Τρόικα: Φουλ μηχανές για στήριξη της Ελλάδας

Ένα εσωτερικό ανεπίσημο έγγραφο των ελεγκτών της τρόικας φανερώνει την ανάγκη της κυβέρνησης για στήριξη εν όψει των δύσκολων ημερών που έρχονται αλλά και την ανάγκη της ΕΕ και του ΔΝΤ να πετύχει το "πείραμα Ελλάδα".

Τρόικα: Φουλ μηχανές για στήριξη της Ελλάδας
Ένα εσωτερικό ανεπίσημο έγγραφο των ελεγκτών της τρόικας, που δεν ήταν προσχεδιασμένο ή αναγκαίο να δημοσιευθεί (όπως επισήμανε η ίδια η Κομισιόν), φανερώνει την ανάγκη της κυβέρνησης για στήριξη εν όψει των δύσκολων ημερών που έρχονται αλλά και την ανάγκη της Ε.Ε. και του ΔΝΤ να πετύχει το "πείραμα Ελλάδα".

Το έγγραφο αφορά στις διαπιστώσεις των ελεγκτών που επισκέφθηκαν τη χώρα μας στις 14 - 17 Ιουνίου. Δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, με το συμπέρασμα ότι σε γενικές γραμμές βαδίζουμε προς τη σωστή κατεύθυνση. Ενώ τα ρίσκα που επισημαίνονται είναι ως επί το πλείστον γνωστά, συνεπώς δεν προκαλούν μεγάλη εντύπωση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το έγγραφο αυτό δεν είναι η επίσημη ενδιάμεση έκθεση της τρόικας, βάσει της οποίας θα αποφασιστεί η εκταμίευση της δεύτερης δόσης του δανείου. Η ενδιάμεση έκθεση θα ανακοινωθεί στις αρχές Αυγούστου, μετά τη νέα επίσκεψη των ελεγκτών στην Ελλάδα, σε 20 περίπου μέρες.

Ωστόσο, η ημέρα της κοινοποίησης του πορίσματος έχει τη σημασία της καθώς συνέπεσε με την κατάθεση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου στη Βουλή. Έρχεται επίσης λίγες μόνο μέρες πριν από τις κρίσιμες ημερομηνίες για την έκδοση εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου στις 13 και 20 Ιουλίου. Τότε θα είναι και το πρώτο ουσιαστικά επίσημο τεστ της χώρας μας στη μετά το μνημόνιο εποχή.

Οι αγορές, με το επιτόκιο που θα καθορίσουν, αναμένεται να δείξουν τη στάση τους απέναντι στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης. Οι εταίροι μας ελπίζουν ότι το μήνυμα θα είναι θετικό, ώστε να αποφορτιστεί το κλίμα στην ευρωζώνη γενικώς.

Στην αντίθετη περίπτωση, ένα αλμυρό επιτόκιο ενδέχεται να προκαλέσει αναταράξεις και σε άλλες ευπαθείς χώρες όπως και νέο κύκλο δυσοίωνων προβλέψεων, συζητήσεων και δημοσιευμάτων για το μέλλον της χώρας μας.

Γι' αυτό και η στήριξη -επικοινωνιακά τουλάχιστον- έχει αρχίσει να έρχεται από παντού. Σε σπάνια εμφάνισή του και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό ότι είμαστε μέσα στους στόχους, δεν θα ληφθούν νέα μέτρα φέτος, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους. Αυτά στο προσκήνιο, γιατί στο παρασκήνιο οι πιέσεις θα παραμείνουν ασφυκτικές, ειδικά στον τομέα της ανταγωνιστικότητας, των εργασιακών σχέσεων και των δαπανών.

Το πόρισμα της τρόικας επιβεβαιώνει προηγούμενο ρεπορτάζ του euro2day  ότι οι ελεγκτές διαπίστωσαν ελλιπή στοιχεία στον τομέα της υγείας και των οφειλών του Δημοσίου σε ΔΕΚΟ, τοπική αυτοδιοίκηση και ασφαλιστικά ταμεία, εξέλιξη που μπορεί να επιβαρύνει το έλλειμμα και το χρέος. Τι συμπεράσματα όμως βγαίνουν από το έγγραφο;

Τι δεν γνωρίζαμε επισήμως:

1. Οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό το 2010 θα αναθεωρηθούν προς τα πάνω καθώς μέρος των έμμεσων φόρων πέρασε στις τιμές των προϊόντων.

2. Λόγω της περιορισμένης ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα ενδέχεται το κράτος να ανανεώσει την παροχή εγγυήσεων αρκετές φορές.

3. Η ύφεση θα συνεχίσει να "ξεδιπλώνεται" τους επόμενους μήνες.

4. Και η τρόικα διαπίστωσε ασυνεννοησία και έλλειψη αρμονικής συνεργασίας μεταξύ των υπουργείων, με αποτέλεσμα τα σημαντικά διαρθρωτικά έργα να προχωρούν βραδέως. Ωστόσο, οι ελεγκτές αποφεύγουν να κατονομάσουν τα υπουργεία.

5. Το τρίτο τρίμηνο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου είναι πιο απαιτητικό καθώς τότε πρέπει να λειτουργήσει και στην πράξη η νέα μορφή της δημόσιας διοίκησης, με τους νέους μισθούς και λιγότερες θέσεις. Θα πρέπει να ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα και η αγορά ενέργειας και να υιοθετηθεί το νέο επιχειρηματικό περιβάλλον που προνοεί το μνημόνιο.

6. Η ανεργία θα συνεχίσει να αυξάνεται εξαιτίας της ύφεσης.

7. Παραμένει η εκτίμηση για ύφεση -4% φέτος, αφού δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία για αναθεώρηση ούτε προς τα πάνω ούτε προς τα κάτω, παρά τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών για μικρότερη ύφεση.

Τι γνωρίζαμε ήδη:

- Τα δημοσιονομικά μεγέθη ελλείμματος και χρέους ενδέχεται να αναπροσαρμοστούν προς τα πάνω λόγω ενσωμάτωσης των ελλειμμάτων και χρεών κυρίως του ΟΣΕ.

- Η Ελλάδα "υποφέρει" από χαμηλή ανταγωνιστικότητα και οι αγορές της έχουν ολιγοπωλιακή και δύσκαμπτη δομή.

- Η αγορά εργασίας παραμένει κλειστή και διατυπώνεται η ανάγκη ανοίγματος που θα ρίξει και τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα.

- Τα έσοδα μέχρι τώρα είναι χαμηλότερα του αναμενομένου, όμως υπολογίζεται πως θα ανακάμψουν το δεύτερο εξάμηνο λόγω της εφαρμογής αυξημένης φορολογίας.

- Οι κρατικές δαπάνες ενδεχομένως να παρουσιάσουν αύξηση όταν θα βγουν στην επιφάνεια οι οφειλές του κράτους σε ασφαλιστικά ταμεία, ΔΕΚΟ και νοσοκομεία.

- Η καταγραφή των δημοσίων υπαλλήλων παρουσιάζει προβλήματα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v