Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προτροπή Παπακωνσταντίνου για τραπεζικά deals

"Είναι η στιγμή να κάνετε μεγάλες κινήσεις για το μέλλον", τόνισε προς τους τραπεζίτες ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην ετήσια Γ.Σ. της ΕΕΤ. Αισιοδοξία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Προτροπή Παπακωνσταντίνου για τραπεζικά deals
"Είναι η στιγμή να κάνετε μεγάλες κινήσεις για το μέλλον", τόνισε προς τους τραπεζίτες ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην ετήσια γενική συνέλευση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Η Πολιτεία, συμπλήρωσε, έχει στηρίξει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα με το πακέτο των 28 δισ. ευρώ, πρόσφατα αύξησε το σκέλος των εγγυήσεων κατά 15 δισ. ευρώ και δεν αποκλείεται "το σκέλος αυτό να ενισχυθεί περαιτέρω".

Ουσιαστικά, ο υπουργός Οικονομικών απηύθυνε μήνυμα προς το τραπεζικό σύστημα να στηρίξει "τον εαυτό του" και μαζί να συμπορευτούν με στόχο την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε ρυθμούς ανάκαμψης.

Ο κ. Παπακωσταντίνου εξέφρασε την αισιοδοξία του όσον αφορά στα αποτελέσματα του αγώνα που δίνει η κυβέρνηση για τη δημοσιονομική εξυγίανση και υπογράμμισε: "Είναι η στιγμή όπου είμαστε πιο αισιόδοξοι. Περάσαμε τα πιο δύσκολα, ωστόσο ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, είναι στρωμένος με προκλήσεις και γνωρίζουμε ότι βιώνουμε μια δύσκολη πολιτική συγκυρία. Οι δυνατότητες της χώρας είναι απεριόριστες και εμείς έχουμε αποφασίσει να πετύχουμε τους στόχους μας".

Κλείνοντας τη γενική συνέλευση, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, κ. Βασίλης Ράπανος, απάντησε στον υπουργό ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα κάνει ό,τι μπορεί για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Ξεκινώντας την ομιλία του ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι σήμερα είναι αισιόδοξος περισσότερο από ποτέ, καθώς φαίνονται ήδη τα πρώτα σημάδια απόδοσης των σκληρών και επώδυνων μέτρων.

"Τώρα, και επαναλαμβάνω, τώρα είναι η ώρα για τις μεγάλες αποφάσεις και για τις μεγάλες ανατροπές. Ανατροπές στις οικονομικές δομές, στο κράτος και στη λειτουργία του δημόσιου τομέα και στις βάσεις όπου πρέπει να χτιστεί ένα νέο, βιώσιμο αναπτυξιακό μοντέλο, το οποίο θα δώσει δουλειά στον κόσμο, θα ενισχύσει την ανάπτυξη και θα φέρει επενδύσεις.

Καλό λοιπόν είναι να κοιτάμε μπροστά. Ήδη τα μέτρα που λάβαμε άρχισαν να αποδίδουν και το ταμειακό έλλειμμα το πρώτο 5μηνο έχει μειωθεί κατά 40%, ενώ τα έσοδα κατέγραψαν αύξηση 8%. Σε ό,τι αφορά τον μηχανισμό στήριξης, αποτελεί ένα πρωτόγνωρο εργαλείο τόσο για τη χώρα μας όσο και για την ευρωζώνη", υπογράμμισε ο υπουργός.

"Τα κεφάλαια αυτά δεν δίνονται έτσι απλά, αντίθετα δίνονται σε χώρες οι οποίες κάνουν αυτά που πρέπει, αναλαμβάνουν τις ευθύνες και μπορούν να αποδείξουν έμπρακτα ότι σέβονται αυτά που υπογράφουν. Γι' αυτό και εμείς", συνέχισε, "πέρα από τα σκληρά και επώδυνα μέτρα που έπληξαν εργαζομένους και συνταξιούχους, προχωρήσαμε σε μια σειρά αναγκαίες για τη βιωσιμότητα της χώρας διαρθρωτικές αλλαγές.
 
Πρώτον, το φορολογικό ν/σ, δεύτερον, το ασφαλιστικό το οποίο θα συζητηθεί αύριο στο υπουργικό συμβούλιο, τρίτον, τον Καλλικράτη και τέταρτον, αυτό που σήμερα αποφασίστηκε στο υπουργικό συμβούλιο μέσω του οποίου θα ελέγχονται όλες οι δαπάνες των υπουργείων και θα πέσει άπλετο φως σε όλα τα μεγέθη του κρατικού προϋπολογισμού.

Πιστεύω λοιπόν, με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία, ότι ο κρατικός προϋπολογισμός θα κλείσει στο τέλος του έτους έχοντας πετύχει ή ακόμα και υπερβεί τους στόχους", τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου και πρόσθεσε: "Υπάρχει πολλή δουλειά να γίνει για ένα νέο βιώσιμο αναπτυξιακό μοντέλο".

Τράπεζες

Επικεντρώνοντας στο τέλος την ομιλία του στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ο υπουργός Οικονομίας δεν παρέλειψε να εξάρει το έργο που έχουν κάνει όλα αυτά τα χρόνια οι τράπεζες για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και τόνισε ότι έχουν υποστεί αρνητικές συνέπειες από τη δημοσιονομική δίνη όπου έχει περιέλθει η χώρα.

Ωστόσο, είπε, για να μπορέσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα να εμπεδώσει εκ νέου την εμπιστοσύνη των καταθετών, δέχτηκε τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης και της ΕΚΤ. Τώρα θα υπάρχει και ένα νέο εργαλείο, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Στήριξης, το οποίο εγκρίθηκε σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο.

"Δεν είναι ένα εργαλείο ρευστότητας, είναι ένα δίχτυ ασφαλείας. Ελπίζω και πιστεύω να μη χρειαστεί καμία τράπεζα να στραφεί προς αυτό", υπογράμμισε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v