Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αιφνιδιαστικές έφοδοι σε εφορίες και τελωνεία

Ακόμα και αιφνιδιαστικές εφόδους σε εφορίες και τελωνεία επιστρατεύει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών κ. Δ. Γεωργακόπουλος προκειμένου να κυνηγήσει την ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού στο σκέλος των εσόδων.

Αιφνιδιαστικές έφοδοι σε εφορίες και τελωνεία
Ακόμα και αιφνιδιαστικές εφόδους σε εφορίες και τελωνεία επιστρατεύει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών κ. Δ. Γεωργακόπουλος προκειμένου να κυνηγήσει την ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού στο σκέλος των εσόδων, την ώρα όπου βρίσκονται στην Αθήνα τα δύο κλιμάκια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με αντικείμενο την παροχή τεχνικής βοήθειας για την αποτελεσματική συλλογή εσόδων και τη συγκράτηση των δαπανών.
 
Χθες ο κ. Γεωργακόπουλος έκανε έφοδο στο Τελωνείο Αθηνών στη Μεταμόρφωση αλλά και στην εφορία Αγίου Στεφάνου, για την οποία υπήρχαν πληροφορίες ότι μεγάλος αριθμός υπαλλήλων «σχολάει» στις 12 το μεσημέρι.

Πράγματι, η έφοδος έδειξε ότι ορισμένοι υπάλληλοι έλειπαν από τις θέσεις τους, χωρίς όμως να επικρατεί γενικευμένη κατάσταση αδικαιολόγητων απουσιών. Το πρόβλημα που διαπίστωσε ο γενικός γραμματέας δεν διαφέρει από τη γενική εικόνα. Υστέρηση εσόδων και σωρός εκκρεμών υποθέσεων που λιμνάζουν στα δικαστικά τμήματα εφοριών και τελωνείων χωρίς το αντίστοιχο «κυνήγι».

Ενδεικτικό του προβλήματος είναι ότι στο τελωνείο Πειραιά οι φάκελοι με τις εκκρεμείς υποθέσεις στο δικαστικό τμήμα σχηματίζουν βουνό και τα εκκρεμή έσοδα φτάνουν τα 890 εκατ. ευρώ, ενώ σε άλλο τελωνείο εξετάζονται οι συνθήκες κάτω από τις οποίες πέρασαν στη χώρα 435 πολυτελή αυτοκίνητα, από Πόρσε και Μαζεράτι έως Φεράρι, τα οποία εισήχθησαν από εταιρία-«μαϊμού».

Την ίδια ώρα το Δημόσιο χάνει 500 - 700 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση εξαιτίας του λαθρεμπορίου ναυτιλιακών καυσίμων, τα συνολικά βεβαιωμένα χρέη στα τελωνεία που παραμένουν ανείσπρακτα ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ, ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στις εφορίες αγγίζουν τα 32 δισ. ευρώ.

Ο κ. Γεωργακόπουλος απαίτησε τη μέγιστη δυνατή συνδρομή όλων των υπαλλήλων για την άμεση εισροή εσόδων στα ταμεία του Δημοσίου, ιδίως μετά τη διαπίστωση ότι τα καθαρά έσοδα στο πεντάμηνο καταγράφουν υστέρηση 675 εκατ. ευρώ, όπως έγραφε χθες το euro2day.

Οι αιφνιδιαστικοί έλεγχοι του κ. Γεωργακόπουλου θα συνεχιστούν αδιαλείπτως…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v