Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υπέρ ανεξάρτητης λειτουργίας της ΕΕΤΤ ο Δ. Ρέππας

Υπέρ της ανεξάρτητης λειτουργίας της ΕΕΤΤ ως ρυθμιστή της τηλεπικοινωνιακής και της ταχυδρομικής αγοράς τάχθηκε ο υπουργός Υποδομών κ. Ρέππας από το βήμα του 5ου Διεθνούς Συνεδρίου της Επιτροπής.

  • της Μάρως Τσαντήλα
Υπέρ ανεξάρτητης λειτουργίας της ΕΕΤΤ ο Δ. Ρέππας
Υπέρ της ανεξάρτητης λειτουργίας της ΕΕΤΤ ως ρυθμιστή της τηλεπικοινωνιακής και της ταχυδρομικής αγοράς τάχθηκε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Δημήτρης Ρέππας από το βήμα του 5ου Διεθνούς Συνεδρίου της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών Ταχυδρομείων που ξεκίνησε σήμερα με θέμα "δίκτυα πρόσβασης επόμενης γενιάς: για τον πολίτη και την οικονομία".

Ο κ. Ρέππας σημείωσε πως «προκειμένου να ανταποκριθεί με επιτυχία στον ρόλο αυτό, επιβάλλεται να δρα ανεξάρτητα από την κρατική εξουσία, με δικαιοσύνη, διαφάνεια και επαγγελματισμό. Το γεγονός ότι η Ευρώπαϊκή Ένωση αναγνωρίζει ως θετικό το ρόλο της ΕΕΤΤ στα τηλεπικοινωνιακά πράγματα της χώρας μας είναι ασφαλώς ενθαρρυντικό».

Να αναφέρουμε στο σημείο αυτό ότι η αυστηρή ρύθμιση της ΕΕΤΤ αποτελεί κόκκινο πανί για τον ΟΤΕ με τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Βουρλούμη μόλις χθες από το βήμα της γενικής συνέλευσης των μετόχων να κατηγορεί την Επιτροπή ως υπεύθυνη για όλα δεινά του οργανισμού, μεταξύ αυτών και την χαμηλή τιμή της μετοχής. Η τοποθέτηση του κ. Βουλρούμη ο οποίος συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των ομιλητών του συνεδρίου της ΕΕΤΤ αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον.


Προτεραιότητες

Ο κ. Ρέππας, περιγράφοντας τις πολιτικές προτεραιότητες του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για τα επόμενα χρόνια έκανε λόγο για την περαιτέρω ανάπτυξη των ευρυζωνικών προϊόντων και υπηρεσιών σε όλη τη χώρα, την αποτελεσματική χρήση του φάσματος ενόψει του ψηφιακού μερίσματος που θα προκύψει από την πλήρη μετάβαση στην ψηφιακή ευρυεκπομπή, την ενίσχυση του ρόλου των ΕΛΤΑ - ενόψει της απελευθέρωσης της ταχυδρομικής αγοράς το 2012- αλλά προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών.

Ο κ. Ρεππας επανέλαβε ότι στόχος είναι η δημιουργία δικτύου ινών που θα φτάνει μέχρι το σπίτι του καταναλωτή (Fiber to the Home) ωστόσο ο ίδιος χαρακτήρισε μη ελκυστικό για τους ιδιώτες επενδυτές το σχέδιο που είχε ετοιμάσει η προηγούμενη κυβέρνηση αφού, όπως σημείωσε, προέβλεπε θετικά οικονομικά οφέλη μετά την πάροδο εικοσιπενταετίας ενώ δεν είχαν προχωρήσει και οι απαραίτητες για την υλοποίησή του δράσεις σε εθνικό και Ευρώπαϊκό επίπεδο.


Στο τέλος Ιουλίου ο σύμβουλος για το FTTH

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ο Ρέππας, προχώρησε προκήρυξη το υπουργείο για την πρόσληψη τεχνικο-οικονομικού συμβούλου έχουν κατατεθεί εννέα προσφορές και εφόσον δεν προκύψουν προβλήματα στην διαδικασία με ενστάσεις και προσφυγές εκτιμάται ότι ο σύμβουλος θα αναλάβει τα καθήκοντά του στο τέλος του επόμενου μήνα προκειμένου στα μέσα του Φθινοπώρου να καταθέσει τις πρώτες προτάσεις του. Μεταξύ των λύσεων που θα προωθηθούν για την δημιουργία του δικτύου είναι η Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα αλλά και η σύμβαση παραχώρησης

Αναφερόμενος στην μεγάλη σημασία του κλάδου των τηλεπικοινωνιών για τη χώρα ο κ. Ρέππας σημείωσε ότι το 2008 ο συνολικός κύκλος εργασιών έφτασε τα 8,17 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 3,67 δισ. ευρώ προέρχονταν από τον κλάδο των σταθερών επικοινωνιών και τα 4,5 δισ. ευρώ από την κινητή τηλεφωνία. Παράλληλα, οι επενδύσεις ανήλθαν σε 1,37 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 566 εκατ. ευρώ επενδύθηκαν από τον ΟΤΕ, 321 εκατ. ευρώ από τους εναλλακτικούς παρόχους και 4,83 εκατ. ευρώ από τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας.

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Ρέππας και στην ανάγκη για αποτελεσματική χρήση του ραδιοφάσματος το οποίο, όπως σημείωσε μπορεί να προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις στο χώρο των ασύρματων επικοινωνιών. Ηδη, όπως είπε, οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας προγραμματίζουν επενδύσεις στον τομέα των ευρυζωνικών ασύρματων υποδομών, ύψους 1,8 δισ. ευρώ για την επόμενη τριετία.


Λ. Κανέλλος: απαραίτητη η ρύθμιση για να αποφευχθούν τα νέα μονοπώλια

Ανοίγοντας τις εργασίες του διήμερου συνεδρίου ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ Λεωνίδας Κανέλλος, έκανε λόγο για την απόσταση που χωρίζει την Ελλάδα από το μέσο όρο της ΕΕ σε ότι αφορά τα της ευρυζωνικότητας (διείσδυση στην Ελλάδα 18%-μέσος ευρωπαϊκός όρος πάνω από 24%), αλλά δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη θεαματική αύξηση των ταχυτήτων στη χώρα μας αλλά και τη ραγδαία μείωση των τιμών που έχει ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο οικονομικών χωρών αναφορικά με το κόστος ευρυζωνικής πρόσβασης.

Ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ αναφερόμενος στη Ανάπτυξη Δικτύων Πρόσβασης Επόμενης Γενιάς τόνισε ότι θα χρειαστεί ισχυρή ρύθμιση ώστε να αποτραπεί ένας πιθανός κίνδυνος για τη δημιουργία νέων μονοπωλίων, που με τη σειρά θα φέρει απαξίωση των επενδύσεων.

Πάντως ο κ. Κανέλλος τάχθηκε υπέρ του συνδυασμού διαφορετικών τεχνολογιών, ενσύρματων και ασύρματων, για να καλυφθεί ολόκληρη η χώρα χωρίς να δημιουργούνται εμπόδια από την ιδιαίτερη γεωμορφολογία της χώρας.


Neelie Kroes: Eναρμόνιση νομοθεσίας τώρα

Σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά της η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπος για την ψηφιακή ατζέντα κα. Neeli Kroes, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην υστέρηση της χώρας μας στην διείσδυση των ευρυζωνικών τεχνολογιών ενώ κάλεσε, για μια ακόμη φορά τη χώρα μας να προχωρήσει με ταχύτητα την εναρμόνιση της νομοθεσίας της με το Κοινοτικό Δίκαιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v