Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Τα "ντεσού" του κλεισίματος της Πτολεμαΐδας

Το σχέδιο ανανέωσης των μονάδων παραγωγής επί το οικολογικότερον και επί το αποδοτικότερον φαίνεται πίσω από την κίνηση της ΔΕΗ να κλείσει το παλαιό εργοστάσιο λιγνίτη στην Πτολεμαΐδα.

ΔΕΗ: Τα ντεσού του κλεισίματος της Πτολεμαΐδας
Το σχέδιο ανανέωσης των μονάδων παραγωγής επί το οικολογικότερον και επί το αποδοτικότερον φαίνεται πίσω από την κίνηση του ΥΠΕΚΑ και της ΔΕΗ να κλείσει το παλαιό εργοστάσιο λιγνίτη στην Πτολεμαΐδα.

Μικρή αλλαγή στις εκτιμήσεις της Marfin Analysis για την ΔΕΗ επιφέρει το κλείσιμο της  μονάδας, αναφέρει η χρηματιστηριακή στο πρωινό της σχόλιο. Προσθέτει πως η επίδραση θα είναι περιορισμένη αφού η μονάδα που έκλεισε ήδη λειτουργούσε για περιορισμένο αριθμό ωρών ημηρησίως.

Η χρηματιστηριακή υπενθυμίζει ότι η Επιχείρηση έχει ήδη εκπονήσει πρόγραμμα αντικατάστασης παραγωγής συνολικής ισχύος 2.200 MW, εκ των οποίων τα 1.000 MW περίπου αποτελούν λιγνιτικές μονάδες.

Η Marfin Analysis επισημαίνει ακόμη ότι σύμφωνα με την οδηγία της Ε.Ε. 10 λιγνιτικά εργοστάσια στην Ελλάδα θα είναι υποχρεωμένα να λειτουργούν με περιορισμένο ωράριο μετά το 2016, καθώς και ότι η ΔΕΗ έχει ήδη ξεκινήσει το διαγωνισμό για λιγνιτική μονάδα 550-660 MW στην Πτολεμαΐδα (θα καταστεί λειτουργική το 2017) και σχεδιάζει να ξεκινήσει άλλον έναν για μια δεύτερη τέτοιου τύπου μονάδα.

Σύμφωνα εξάλλου με δημοσιεύματα του τύπου, η Ε.Ε. θα απαγορεύσει τη λειτουργία λιγνιτικών μονάδων που δεν διαθέτουν τεχνολογία συλλογής διοξειδίου του άνθρακα όχι νωρίτερα από το 2023- κάτι που δίνει άπλετο χρόνο στη ΔΕΗ για αναδιάρθρωση των γραμμών παραγωγής της, επισημαίνει η χρηματιστηριακή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v