Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΥΠΟΙΚ: Τι είπε για αποκρατικοποιήσεις, έσοδα

Ανοιχτό άφησε σήμερα το ενδεχόμενο εκχώρησης του management σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Τι είπε για αποκρατικοποιήσεις, ν/σ, αντικειμενικές, τέλη, μνημόνιο με Ε.Ε. - ΔΝΤ.

ΥΠΟΙΚ: Τι είπε για αποκρατικοποιήσεις, έσοδα
Ανοιχτό το ενδεχόμενο εκχώρησης του management στις ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, αλλά και γενικότερα σε άλλες περιπτώσεις κρατικών επιχειρήσεων που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, άφησε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, δηλώνοντας παράλληλα κατηγορηματικά ότι η εκταμίευση της δεύτερης δόσης από τον μηχανισμό στήριξης είναι εξασφαλισμένη.

Ο υπουργός Οικονομικών, ερωτηθείς σχετικά με το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, είπε χωρίς να επεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες ότι υπάρχουν πολλές κρούσεις για πολλές εταιρίες και παρέπεμψε εντός των ημερών στην ανακοίνωση σχεδίου δράσης με χρονοδιαγράμματα και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, το οποίο καταρτίζεται από την ειδική γραμματεία αποκρατικοποιήσεων.

Εν τω μεταξύ, την ερχόμενη Δευτέρα και για μία εβδομάδα έρχεται στην Αθήνα το κλιμάκιο ελεγκτών της τρόικας για μια «ενδιάμεση» επιθεώρηση εφαρμογής του μνημονίου και παρακολούθησης του προϋπολογισμού.

Η κανονική «εξέταση» έχει προγραμματιστεί για το τέλος Ιουλίου, ώστε έπειτα από απόφαση του συμβουλίου Ecofin να εκταμιευτεί η δεύτερη δόση στήριξης τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Στο πλαίσιο αυτό, έως το τέλος του μήνα το υπουργείο Οικονομικών καταθέτει στη Βουλή νομοσχέδια για την ΕΠΕΙΑ και την εποπτεία της ασφαλιστικής αγοράς από την Τράπεζα της Ελλάδος, για την καθιέρωση δημοσιονομικών κανόνων, για τη συγκρότηση ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και για την εξίσωση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών - γυναικών στο Δημόσιο.

Το τελευταίο αυτό νομοσχέδιο θα κατατεθεί σε χωριστό κείμενο από το Ασφαλιστικό, αλλά θα συνοδεύει τη συνολική παρέμβαση.

Έως το τέλος του μήνα, άλλωστε, θα έχει οριστεί ο επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και θα έχει παρουσιαστεί το πλήρες σχέδιο εξυγίανσης του ΟΣΕ.

Παράλληλα, έως το τέλος του μήνα τίθεται σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση της αγοράς τεχνικών και τυχερών παιχνιδιών.

Ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε αισιόδοξος και για την εξέλιξη του προϋπολογισμού και είπε ότι τα έσοδα εμφανίζουν αύξηση στο πεντάμηνο μεγαλύτερη από 5% και οι δαπάνες παρουσιάζονται μειωμένες σε ποσοστό μεγαλύτερο του 10%.

Για το θέμα των αντικειμενικών αξιών, ανέφερε ότι η αναθεώρηση προγραμματίζεται για το 2011, δεν υπάρχει απόφαση για νωρίτερα, και επί του παρόντος δεν έχει διατυπωθεί καμία εισήγηση στον ίδιο για τα ποσοστά των αυξήσεων.

Ιδιαίτερα αυστηρός εμφανίστηκε ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφορικά με τον έλεγχο όσων έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό και δεν τις δηλώνουν, ενώ παρουσιάστηκε ιδιαίτερα ενοχλημένος και από το παιχνίδι των φημών των τελευταίων ημερών, όπως είπε, για έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη και επαναφορά στη δραχμή, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πρόκειται για αστεία ιστορία».

Όσον αφορά στο θέμα της αναθεώρησης του ΑΕΠ, παρότι οι διαδικασίες έχουν ξεκινήσει, ο κ. Παπακωνσταντίνου θέλει να κρατήσει το θέμα χαμηλά, καθώς σε καμία περίπτωση, όπως είπε, δεν θέλει να θεωρηθεί ότι πρόκειται για τρικ μείωσης των ελλειμμάτων.

Η διαδικασία αναθεώρησης του ΑΕΠ προβλέπεται σε πενταετή βάση, θα γίνει σε στενή συνεργασία με τη Eurostat και εκτιμάται ότι δεν θα ολοκληρωθεί πριν από το 2011.

Τέλος, ο κ. Παπακωνσταντίνου ρωτήθηκε και για το ενδεχόμενο ενσωμάτωσης των τελών κυκλοφορίας στις τιμές των καυσίμων και είπε ότι περιμένει την πλήρη εισήγηση από την αρμόδια επιτροπή που έχει συσταθεί μεταξύ των υπουργείων Οικονομικών και Περιβάλλοντος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v