Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συμφωνία κυβέρνησης - προμηθευτών για χρέη

Σε καταρχήν συμφωνία για την άμεση ομαλοποίηση των προβλημάτων προμηθειών των νοσοκομείων και τη σταδιακή εξόφληση των χρεών νοσοκομείων προς τους προμηθευτές κατέληξαν οι συναρμόδιοι υπουργοί Οικονομίας και Υγείας.

Συμφωνία κυβέρνησης - προμηθευτών για χρέη
Σε καταρχήν συμφωνία για την άμεση ομαλοποίηση των προβλημάτων προμηθειών των νοσοκομείων και τη σταδιακή εξόφληση των χρεών νοσοκομείων προς τους προμηθευτές τους κατέληξαν οι συναρμόδιοι υπουργοί Οικονομίας κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και Υγείας κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. 

Ύστερα από μακρά σύσκεψη με τους εκπροσώπους προμηθευτών και φαρμάκων, συμφωνήθηκε ότι μετά την εξόφληση χρεών ύψους 1,2 δισ. ευρώ σε μετρητά για τα έτη 2005, 2006 και μέρος του 2007 θα ακολουθήσει διακανονισμός ως εξής:

1. Υπόλοιπα οφειλών του 2005 και 2006 ύψους 245 εκατ. ευρώ θα εξοφληθούν άμεσα σε μετρητά.
2. Οφειλές ύψους 1,1 δισ. ευρώ για το 2007 εξοφλούνται με άτοκα ετήσια ομόλογα.
3. Οφειλές ύψους 2,2 δισ. ευρώ του 2008 με άτοκα διετή ομόλογα.
4. Οφειλές ύψους 2,05 δισ. ευρώ του 2009 με άτοκα τριετή ομόλογα.

Τα ομόλογα είναι διαπραγματεύσιμα και μπορούν να εξοφληθούν άμεσα από τις τράπεζες, ενώ παράλληλα καταβάλλονται σε μετρητά οφειλές ύψους 100 εκατ. ευρώ που αφορούν στην περίοδο 2007 - 2008, ή περίπου 200.000 ευρώ ανά επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον χώρο.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, εφόσον προεξοφληθούν τα ομόλογα θα υπάρξει μια μέση έκπτωση της τάξεως του 15%.

Παράλληλα, με διάταξη νόμου, στο υπουργείο Υγείας νομιμοποιούνται οι οφειλές που είχαν απορριφθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο και αφορούν σε ποσοστό περίπου 50% του συνόλου οι οποίες είχαν απορριφθεί καθώς προέκυπταν από εξωσυμβατικές διαδικασίες προμηθειών.

«Ξοφλήσαμε χρέη πολλών ετών και αφήνουμε πίσω διαδικασίες σε βάρος των ασθενών, νοσοκομείων και Ελλήνων πολιτών», είπε ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ενώ από την πλευρά της η κ. Ξενογιαννακοπούλου τόνισε: «Η κυβέρνηση ανέλαβε τις ευθύνες της, πρέπει όλοι να τις αναλάβουν, με άμεση ομαλοποίηση των συνθηκών προμηθειών στα νοσοκομεία».

Η συμφωνία μένει να επικυρωθεί από τις Γ.Σ. και τα όργανα των εμπλεκομένων φορέων, αλλά στελέχη της κυβέρνησης διαμηνύουν ότι σε περίπτωση που τεθεί σε κίνδυνο η δημόσια υγεία και δεν ομαλοποιηθούν οι συνθήκες προμηθειών των νοσοκομείων, τότε τον λόγο θα έχει ο εισαγγελέας.


***Οι κοινές δηλώσεις των Γ. Παπακωνσταντίνου και Μ. Ξενογιαννακοπούλου επισυνάπτονται στην δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v