Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με συντελεστή 23% δεκάδες προϊόντα, υπηρεσίες

Σαρωτικές επιβαρύνσεις στις τιμές δεκάδων προϊόντων και υπηρεσιών φέρνει η μετάταξή τους από τον συντελεστή 11% στον συντελεστή 23% που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών με στόχο την άντληση πρόσθετων εσόδων 1 δισ. ευρώ.

Με συντελεστή 23% δεκάδες προϊόντα, υπηρεσίες
Σαρωτικές επιβαρύνσεις στις τιμές δεκάδων προϊόντων και υπηρεσιών φέρνει η μετάταξή τους από τον συντελεστή 11% στον συντελεστή 23% που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών, με στόχο την άντληση πρόσθετων εσόδων 1 δισ. ευρώ.

Με εξαίρεση τρόφιμα ευρείας κατανάλωσης και φάρμακα, τα οποία θεωρείται δεδομένο ότι θα παραμείνουν στον χαμηλό συντελεστή, στο υπουργείο Οικονομικών ξεκίνησαν οι διεργασίες και στη λίστα που μελετάται υποψήφια για μετάταξη στο 23% είναι το χαβιάρι και τα είδη ντελικατέσεν, χυμοί, αναψυκτικά και οι ξηροί καρποί, τα εισιτήρια κινηματογράφου, θεάτρου, συναυλιών και αθλητικών εκδηλώσεων, τα λουλούδια, υπηρεσίες υδραυλικών, ηλεκτρολόγων, ελαιοχρωματιστών κ.λπ., που αφορούν σε συντήρηση παλαιών κατοικιών, σερβιριζόμενα αγαθά σε καφενεία, εστιατόρια και μπαρ, η διαμονή σε ξενοδοχεία και κάμπινγκ, επιδιορθώσεις ενδυμάτων και υποδημάτων, το ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο, ακόμα και οι υπηρεσίες κηδειών, που σήμερα επιβαρύνονται με συντελεστή 11%. Οι εφημερίδες και τα βιβλία ενδέχεται να υποστούν ακόμα μεγαλύτερη επιβάρυνση αφού σήμερα επιβάλλεται συντελεστής 5,5% και δεν αποκλείεται να φτάσουν το 23%.

Η πρακτική επίπτωση για τις τσέπες των καταναλωτών είναι:

• 6 λεπτά για κάθε κουτάκι αναψυκτικού που σήμερα κοστίζει 55 λεπτά και με ΦΠΑ 23% θα κοστίζει 61 λεπτά.
• 64 λεπτά για μία μπίρα σε καφετέρια, που σήμερα κοστίζει 6 ευρώ.
• 5,4 ευρώ για μία ανθοδέσμη, που σήμερα κοστίζει 50 ευρώ.
• 13 ευρώ για τη διαμονή σε ένα ξενοδοχείο, που σήμερα στοιχίζει 120 ευρώ.
• 216 ευρώ για την παροχή υπηρεσιών επισκευής παλαιάς κατοικίας από ηλεκτρολόγο με σημερινό κόστος 2.000 (αν βεβαίως κόψει απόδειξη).

Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα μελετήσουν κωδικό προς κωδικό το θέμα.

Προβληματισμός, για παράδειγμα, επικρατεί ήδη για το τι θα γίνει με τα ξενοδοχεία και τις επιπτώσεις στον τουρισμό ή σχετικά με το πόσο θα επιβαρυνθεί ο πληθωρισμός από την ενδεχόμενη μετάταξη από το 11% στο 23% του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου.

Οι προβληματισμοί αυτοί θα βαρύνουν έως τη λήψη των οριστικών αποφάσεων μέχρι το τέλος Αυγούστου ώστε να συμπεριληφθούν στο προσχέδιο προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στη Βουλή την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.

Οι νέοι συντελεστές θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2011.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v