Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι θα ισχύει με τις αποδείξεις των ΤΑΞΙ

Χειρόγραφες αποδείξεις θα πρέπει να εκδίδουν οι ταξιτζήδες σε περίπτωση βλάβης των φορολογικών τους μηχανισμών, ορίζει εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών.

Τι θα ισχύει με τις αποδείξεις των ΤΑΞΙ
Χειρόγραφες αποδείξεις θα πρέπει να εκδίδουν οι ταξιτζήδες σε περίπτωση βλάβης των φορολογικών τους μηχανισμών ή μη έγκαιρης εγκατάστασης των νέων μηχανισμών έκδοσης αποδείξεων, ορίζει εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών με την οποία όμως δίνεται η δυνατότητα στους εκμεταλλευτές ταξί να δηλώσουν απώλεια του βιβλιαρίου συντήρησης χωρίς πρόστιμα.

Συγκεκριμένα σε εγκύκλιο του γενικού γραμματέα φορολογικών και τελωνειακών θεμάτων Δ. Γεωργακόπουλου που εστάλη σήμερα στις εφορίες ορίζεται ότι:

Δεδομένου ότι μέχρι 30/6/2010 και όσον αφορά τους εκμεταλλευτές ΤΑΞΙ οι οποίοι υπάγονταν σε τεκμαρτό προσδιορισμό εισοδήματος και (κατ’ επιλογή) τεκμαρτό τρόπο υπολογισμού και απόδοσης ΦΠΑ, η οποιαδήποτε απώλεια φορολογικού μηχανισμού ή βιβλιαρίου συντήρησης δεν συνεπάγεται απόκρυψη ή απώλεια φορολογητέας ύλης αφού ο προσδιορισμός των φόρων και του εισοδήματος των επαγγελματιών αυτών γίνονταν με τεκμαρτό τρόπο.

Έτσι, οι συγκεκριμένοι επαγγελματίες οι οποίοι εντάσσονται υποχρεωτικά από την 1-7-2010 στο νέο σύστημα λογιστικού προσδιορισμού ( το εισόδημά τους θα προσδιορίζεται με βάση βιβλία και έκδοση αποδείξεων) μπορούν στην περίπτωση που έχουν απολέσει το βιβλιάριο συντήρησης να εκδόσουν νέο βιβλιάριο από τους αρμόδιους εξουσιοδοτημένους τεχνικούς φορολογικών ταξιμέτρων, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου , χωρίς να πληρώνουν πρόστιμο στην εφορία για την απώλεια του βιβλιαρίου, χωρίς ο επαγγελματίας να επιδεικνύει αντίγραφο πράξης επιβολής προστίμου λόγω απώλειας ΒΣΕ.

Οι εφορίες θα θεωρούν ικανό αριθμό χειρόγραφων αποδείξεων στους επαγγελματίες ταξί για όλες τις περιπτώσεις μη λειτουργίας φορολογικού μηχανισμού λόγω βλάβης, συντήρησης, πλήρωσης και αντικατάστασης φορολογικής μνήμης ή μη έγκαιρης (έως 1/7/2010) εγκατάστασης νέου μηχανισμού που έχει ήδη αγορασθεί κ.λ.π. για την έκδοση αποδείξεων προς τους πελάτες.

Σημειώνεται, ότι η θεώρηση χειρόγραφων αποδείξεων παροχής υπηρεσιών και τιμολογίων είναι ανεξάρτητη από τη θεώρηση ή μη του βιβλίου εσόδων – εξόδων το οποίο μπορεί να θεωρηθεί έως 30 Σεπτεμβρίου 2010.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v