Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο 1,25 δισ. η έκδοση εξάμηνων εντόκων

Η Ελλάδα θα προχωρήσει σε δημοπρασία εξάμηνων εντόκων γραμματίων ύψους 1,25 δισ. ευρώ στις 13 Ιουλίου, ενώ εγκαταλείπει τα σχέδια για δημοπρασία ετήσιων τίτλων, μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο σχετική αναφορά του ΟΔΔΗΧ.

Στο 1,25 δισ. η έκδοση εξάμηνων εντόκων
Με δύο εκδόσεις εξάμηνων και τρίμηνων εντόκων γραμματίων, αλλά χωρίς την έκδοση ετήσιων τίτλων, σκοπεύει να αναχρηματοδοτήσει το ελληνικό δημόσιο τις λήξεις 4,560 δισ. ευρώ του Ιουλίου.

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ανακοίνωσε σήμερα ότι προχωρά σε έκδοση εξάμηνων εντόκων γραμματίων στις 13 Ιουλίου, με δημοπρατούμενο ποσό 1,250 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα βάσει του Κανονισμού Βασικών Διαπραγματευτών θα ικανοποιήσει μη ανταγωνιστικές προσφορές που θα υποβληθούν τόσο κατά την ημέρα διεξαγωγής της δημοπρασίας όσο και κατά χρονικό διάστημα 2 εργάσιμων ημερών μετά το τέλος αυτής.

Οι μη ανταγωνιστικές προσφορές θα ικανοποιηθούν στην τιμή της τελευταίας προσφοράς που γίνεται δεκτή στη δημοπρασία και μέχρι 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού. Έτσι, μπορούν να αντληθούν επιπλέον 750 εκατ. ευρώ, καλύπτοντας πλήρως το πρώτο μέρος των λήξεων. Με τον ίδιο τρόπο και ανάλογα ποσά θα καλυφθούν και οι λήξεις στις 23 Ιουλίου που θα αναχρηματοδοτηθούν με έκδοση τρίμηνων τίτλων.

Η απόδοση των εντόκων γραμματίων αναμένεται δελεαστική για τους αποταμιευτές και «αλμυρή» για το δημόσιο καθώς για τους εξάμηνους τίτλους θα κυμαίνεται μεταξύ 4% και 5% και περισσότερο σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς αναμένεται να κλίνει προς την περιοχή του 5%.

Η απόδοση αυτή θεωρείται χρυσή ευκαιρία για αποταμιευτές, οι οποίοι μπορούν να αποκτήσουν τους τίτλους με δύο τρόπους.

Από τη Δευτέρα 12 Ιουλίου και έως την Τετάρτη 14 Ιουλίου, οι ιδιώτες αποταμιευτές μπορούν να μετάσχουν σε δημόσια εγγραφή σε τράπεζες και χρηματιστηριακές εταιρείες για να αποκτήσουν τα έντοκα στην τιμή της δημοπρασίας, ενώ στο διάστημα 16 έως 23 Ιουλίου επίσης μπορούν να αγοράσουν έντοκα αλλά στην τιμή που καθορίζουν οι τράπεζες και οι χρηματιστηριακές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v