειρήσεις που δικαιούνται έως 30.000 ευρώ, ενώ προχωρά και σε συμψηφισμούς οφειλών με επιστροφές.

· Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων αδυνατεί να συμβάλει στην τόνωση της ανάπτυξης. Με τη ροή των χρηματοδοτήσεων από την Ε.Ε. να εμφανίζει υστερήσεις και τη δυνατότητα του κρατικού προϋπολογισμού να συγχρηματοδοτήσει έργα στο πρώτο εξάμηνο του έτους να είναι σχεδόν ανύπαρκτη, η εικόνα εκτέλεσης του ΠΔΕ είναι πραγματικά δραματική. Τα έσοδα του ΠΔΕ μετά βίας έφτασαν τα 384 εκατ. ευρώ με μείωση 40,2% σε σχέση με τα 642 εκατ. ευρώ του αντίστοιχου περυσινού εξαμήνου. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, στο σύνολο του έτους τα έσοδα του ΠΔΕ θα αυξηθούν κατά 59,6% και θα φτάσουν τα 3,258 δισ. ευρώ έπειτα και από νέο χαμήλωμα των στόχων κατά 600 εκατ. ευρώ.

Στο σκέλος των δαπανών του ΠΔΕ, οι ανάσες ανάπτυξης είναι περιορισμένες και αποτυπώνεται πλέον στα στοιχεία του ΓΛΚ και στο νέο μαχαίρι στο σύνολο του προγράμματος. Ξεκίνησε με δαπάνες 10,3 δισ. ευρώ, χαμήλωσε στα 9,7 δισ. ευρώ και τώρα πλέον καθηλώθηκε στα 9,2 δισ. ευρώ για το σύνολο του έτους. Οι δαπάνες στο εξάμηνο ανέρχονται σε 3,645 δισ. ευρώ με μείωση 46% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, όταν σε ετήσια βάση θα πρέπει να μειωθούν μόνο κατά 4% για να φτάσουν τα 9,2 δισ. ευρώ.

*** H πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v