Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μακρύς ο δρόμος για το δίκτυο οπτικών ινών

Μακρύς είναι ο δρόμος που πρέπει να διανυθεί ακόμη πριν ξεκινήσει να κατασκευάζεται το μεγάλο έργο της δημιουργίας δικτύου οπτικών ινών. Η πρόταση του ΟΤΕ.

  • της Μάρως Τσαντήλα
Μακρύς ο δρόμος για το δίκτυο οπτικών ινών
Μακρύς είναι ο δρόμος που πρέπει να διανυθεί ακόμη πριν ξεκινήσει να κατασκευάζεται το μεγάλο έργο της δημιουργίας δικτύου οπτικών ινών .

Η διαδικασία για την πρόσληψη τεχνικού - οικονομικού συμβούλου στην καλύτερη περίπτωση, εφόσον δηλαδή δεν υπάρξουν ενστάσεις, υπολογίζεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του επόμενου μήνα, ενώ ο σύμβουλος που θα επιλεγεί εκτιμάται ότι θα καταθέσει τις πρώτες προτάσεις του τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Στη βάση των προτάσεων αυτών θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για το ακριβές αντικείμενό του και την έκταση του έργου και ο φάκελος θα κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να εγκριθεί ενώ, παράλληλα θα ξεκινήσουν και στο εσωτερικό οι διεργασίες για την έγκριση του κατάλληλου χρηματοδοτικού σχήματος (ΣΔΙΤ, σύμβαση παραχώρησης κ.λπ., όπως ανέφερε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Ρέππας στο πλαίσιο του συνεδρίου της ΕΕΤΤ για τα δίκτυα επόμενης γενιάς που συνεχίζεται σήμερα.

Διερευνάται ο τρόπος συμμετοχής του κράτους

Μετά την ολοκλήρωση όλων αυτών των διεργασιών θα προχωρήσει η προκήρυξη του διαγωνισμού για το έργο οπτικών ινών υπολογίζεται ότι θα μπορέσει να γίνει στις αρχές της άνοιξης του επόμενου χρόνου.

Υπό διερεύνηση εξακολουθεί να είναι ο τρόπος με τον οποίο θα συμμετέχει το Δημόσιο στο συγκεκριμένο έργο και στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται δύο σενάρια: το κράτος είτε να συμμετέχει μόνον στην κατασκευή της υποδομής του δικτύου είτε να έχει συμμετοχή στην κατασκευή υποδομής δικτύου αλλά και στην εταιρία διαχείρισης του δικτύου.

FTTH + FTTC = δίκτυο σε όλη τη χώρα αλλά με διαφορετικές ταχύτητες

Το υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων εκτός από τη λύση Fiber To The Home (FTTH) δηλαδή οπτική ίνα μέχρι το σπίτι του καταναλωτή, που είχε επιλέξει στα χαρτιά τουλάχιστον η προηγούμενη κυβέρνηση, εξετάζει και την εφαρμογή της λύσης Fiber To The Curb (FTTC) δηλαδή οπτική ίνα μέχρι το καφάο και στη συνέχεια χρήση του υπάρχοντος δικτύου χαλκού για να φτάσει μέχρι το σπίτι του καταναλωτή. Η λύση FTTC εξετάζεται να εφαρμοστεί στα όρια των περιοχών όπου η λύση FTTH δεν είναι βιώσιμη. Πάντως από την πλευρά του υπουργείου ξεκαθαρίζεται ότι στόχος παραμένει η εφαρμογή της λύσης FTTH αφού όποια άλλη λύση θα είναι μεταβατική.

Η πρόταση του ΟΤΕ

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφέρουμε ότι περίπου παρόμοια χαρακτηριστικά έχει και η πρόταση που καταθέτει ο ΟΤΕ, ο οποίος προτείνει την ανάπτυξη ενός υβριδικού δικτύου στο οποίο ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή και τη ζήτηση θα συνυπάρχουν οι τεχνολογίες FTTH, FFTC, δορυφορική πρόσβαση και ευρυζωνική κινητή.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΤΕ, κ. Βουρλούμη η πρόταση αυτή μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της χώρας για διάστημα επτά περίπου ετών μετά την οποία θα αντικατασταθεί με άλλες περισσότερο προηγμένες τεχνολογίες.

Στην πρόταση του ΟΤΕ τονίζεται ότι η λύση FTTH μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περιοχές μεγάλης πυκνότητας πληθυσμού και υψηλού εισοδήματος όπως και σε περιοχές που έχουν μεγάλους και απαιτητικούς χρήστες όπως είναι π.χ. οι βιομηχανικές ζώνες.

Για το υπόλοιπο και μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας η πρόταση ΟΤΕ αναφέρει ότι αρκεί η οπτική ίνα να φτάνει μέχρι το καφάο (FFTC) και για το υπόλοιπο μέρος μπορεί να χρησιμοποιείται το δίκτυο χαλκού.

Η οικονομική διαφορά είναι πολύ μεγάλη καθώς το δίκτυο FFTC υπολογίζεται ότι είναι φθηνότερο έως και 5 φορές σε σύγκριση με το δίκτυο FTTH. Σημαντική διαφορά όμως υπάρχει και στην απόδοση αφού το δίκτυο FTTH μπορεί να δώσει ταχύτητες ακόμη και πάνω από 100 Mbs ενώ η τεχνολογία FFTC έχει σαφώς πιο περιορισμένες δυνατότητες με ταχύτητες περίπου 50 Mbs.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v