Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μασουράκης (Alpha): "Η Ελλάδα δεν θα πτωχεύσει"

Την εκτίμηση ότι η χώρα δεν θα πτωχεύσει και πως η δημοσιονομική προσαρμογή και ανάκαμψη της οικονομίας θα γίνει ταχύτερα από ό,τι προβλέπεται διατύπωσε ο ανώτερος διευθυντής οικονομικών μελετών της Alpha Bank.

Μασουράκης (Alpha): Η Ελλάδα δεν θα πτωχεύσει
Την εκτίμηση ότι η χώρα δεν θα πτωχεύσει και πως η δημοσιονομική προσαρμογή και ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θα γίνει ταχύτερα από ό,τι προβλέπεται διατύπωσε ο ανώτερος διευθυντής οικονομικών μελετών της Alpha Bank, κ. Μιχάλης Μασουράκης, στο πλαίσιο χθεσινής εκδήλωσης του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος στη Θεσσαλονίκη, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ειδικότερα, ο κ. Μασουράκης σημείωσε ότι με βάση τις αναλύσεις του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος θα υπερκαλυφθεί ο στόχος για 8% του ΑΕΠ, όσον αφορά στο έλλειμμα, ενώ πρόσθεσε ότι η ανάκαμψη θα έρθει πιθανώς από τα μέσα του 2011, με αποτέλεσμα η ύφεση να μην είναι τόσο δραματική όπως προβλέπεται στο πρόγραμμα σταθερότητας.

Μεταξύ άλλων, ο ίδιος απέκλεισε το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας μας από την ευρωζώνη και επιστροφής στη δραχμή και υπεραμύνθηκε της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος.

Τόνισε, δε, ότι το 2010 θα είναι δύσκολη χρονιά και μίλησε για πρωτόγνωρη οικονομική συγκυρία, όπου η προσαρμογή μας γίνεται με τρόπο βίαιο και εν πολλοίς ασυνάρτητο, και πως θα πάρει χρόνια αν συνεχίσουμε να τρενάρουμε τις αναγκαίες αποφάσεις και να κάνουμε μισές δουλειές όσον αφορά στις διαρθρωτικές αλλαγές.

Αντιθέτως, όπως υποστήριξε, εάν ως χώρα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε πιστά το μνημόνιο, στο τέλος της κρίσης η ελληνική οικονομία θα είναι ισχυρότερη. Και κατέληξε αναφέροντας ότι «δεν πρέπει να μας φοβίζουν οι αλλαγές» και πως «καμία κοινωνία δεν μπορεί να ζει με δανεικά».

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, κ. Δημήτριος Μαντζούνης, υπεραμύνθηκε της επιλογής της κυβέρνησης για υπογραφή του μνημονίου, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Ήταν κάτι πάρα πολύ σημαντικό για την Ελλάδα και έπρεπε να γίνει, για να διορθωθούν τα κακώς κείμενα πολλών δεκαετιών».

Αφήνοντας αιχμές για τη στάση των Ευρωπαίων εταίρων της χώρας μας ο κ. Μαντζούνης σημείωσε χαρακτηριστικά: «Οι Ευρωπαίοι συνεταίροι δεν αντέδρασαν όσο γρήγορα θα μπορούσαν. Αλλά, βέβαια, δεν υπήρχε και ο μηχανισμός». «Ναι μεν υπήρχε η νομισματική ένωση, αλλά από πίσω δεν υπήρχε τίποτε που να τη στηρίζει», υπογράμμισε.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μαντζούνης χαρακτήρισε μεγάλο λάθος το ότι αφέθηκε να προχωρήσει πολιτικά η διαδικασία χωρίς να υποστηριχτεί με την απαραίτητη διοικητική μέριμνα και τόνισε ότι «αυτό ήταν μεγάλο λάθος και αυτό το πληρώνουμε εμείς, γιατί είμαστε οι πρώτοι που βρεθήκαμε σε αυτήν τη δύσκολη κατάσταση».

Κατέληξε ωστόσο λέγοντας: «Ευτυχώς, οι πολιτικοί στην Ευρώπη αντέδρασαν όταν είδαν το τι θα μπορούσε να συμβεί στη χώρα μας εάν δεν λαμβάνονταν τα μέτρα που ελήφθησαν από πλευράς ΔΝΤ, Ε.Ε. και ΕΚΤ».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v