Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με 5,2% "τρέχει" ο πληθωρισμός τον Ιούνιο

Στο 5,2% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, έναντι 5,4% τον προηγούμενο μήνα. Φόβοι για εκτίναξη τον Ιούλιο λόγω αυξήσεων σε ΦΠΑ και τιμές καυσίμων.

Με 5,2% τρέχει ο πληθωρισμός τον Ιούνιο
Στα ύψη παρέμεινε ο πληθωρισμός τον Ιούνιο καθώς όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ έκλεισε στο 5,2% από 5,4% τον Μάιο.

Παράγοντες της αγοράς θεωρούν ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί έντονα ανοδικά τον Ιούλιο μετά την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ και τη νέα κούρσα των λιανικών τιμών των καυσίμων, μην αποκλείοντας εκτίναξη ακόμα και στο 6%. Απ' την άλλη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ, η ελληνική οικονομία θα παραμείνει σε κλοιό πληθωριστικών πιέσεων στο σύνολο του έτους, με αποτέλεσμα ο μέσος δείκτης να διαμορφωθεί στο 4,5% από 1,2% πέρυσι.

Τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας δείχνουν ότι μεταξύ Ιουνίου 2009 και Ιουνίου 2010 οι τιμές αυξήθηκαν κατά 42,2% στη βενζίνη, σε ποσοστό 39,6% στο πετρέλαιο θέρμανσης, 28,4% στα διόδια, 19,8% στα τσιγάρα, 18% στα ασφάλιστρα μεταφορών, 14,3% στα αλκοολούχα ποτά, 11% στα κοσμήματα - ρολόγια, 9,3% στα αυτοκίνητα και 9,2% στις υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας.

Από την άλλη πλευρά, μειώσεις τιμών σε δωδεκάμηνη βάση σημειώνονται 16,6% στα φάρμακα, 14,1% στα νωπά φρούτα, 7,9% στα νωπά λαχανικά, 2,4% στο μεταλλικό νερό, στα αναψυκτικά και στους χυμούς φρούτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v