Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ε.Αντ: Ολοκληρώνονται γνωματεύσεις σε 3 υποθέσεις

Θέμα εβδομάδων, αν όχι ημερών, είναι η ολοκλήρωση των συνεδριάσεων της Επιτροπής Ανταγωνισμού για ακτοπλοΐα, ιχθυοκαλλιέργειες και Carrefour. Σήμερα οι αποφάσεις για το deal Motor Oil - Shell.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Ε.Αντ: Ολοκληρώνονται γνωματεύσεις σε 3 υποθέσεις
Θέμα εβδομάδων, αν όχι ημερών, είναι η ολοκλήρωση των συνεδριάσεων της Ολομέλειας της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την υπόθεση της ακτοπλοΐας (υπόθεση αποφάσεων της Ένωσης Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας και συμπράξεων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στις ακτοπλοϊκές μεταφορές στην Ελλάδα), ενώ ολοκληρώνονται και οι διασκέψεις για την υπόθεση της Carrefour [σύστημα δικαιόχρησης (franchise)] αλλά και για την υπόθεση του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών (συντονισμός των τιμών από 5 εταιρίες).

Την ίδια ώρα, η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής, κ. Δημήτρης Κυριτσάκης, στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής των Ελλήνων την περασμένη Τετάρτη, συνεχίζει να διενεργεί επιτόπιους ελέγχους, προκειμένου να διαπιστώσει τυχόν ύπαρξη επιχειρηματικών πρακτικών.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι έλεγχοι διενεργούνται στο λιανεμπόριο (αλυσίδες σούπερ μάρκετ), στα καύσιμα, στα αγροτικά προϊόντα, στην ακτοπλοΐα, στον χάλυβα, στο τσιμέντο, στη διανομή Τύπου, στην αγορά της διανομής και εκμετάλλευσης κινηματογραφικών ταινιών, στα προϊόντα ζύθου, στα ξενόγλωσσα βιβλία κ.λπ.

Ο ίδιος σημείωσε ότι ένα ακόμη πεδίο, το οποίο προγραμματίζεται να επανεξεταστεί, είναι εκείνο της αναμόρφωσης του προγράμματος επιείκειας, προκειμένου όπως είπε να αναδειχτούν τα προνόμια τα οποία απολαμβάνουν οι επιχειρήσεις και οι ενώσεις επιχειρήσεων που τυχόν θελήσουν να συνεργαστούν με την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Αυτό που αναζητά η Επιτροπή, καθώς το πρόγραμμα αυτό έχει μείνει στα χαρτιά από το 2006, είναι η ενεργοποίησή του στην πράξη, καθώς η ευρωπαϊκή αλλά και η διεθνής εμπειρία δείχνουν ότι είναι το πιο αποτελεσματικό εργαλείο στην εξάρθρωση των παράνομων συμπράξεων (καρτέλ).

Παράλληλα, επισήμανε ότι είναι καιρός να εξεταστεί συνολικά το ζήτημα των ρυθμιστικών εμποδίων που επιβαρύνουν το επιχειρηματικό κλίμα και συμβάλλουν στην κακή λειτουργία των οικονομικών δομών. Και αυτό θα γίνει, σύμφωνα με τον ίδιο, σε δύο επίπεδα: κατασταλτικά και προληπτικά.

Στο πρώτο επίπεδο, είναι απαραίτητο να υπάρξει συστηματική εξέταση κάθε ρυθμιστικού εμποδίου, για να αναλυθούν οι οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις του. Ο πρόεδρος της επιτροπής σημείωσε ότι είναι σημαντική η προληπτική δράση. Στο πλαίσιο αυτό, υποστήριξε ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού μπορεί να συνδράμει την Πολιτεία και θα το πράξει, όπως τόνισε, εφόσον θεσπιστεί με την έκδοση «γνωμοδοτήσεων» σε νομοθετήματα οικονομικού και εμπορικού περιεχομένου, προκειμένου να αποφεύγονται μέτρα περιχαράκωσης ορισμένων κλάδων και επαγγελμάτων, σε βάρος της αποτελεσματικής λειτουργίας του ανταγωνισμού.


Σήμερα συζητείται η συγκέντρωση Motor Oil και SHELL GAS

Με την από 15.03.2010 απόφασή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέπεμψε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, την εξέταση της συγκέντρωσης των εταιριών Motor Oil (ΕΛΛΑΣ) ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Α.Ε. (ΜΟΗ), SHELL OVERSEAS HOLDINGS LIMITED, SHELL ΕΛΛΑΣ A.E. και SHELL GAS COMMERCIAL AND INDUSTRIAL (AEBEY).

Η εν λόγω συγκέντρωση είχε αρχικά γνωστοποιηθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 27 Ιανουαρίου 2010, ενώ μετά την ανωτέρω απόφαση παραπομπής υπήρξε νέα γνωστοποίηση στην Επιτροπή Ανταγωνισμού στις 26 Μαρτίου 2010.

Επί της ανωτέρω συγκέντρωσης, η Επιτροπή Ανταγωνισμού έκανε δεκτό το αίτημα σύντμησης της προθεσμίας κλήτευσης για τη συζήτηση της υπόθεσης ενώπιόν της και όρισε νέα ημερομηνία συζήτησης σήμερα 11 Ιουνίου και ώρα 10:00.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v