Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Μπαλάκι» οι ευθύνες για τον πληθωρισμό

«Μπαλάκι» έγιναν οι ευθύνες για την άνοδο του πληθωρισμού, στις διαδοχικές συναντήσεις της τρόικας με στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών και Οικονομίας, όπου διαπιστώθηκε έντονος προβληματισμός για την εκτίναξη στο 5,4%.

«Μπαλάκι» οι ευθύνες για τον πληθωρισμό
«Μπαλάκι» έγιναν οι ευθύνες για την άνοδο του πληθωρισμού, στις διαδοχικές συναντήσεις της τρόικας με στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών και Οικονομίας, όπου διαπιστώθηκε έντονος προβληματισμός για την εκτίναξη του δείκτη στο 5,4% το Μάιο.

Στελέχη του Υπουργείου Οικονομίας, μετά τη συνάντηση με την τρόικα, στον 7ο όροφο του υπουργείου της οδού Νίκης, επισήμαναν ότι από το ποσοστό 5,3% του εναρμονισμένου πληθωρισμού το Μάιο, ποσοστό 4% αντανακλά καθαρά την επίδραση των φόρων και το 1,3% όλα τα υπόλοιπα.

Νωρίτερα, κατά τη συνάντηση στον 6ο όροφο με στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών, επισημάνθηκε στο κλιμάκιο της τρόικας ότι για την εκτίναξη του πληθωρισμού ευθύνονται ως επί το πλείστον οι στρεβλώσεις στην αγορά και τα προβλήματα στη λειτουργία του ανταγωνισμού.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τα στελέχη της τρόικας και στις δυο συναντήσεις, στο θέμα των ενοικίων, τα οποία, όπως επισημάνθηκε, διατηρούνται υψηλά.

Υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου στο οποίο προϊσταται η κ. Κατσέλη ενημέρωσαν ότι με τη ρύθμιση που έχει ψηφιστεί για τις εμπορικές μισθώσεις, θα δοθεί η δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης των ενοικίων, δίνοντας σήμα για μειώσεις ενοικίων και στις ιδιωτικές κατοικίες.

Έγινε παράλληλα ενημέρωση για το πάγωμα των διδάκτρων και τη δημιουργία αντιμονοπωλιακής διεύθυνσης στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου, για τις μειώσεις των τιμών των φαρμάκων και τις διάφορες αγορανομικές διατάξεις που προωθούνται για την άρση των στρεβλώσεων στην αγορά, ενώ επισημάνθηκε ότι το σημαντικότερο είναι η άρση των στρεβλώσεων και όχι η συγκυριακή, όπως χαρακτηρίστηκε, αύξηση του πληθωρισμού λόγω των φόρων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v