Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δηλώσεις ΥΠΟΙΚ για μέτρα, αντικειμενικές, λουκέτα

Δεν υπάρχουν νέα μέτρα, ξεκαθάρισε ο ΥΠΟΙΚ. "Βαρύ" β΄ εξάμηνο με πρόσθετα έσοδα 2 δισ. και περικοπές δαπανών 4 δισ. Τα αναπτυξιακά αντίβαρα. Τι είπε για αντικειμενικές, αποδείξεις, λουκέτα, μισθούς.

Δηλώσεις ΥΠΟΙΚ για μέτρα, αντικειμενικές, λουκέτα
"Δεν υπάρχουν νέα μέτρα", ξεκαθάρισε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, προαναγγέλλοντας από την άλλη πλευρά πακέτο κοινωνικών και αναπτυξιακών αντίβαρων, όπως είπε χαρακτηριστικά, σε τρεις φάσεις, στις 3 Σεπτεμβρίου, στη ΔΕΘ και στον προϋπολογισμό.

"Μην περιμένετε παταγώδες κοινωνικό πακέτο πολλών δισεκατομμυρίων, μπορείτε όμως να περιμένετε μέτρα για ένα καλύτερο δίκτυο παροχών για τις εργαζόμενες μητέρες ή για διευκόλυνση των επενδύσεων", ανέφερε.

Από την άλλη πλευρά, πάντως, το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα είναι ιδιαίτερα βαρύ για τους πολίτες, αφού υλοποιούνται μέτρα που οδηγούν σε πρόσθετα έσοδα 2 δισ. ευρώ από την είσπραξη του ΕΤΑΚ, την αύξηση του ΦΠΑ και την τελευταία άνοδο στην τιμή των τσιγάρων και κόβονται στην πράξη 4,1 δισ. ευρώ δαπανών από το προαναγγελθέν μαχαίρι σε επιδόματα, δώρα και υψηλές συντάξεις.

Τον Σεπτέμβριο, άλλωστε, με την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού, έρχονται η αύξηση των αντικειμενικών αξιών και η μεταφορά προϊόντων από τον χαμηλό στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ, οι οποίες θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου.

Ο υπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παροχής περαιτέρω κινήτρων για συλλογή αποδείξεων, ενδεχομένως με μεγαλύτερη μείωση φόρου όταν οι αποδείξεις αφορούν σε επαγγελματικές ομάδες με έντονη ροπή προς τη φοροδιαφυγή.

Το μέτρο αυτό εξετάζεται καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, το κίνημα των αποδείξεων εμφανίζει σημάδια κόπωσης.

Εντός της εβδομάδας, άλλωστε, όπως είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, θα μπουν τα πρώτα λουκέτα σε μεγάλα καταστήματα που βαρύνονται με ουσιαστικές παραβάσεις φοροδιαφυγής.

Κάνοντας έναν απολογισμό εξαμήνου, ο υπουργός είπε ότι τα νέα είναι γενικώς καλά, όλες οι διαρθρωτικές δράσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί η χώρα έναντι του μνημονίου έχουν υλοποιηθεί, ενώ το έλλειμμα πέφτει σύμφωνα με τους στόχους.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός στο θέμα της υστέρησης των εσόδων, λέγοντας: "Δεν υπάρχει μαύρη τρύπα στα έσοδα. Είναι φυσιολογικό τα έσοδα να μην αυξάνονται με τους ρυθμούς που προβλέπαμε δεδομένης της μεγαλύτερης ύφεσης". Διαβεβαίωσε όμως ότι στο τέλος του έτους το έλλειμμα θα έχει υποχωρήσει στο 8,1% του ΑΕΠ, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο και για καλύτερες επιδόσεις.

Σε ερώτηση αναφορικά με το αν η κυβέρνηση έχει υπογράψει κάποια σύμβαση με τη Lazard, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι γίνεται συζήτηση για συνδρομή επενδυτικών συμβουλών, δεν έχει συναφθεί σύμβαση πλην αυτής που υπάρχει για τα ναυπηγεία και διέψευσε κατηγορηματικά για μία ακόμη φορά ότι η Lazard συντρέχει το ελληνικό κράτος για αναδιάρθρωση χρέους.

Τόνισε άλλωστε ότι στόχος της Ελλάδας παραμένει η όσο το δυνατόν ταχύτερη επάνοδος στις αγορές, διευκρινίζοντας ότι η έκδοση εντόκων γραμματίων του Ιουλίου δεν αποτελεί επάνοδο, αλλά διαχείριση του χρέους που προβλέπεται από το μνημόνιο.

Σημειώνεται ότι αυτές τις μέρες στην Αθήνα βρίσκεται κλιμάκιο του ΔΝΤ στο πλαίσιο της παροχής τεχνικής βοήθειας για αναμόρφωση των φορολογικών αρχών και τον Σεπτέμβριο αναμένεται νομοσχέδιο για την πλήρη αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών.

Τέλος, ο κ. Παπακωνσταντίνου, ερωτηθείς εάν η έκρηξη του πληθωρισμού μπορεί να οδηγήσει σε προσδοκίες οριακών αυξήσεων στους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, απάντησε: "Θα αφήσουμε τους κοινωνικούς εταίρους να καταλήξουν, θέλουμε όμως η διαπραγμάτευση να οδηγήσει σε συγκράτηση μισθών".

Από την άλλη πλευρά, σημείωσε για μία ακόμη φορά το γεγονός ότι η συνεχόμενη αύξηση του πληθωρισμού έχει να κάνει με μια αγορά που ακόμα λειτουργεί μονοπωλιακά και με δομικά διαρθρωτικά προβλήματα, διευκρινίζοντας ότι υπάρχει απόλυτη συμφωνία με το υπουργείο Οικονομίας πως οι αυξήσεις φόρων επιδρούν μια και έξω στον πληθωρισμό, ενώ τα δομικά προβλήματα απαιτούν μέτρα τα οποία, όπως είπε, λαμβάνονται.


*** Η συνέντευξη τύπου του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου επισυνάπτεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v