Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο μικροσκόπιο της τρόικας οι τράπεζες

Επισκέψεις στα επιτελεία των ελληνικών τραπεζών και στην Τράπεζα της Ελλάδος θα πραγματοποιήσουν, σήμερα, οι εκπρόσωποι της τρόικας. Κεφαλαιακή εικόνα και επισφάλειες στο μικροσκόπιο. Τον Σεπτέμβριο τα stress tests.

Στο μικροσκόπιο της τρόικας οι τράπεζες
Επισκέψεις στα επιτελεία των ελληνικών τραπεζών και στην Τράπεζα της Ελλάδος θα πραγματοποιήσουν, σήμερα, οι εκπρόσωποι της τρόικας.

Βασικό αντικείμενο των συναντήσεων είναι, σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, η συνολική κεφαλαιακή εικόνα των μεγάλων ελληνικών τραπεζών αλλά και η πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς ήδη το δεύτερο τρίμηνο παρατηρήθηκε οριακή, αλλά ενδεικτική για την πορεία των επισφαλειών το 2010, αύξηση των καθυστερούμενων δανείων. Αυτά απασχόλησαν και τη συνάντησή τους που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα με τη διοίκηση της Alpha Bank.  

Σε ό,τι αφορά το μεγάλο ζητούμενο των επόμενων μηνών, δηλαδή τη ρευστότητα, αναμένεται οι επισκέπτες να είναι πιεστικοί, ζητώντας από τις διοικήσεις των τραπεζών να τους περιγράψουν με σαφήνεια τους εναλλακτικούς τρόπους άντλησης ρευστότητας.

Το θέμα αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον δύο ημέρες μετά την απρόσμενη ως προς την έντασή της, υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τη Moody΄s.

Στην Τράπεζα της Ελλάδος, οι εκπρόσωποι της τρόικας θα βρουν συγκεντρωτικά στοιχεία για τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας του ελληνικού συστήματος αλλά και για την ακριβή πορεία των επισφαλειών. Σημειώνεται ότι η τρόικα θα επισκεφτεί την ΤτΕ και αύριο Πέμπτη.

Με βάση το πρόγραμμα τα στελέχη της τρόικας, η οποία απαρτίζεται από εκπροσώπους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα επισκεφθούν την Εθνική Τράπεζα και τη Eurobank.

Τα stress tests για τα οικονομικά μεγέθη των ελληνικών τραπεζών θα πραγματοποιηθούν, σύμφωνα με πληροφορίες, τον Σεπτέμβριο, από την Τράπεζα της Ελλάδος και από τους εκπροσώπους της τρόικας.

Αν. Παπ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v