Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣτΕ: Συνταγματικοί οι περιορισμοί για το ΦΠΑ

Συνταγματικές κρίθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας οι φορολογικές διατάξεις σύμφωνα με τις οποίες όταν δεν αποδίδεται ο παρακρατηθείς ΦΠΑ, απαγορεύεται στους υπόχρεους να λαμβάνουν βεβαιώσεις και πιστοποιητικά.

ΣτΕ: Συνταγματικοί οι περιορισμοί για το ΦΠΑ
Συνταγματικές κρίθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας οι φορολογικές διατάξεις σύμφωνα με τις οποίες όταν δεν αποδίδεται ο παρακρατηθείς ΦΠΑ, και εισφορά που ξεπερνά τις 300 χιλ. ευρώ, απαγορεύεται στους υπόχρεους να λαμβάνουν βεβαιώσεις και πιστοποιητικά για την κατάρτιση συμβολαίων μεταβίβασης των περιουσιακών τους στοιχείων.

Το ΣτΕ έκρινε επίσης συνταγματικούς τους περιορισμούς που ισχύουν για όσους εκδίδουν, λαμβάνουν ή χρησιμοποιούν εικονικά, πλαστά και νοθευμένα φορολογικά στοιχεία και τιμολόγια, η αξία των οποίων υπερβαίνει τα 300.000 ευρώ.

Στις περιπτώσεις αυτές, δεσμεύεται το 50% των τραπεζικών καταθέσεων, του περιεχομένου των τραπεζικών θυρίδων, «των συμβάσεων και πράξεων επί παραγώγων χρηματοοικονομικών προϊόντων». Αντίθετα, δεν δεσμεύονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς τα χρήματα που προέρχονται από μισθούς και συντάξεις.

Στην απόφαση του ΣτΕ (2024/2010) κρίνεται επιτρεπτή η « η αναδρομική ισχύς, που επιβάλλεται πριν από τις 20.3.2002, καθώς περιορίζουν θεμιτά την οικονομική και επαγγελματική ελευθερία του φορολογούμενου». Και προσθέτει ότι η αναδρομικότητα αυτή «δεν παραβιάζει τη συνταγματική αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης, καθώς αυτή δεν προστατεύει τους παραβάτες της φορολογικής νομοθεσίας από παρόμοια μέτρα».

Η εν λόγω απόφαση εκδόθηκε από το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο με αφορμή υπόθεση που αφορούσε επιχείρηση εμπορίας γαλακτοκομικών προϊόντων, η οποία την τριετία 1993 – 1995 έλαβε εικονικά, πλαστά, νοθευμένα φορολογικά στοιχεία, άνω των 300.000 ευρώ. Σε βάρος της επιχείρησης ελήφθησαν τα σχετικά μέτρα προς διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v