Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΥΠΟΙΚ: Καρότο και μαστίγιο για off shore ακίνητα

Καρότο και μαστίγιο για τα ακίνητα των off shore εταιριών επιφυλάσσει το υπουργείο Οικονομικών, δίνοντας από τη μία κίνητρα για τη μεταβίβαση των ακινήτων τους σε φυσικά πρόσωπα.

ΥΠΟΙΚ: Καρότο και μαστίγιο για off shore ακίνητα
Καρότο και μαστίγιο για τα ακίνητα των off shore εταιριών επιφυλάσσει το υπουργείο Οικονομικών, δίνοντας από τη μία κίνητρα για τη μεταβίβαση των ακινήτων τους σε φυσικά πρόσωπα και κυνηγώντας από την άλλη όσους πάνε να μεταβιβάσουν τα ακίνητα, αλλά δεν έχουν πληρώσει τα προηγούμενα χρόνια τον ειδικό φόρο ακινήτων 3%.
 
Το υπουργείο Οικονομικών έχει καλέσει τους ιδιοκτήτες off shore εταιριών να μεταβιβάσουν σε φυσικά πρόσωπα τα ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους έως τις 23 Οκτωβρίου, δίνοντας ως κίνητρο απαλλαγή του 50% του φόρου δωρεάς ή μεταβίβασης για τους αγοραστές.
 
Επιπρόσθετο κίνητρο είναι η απαλλαγή από το τεκμήριο αγοράς και ο έλεγχος του πόθεν έσχες για τις off shore, οι οποίες μεταβιβάζοντας τα ακίνητά τους θα απαλλαγούν από τον ειδικό φόρο ακινήτων (αυξήθηκε με τον τελευταίο φορολογικό νόμο στο 15% από το 3%) και από τον φόρο υπεραξίας.

Με εγκύκλιο που έστειλε σε όλες τις εφορίες, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ζητά να περάσουν από κόσκινο όλες οι δηλώσεις μεταβίβασης ακινήτων των off shore εταιριών.

Σύμφωνα με τις οδηγίες που δόθηκαν, οι εφορίες θα ελέγχουν καταρχήν εάν οι off shore εταιρίες που μεταβιβάζουν τα ακίνητά τους σε φυσικά πρόσωπα υπόκεινται στον ειδικό φόρο ακινήτων 15%. Εάν από τον έλεγχο προκύψει ότι η off shore εταιρία που μεταβιβάζει τα ακίνητα δεν υπάγεται στον ειδικό φόρο 15%, τότε θα βεβαιώνεται ο κανονικός φόρος μεταβίβασης ή δωρεάς, χωρίς τη μείωση κατά 50%.

Αν όμως επιβεβαιώνεται από τον έλεγχο ότι το νομικό πρόσωπο που μεταβιβάζει τα ακίνητα υπάγεται για το έτος 2010 στον ειδικό φόρο 15%, τότε οι εφορίες θα ελέγχουν εάν πληρώθηκε ο φόρος αυτός κατά τα έτη 2003 - 2009, οπότε ήταν 3% επί της αξίας των ακινήτων.
 
Εάν διαπιστώνεται η μη υποβολή των σχετικών δηλώσεων και η μη καταβολή του φόρου η off shore θα καλείται εντός 10 ημερών να υποβάλει εκπρόθεσμα τις σχετικές δηλώσεις και να καταβάλει τον φόρο με προσαύξηση εκπροθέσμου μειωμένη από 1,5% σε 0,75% για κάθε μήνα καθυστέρησης. Εάν ο υπόχρεος δεν προσέρχεται εντός της προθεσμίας των 10 ημερών, τότε θα διατάσσεται τακτικός έλεγχος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v