Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Νέα «βουτιά» στο β΄ τρίμηνο

Στο «μαρτύριο της σταγόνας» καλούνται να υποβληθούν τα επιτελεία των τραπεζικών ομίλων, καθώς η κατάσταση αναμένεται ότι θα επιδεινώνεται τρίμηνο με το τρίμηνο. Πώς εξελίσσονται οι παράμετροι για τον κλάδο.

Τράπεζες: Νέα «βουτιά» στο β΄ τρίμηνο
* Οι πίνακες που αφορούν στις εκτιμήσεις για τα EPS των τραπεζών δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη: "Συνοδευτικό Υλικό".

Στο «μαρτύριο της σταγόνας» καλούνται να υποβληθούν τα επιτελεία των τραπεζικών ομίλων, καθώς η κατάσταση αναμένεται ότι θα επιδεινώνεται τρίμηνο με το τρίμηνο ή ενδεχομένως και μήνα με τον μήνα.

Οι χορηγήσεις, για παράδειγμα, στο α΄ τετράμηνο αυξήθηκαν μόλις κατά 0,5%, από τα 253,4 δισ. ευρώ στα 254,7 δισ. ευρώ. Το πρόβλημα, ωστόσο, εστιάζεται στο ότι τόσο τον Μάρτιο όσο και τον Απρίλιο η πορεία των δανείων ήταν αρνητική. Σήμερα, μάλιστα, είναι λίγοι εκείνοι οι αναλυτές που θεωρούν ως πιθανότερο σενάριο η μεταβολή του υπολοίπου των δανείων για το 2010 να ξεκινάει από συν...

Περαιτέρω νέα μείωση μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε πιθανότατα και στις καταθέσεις. Όχι τόσο λόγω του φόβου κάποιων πολιτών για τη σταθερότητα του συστήματος, όσο κυρίως εξαιτίας της οικονομικής κρίσης: για παράδειγμα, τα δισ. ευρώ των νέων φόρων, των ημιυπαίθριων, των ρυθμίσεων κ.λπ. από κάπου πρέπει να φύγουν προκειμένου να πάνε στα ταμεία του Δημοσίου...

Πηγή πονοκεφάλων για τα τραπεζικά επιτελεία αποτελούν επίσης και οι εξελίξεις στο μέτωπο των τίτλων του Δημοσίου. Μέσα στο 2010 οι ελληνικές τράπεζες αύξησαν τις τοποθετήσεις τους σε κρατικούς τίτλους και ενδεχομένως το ίδιο να πράξουν και μέσα στους επόμενους μήνες του έτους.

Από την άλλη πλευρά, η καθαρή αξία του ενεργητικού των τραπεζών χωρίς τις υπεραξίες (TNAV) φέτος έχει παρουσιάσει πτώση, με αποτέλεσμα το ποσοστό των θέσεων σε κρατικά χρεόγραφα επί του TNAV (των ιδίων κεφαλαίων χωρίς τον «αέρα») να ακολουθεί ανοδική πορεία.

Με βάση μάλιστα τα στοιχεία της 31ης/3/2010, το συγκεκριμένο ποσοστό ήταν 770% για την ΑΤΕbank, 590% για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, 340% για την Εθνική Τράπεζα, 290% για την Τράπεζα Πειραιώς, 220% για τη EFG Eurobank, από 100% για την Alpha Bank και την Τραπεζα Κυπρου κ.λπ.

--- Οι μεγάλοι φόβοι

Ωστόσο, οι κυριότερες αιτίες για την αναμενόμενη (από τους αναλυτές) επιδείνωση των τραπεζικών αποτελεσμάτων κατά το δεύτερο φετινό τρίμηνο της χρήσης είναι η νέα συρρίκνωση στο καθαρό επιτοκιακό περιθώριο (NIM) καθώς και οι αυξανόμενες μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις.

Ενδεικτική είναι η εκτίμηση της Τραπέζης της Ελλάδος σε ό,τι αφορά το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο για τις νέες εργασίες σε ευρώ: από 3,86% το τρίτο τρίμηνο του 2009, υποχώρησε στο 3,80% το επόμενο, στο 3,69% κατά το α΄ τρίμηνο της φετινής χρονιάς, για να φτάσει στο 3,52% τον Απρίλιο.

Όλα δείχνουν ότι το NIM του β΄ τριμήνου θα είναι χειρότερο από αυτό του πρώτου, ωστόσο υπάρχει προσδοκία ότι ίσως τα πράγματα έχουν αρχίσει να βελτιώνονται σε κάποιον βαθμό από τον Μάιο, καθώς -και με τη στήριξη της χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα- ελπίζεται ότι θα ακολουθήσει συγκράτηση ή και μείωση στα επιτόκια καταθέσεων.

Σε ό,τι αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, το σύνολο των αναλυτών πιστεύει ότι τα δυσκολότερα βρίσκονται μπροστά και όχι πίσω. Το α΄ φετινό τρίμηνο είδαμε την εικόνα να επιδεινώνεται σε σύγκριση με το προηγούμενο, ενώ σύμφωνα με το μοντέλο της Credit Suisse από προηγούμενες κρίσεις, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα μπορούσαν να σκαρφαλώσουν στο 12% για τις μεγάλες τράπεζες, γεγονός που σημαίνει ότι, με δείκτη κάλυψης γύρω στο 50%, αυτό θα οδηγούσε σε επίπτωση το TNAV (ίδια κεφάλαια χωρίς ασώματες ακινητοποιήσεις) από το 17% έως και το 62%.

* Οι πίνακες που αφορούν στις εκτιμήσεις για τα EPS των τραπεζών δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη: "Συνοδευτικό Υλικό".

** Αναδημοσίευση από το 639ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, 18 - 22 Ιουνίου 2010.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v