Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μνημόνιο: Κάτω από τη βάση σε 7 σημεία η Ελλάδα

Επτά εκκρεμότητες στις 16 επιταγές του μνημονίου για να περάσει με επιτυχία τις πρώτες εξετάσεις του Ιουνίου μετρά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Η εξέλιξη των μεγεθών του προϋπολογισμού.

Μνημόνιο: Κάτω από τη βάση σε 7 σημεία η Ελλάδα
Επτά εκκρεμότητες στις 16 επιταγές του μνημονίου για να περάσει με επιτυχία τις πρώτες εξετάσεις του Ιουνίου μετρά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με τον υπουργό Οικονομικών να εμφανίζεται καθησυχαστικός έναντι των υστερήσεων που καταγράφονται στο σκέλος των εσόδων.

Παρότι στο μέτωπο των εσόδων εστιάζονται οι μεγαλύτερες προκλήσεις για την κυβέρνηση, αφού στο πεντάμηνο οι υστερήσεις προσεγγίζουν το 1 δισ. ευρώ έναντι των στόχων, κορυφαία στελέχη του οικονομικού επιτελείου επιμένουν ότι το τελικό αποτέλεσμα κρίνει την επιτυχία και, εφόσον οι περικοπές δαπανών συνεχίσουν να υπερβαίνουν τους στόχους και το έλλειμμα να μειώνεται σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί, τελικά δεν θα υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα.

Πράγματι, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος για την εκτέλεση του προϋπολογισμού σε ταμειακή βάση, στο πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μαΐου το έλλειμμα είναι μειωμένο κατά 34,75% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, με τα έσοδα να αυξάνονται κατά 8,5% και τις δαπάνες να σημειώνουν πτώση κατά 13,6%. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, τα έσοδα θα πρέπει να αυξηθούν φέτος σε ποσοστό 11,6% και οι δαπάνες να μειωθούν κατά 4,8%. Το έλλειμμα σε ετήσια βάση θα πρέπει να μειωθεί κατά 35,1%.

Έτσι, παρά τις αποκλίσεις των εσόδων, ο στόχος μείωσης του ελλείμματος μέχρι στιγμής φαίνεται να καλύπτεται απολύτως. Αυτή η... πλευρά του προϋπολογισμού απομένει να πείσει και τους ελεγκτές της τρόικας που καταφθάνουν στην Αθήνα την προσεχή Δευτέρα και έως το τέλος της εβδομάδας θα «ξεσκονίσουν» όλα τα στοιχεία εσόδων και δαπανών, αλλά και την πρόοδο επί των διαρθρωτικών αλλαγών για τις οποίες έχει δεσμευτεί με αυστηρά χρονοδιαγράμματα η κυβέρνηση.

Οι εκκρεμότητες

Τα πολιτικά δύσκολα μέτρα της περικοπής του 13ου και 14ου μισθού, της αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ και ειδικών φόρων κατανάλωσης, των περικοπών επιδομάτων και της κατάργησης αυτοτελούς φορολόγησης και φοροαπαλλαγών έχουν ήδη ψηφιστεί από τη Βουλή και σταδιακά υλοποιούνται.

Όμως, η κυβέρνηση εξακολουθεί να έχει μπροστά της το ακόμα δυσκολότερο «έργο» των ριζικών και επαχθών αλλαγών στο ασφαλιστικό και στην αγορά εργασίας, τα οποία μόνο στο ελάχιστο περιλαμβάνονται στο τυπικό πρόγραμμα εξετάσεων του Ιουνίου (προβλέπονται στα επόμενα τρίμηνα), αλλά και επτά αγκάθια αλλαγών που έχουν καθυστερήσει για διαφορετικούς λόγους. Πρόκειται για:

• Τη μείωση των υψηλότερων συντάξεων με στόχο την εξοικονόμηση 350 εκατ. ευρώ φέτος.

• Το νομοσχέδιο για την υποχρεωτική δημοσίευση μηνιαίων στοιχείων για έσοδα, δαπάνες, εκκρεμείς δαπάνες και ληξιπρόθεσμες οφειλές, που αναμένεται να κατατεθεί έως το τέλος Ιουνίου στη Βουλή.

• Το νομοσχέδιο για τη σύσταση Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο έχει σταλεί για παρατηρήσεις στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

• Το νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, το οποίο σε πρώτη φάση είχε «κολλήσει» στις παρατηρήσεις της ΕΚΤ.

• Τον νόμο για υποχρεωτική δημοσίευση στο Διαδίκτυο κάθε δαπάνης.

• Συγκεκριμένα μέτρα για την ταχύτερη απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ, τα οποία αναζητούνται.

• Το αγκάθι της αναδιάρθρωσης του ΟΣΕ, με τα ελλείμματα του 1 δισ. ευρώ τον χρόνο.


Δύο μεγάλα αγκάθια

Ειδικά όσον αφορά στο ΕΣΠΑ, το οποίο καρκινοβατεί, στις υποχρεώσεις της κυβέρνησης προβλέπεται η εφαρμογή του νόμου για τη δημιουργία της «γρήγορης παραγωγής έργου», ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι υποβολής συνολικών ετήσιων πληρωμών 2,750 δισ. ευρώ από την Ε.Ε., αλλά και η λήψη μέτρων για την υποβολή 10 μεγάλων έργων εφαρμογών στις υπηρεσίες της Επιτροπής.

Μεγάλο «αγκάθι» αποτελεί και το θέμα της αναδιάρθρωσης του ΟΣΕ, για τον οποίο η τρόικα δεν πρόκειται να αρκεστεί σε διακηρύξεις προθέσεων. Όπως προκύπτει από το μνημόνιο, απαιτεί έως το τέλος Ιουνίου σχέδιο αναδιάρθρωσης για τον σιδηροδρομικό τομέα με χρονοδιάγραμμα μέτρων το οποίο:

1. Θα καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο οι επιχειρησιακές δραστηριότητες θα γίνουν κερδοφόρες, συμπεριλαμβανομένου του κλεισίματος ζημιογόνων γραμμών.

2. Θα διασφαλίζει την αποτελεσματική εφαρμογή των οδηγιών της Ε.Ε. που επιτρέπουν τον ανταγωνισμό μεταξύ των φορέων παροχής σιδηροδρομικών υπηρεσιών.

3. Θα προβλέπει την αναδιάρθρωση της εταιρείας συμμετοχών, συμπεριλαμβανομένης της πώλησης γης και άλλων περιουσιακών στοιχείων.

Καθησυχαστική η κυβέρνηση - Οι επόμενες κινήσεις

Το υπουργείο Οικονομικών διαβεβαιώνει πως όλα είναι εντός ελέγχου και δεν τίθεται το παραμικρό ζήτημα καθυστερήσεων ή αναβολής στην καταβολή της δεύτερης δόσης του δανείου των 9 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει την κατάθεση δύο νομοσχεδίων, ενός το οποίο θα αναφέρεται στις συνολικές αλλαγές και ενός δεύτερου για την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο, με παρεμβάσεις και για τους ένστολους έως το τέλος του μήνα.

Στο ίδιο χρονικό διάστημα θα κατατεθούν νομοσχέδια για τον έλεγχο των δημοσίων δαπανών και την καθιέρωση δημοσιονομικών κανόνων, για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, για την εποπτεία της ασφαλιστικής αγοράς, ενώ θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για τη ρύθμιση της αγοράς τυχερών και τεχνικών παιχνιδιών.

Παράλληλα, προετοιμάζεται σχέδιο με σαφή χρονοδιαγράμματα και δράσεις για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, με τον υπουργό Οικονομικών να αφήνει πλέον ανοιχτό το ενδεχόμενο για εκχώρηση και του μάνατζμεντ στην ΕΥΑΘ και στην ΕΥΔΑΠ, ενώ έως το τέλος του μήνα ο αρμόδιος υπουργός Υποδομών κ. Δ. Ρέππας θα παρουσιάσει και το πλήρες σχέδιο αναδιάρθρωσης του ΟΣΕ με στόχο την εξάλειψη των ελλειμμάτων ύψους 1 δισ. ευρώ τον χρόνο και των συσσωρευμένων χρεών ύψους 10 δισ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εξετάσεις του Ιουνίου έχουν χαρακτήρα «προκαταρκτικών». Η καθοριστική εξέταση θα γίνει σε νέα επίσκεψη της τρόικας στο τέλος Ιουλίου, ώστε στο Ecofin του Αυγούστου να ληφθεί η απόφαση εκταμίευσης της δεύτερης δόσης του δανείου τον προσεχή Σεπτέμβριο.


Πίνακας: Η πρόοδος των μέτρων του μνημονίου με την τρόικα


ΜΕΤΡΟ

ΠΡΟΟΔΟΣ

ΑΥΞΗΣΗ ΦΠΑ, ΕΦΚ ΣΕ ΚΑΥΣΙΜΑ, ΠΟΤΑ, ΤΣΙΓΑΡΑ

Ο.Κ.

13ΟΣ ΚΑΙ 14ΟΣ ΜΙΣΘΟΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ

Ο.Κ.

ΑΚΥΡΩΣΗ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 700 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ

Ο.Κ.

ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΥΨΗΛΟΤΕΡΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΓΙΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ 350 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΤΟ 2010

ΣΕ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΑ - ΝΕΟΣ ΛΑΦΚΑ ΑΠΟ 1-8-2010 ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 1.400 ΕΥΡΩ

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ Β΄ ΔΟΣΗΣ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Ο.Κ.

ΜΕΙΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΚΑΤΑ 500 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ

Ο.Κ.

ΝΕΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΜΑΚΑ, ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΩΝ - ΑΥΤΟΤΕΛΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ

Ο.Κ.

ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΜΗΝΙΑΙΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΓΙΑ ΕΣΟΔΑ - ΔΑΠΑΝΕΣ, ΕΚΚΡΕΜΕΙΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΚΑΙ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ

ΣΕ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΑ

ΣΥΣΤΑΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ

ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΕΧΕΙ ΣΤΑΛΕΙ ΓΙΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΚΤ - ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΕΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΙΟΥΝΙΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ - ΣΥΜΒΑΤΟ ΜΕ ΤΙΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΤ

ΣΕ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΑ

ΨΗΦΙΣΗ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ

Ο.Κ.

ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΑΘΕ ΔΑΠΑΝΗΣ

ΣΕ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΑ

ΈΝΑΡΞΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΓΙΑ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

ΈΧΕΙ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ

ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΛΟΠΟΙΗΣΗ ΙΔΡΥΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Ο.Κ.

ΥΙΟΘΕΤΗΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗΣ ΟΣΕ

ΣΕ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΑ

ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΧΥΤΕΡΗ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΕΣΠΑ

ΣΕ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΑ


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v