Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Plan B" από την τρόικα για νέα μέτρα

Σφίγγει ο κλοιός της επιτήρησης της Ελλάδας. Αντιμέτωπη με νέα αναθεώρηση του ελλείμματος και χρέους είναι η κυβέρνηση. Σχέδιο Β επεξεργάζεται η τρόικα για πιθανά νέα μέτρα το τρίτο τρίμηνο του έτους.

Plan B από την τρόικα για νέα μέτρα
Οι λεπτομέρειες του μνημονίου που έχει υπογράψει η κυβέρνηση με την τρόικα μπαίνουν σήμερα στο μικροσκόπιο των υπουργών Οικονομίας της ευρωζώνης, με την τρόικα να ανεβάζει τις στροφές της επιτήρησης λόγω των εξελίξεων στην Ουγγαρία.

Κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο η πορεία της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να τεθεί επί τάπητος για ακόμα μία φορά, με την ελληνική αντιπροσωπεία να παρακολουθεί τις διαβουλεύσεις για το μνημόνιο από... απόσταση, αφού δεν έχει δικαίωμα ψήφου ούτε συμμετοχής στις συζητήσεις.

Την ίδια στιγμή, η Κομισιόν ετοιμάζει σχέδιο Β σε περίπτωση που οι αποκλίσεις από το Πρόγραμμα Σταθερότητας συνεχιστούν και το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Ήδη οι διαρροές για τη δυσαρέσκεια της Κομισιόν όσον αφορά στην αδυναμία συλλογής των δημοσιονομικών στοιχείων έχουν αρχίσει να γίνονται πιο έντονες. Κοινοτικοί παράγοντες αναφέρουν ότι παρά τις συνεχείς επισημάνσεις της τρόικας προς το ΥΠΟΙK «δεν υπάρχει ακόμα σαφής εικόνα για τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων, για τις οφειλές του Δημοσίου σε νοσοκομεία και ασφαλιστικά ταμεία, που είναι κρίσιμα για την πορεία υλοποίησης του μνημονίου». 

Η Κομισιόν θεωρεί ότι από τα μέχρι τώρα στοιχεία πρέπει να αναμένεται και νέα αναθεώρηση προς τα πάνω τόσο του ελλείμματος όσο και του χρέους για το 2009. Η τελική αύξηση παραμένει άγνωστη, αφού ακόμα η έκταση των κρυφών χρεών του Δημοσίου δεν έχει ανιχνευθεί πλήρως από το υπουργείο Οικονομικών, «παρότι ήταν προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης», συμπληρώνει με νόημα κοινοτικός παράγοντας.

Από την άλλη, το ΥΠΟΙK ελπίζει ότι η όποια αναπροσαρμογή θα αντισταθμιστεί με την αναθεώρηση του ΑΕΠ της χώρας προς τα πάνω (αναμένεται το φθινόπωρο) που αυτομάτως θα κόψει μονάδες από το έλλειμμα και το χρέος.

Όμως, τόσο την τριμερή όσο και τους Ευρωπαίους εταίρους μας προβληματίζουν οι επιμέρους δείκτες της πορείας υλοποίησης του προϋπολογισμού και οι μεταρρυθμίσεις -ειδικά στο εργασιακό- που αργούν να εφαρμοστούν για πολιτικούς και κοινωνικούς λόγους.

Στέκονται κυρίως στον στόχο για τις δαπάνες, ο οποίος αναμένεται να «αλλοιωθεί» το δεύτερο εξάμηνο του έτους λόγω της υποχρεωτικής πλέον καταγραφής των οφειλών του Δημοσίου προς νοσοκομεία, προμηθευτές και ασφαλιστικά ταμεία.

Έχοντας υπόψη και την υστέρηση των εσόδων από τον ΦΠΑ στο πρώτο τετράμηνο του έτους, η Κομισιόν βάζει στα σκαριά το σχέδιο Β με νέα μέτρα, που αναμένεται να παρουσιαστούν στο τρίτο τρίμηνο του έτους εάν οι αποκλίσεις συνεχιστούν.

Στο γεγονός αυτό συντείνει και η πρόνοια στο μνημόνιο της χώρας μας, βάσει της οποίας η Ελλάδα πρέπει να ξαναγυρίσει σε δανεισμό από τις αγορές μέσα στο 2012, αφού είναι υποχρεωμένη να αναχρηματοδοτήσει η ίδια το 75% των ομολόγων που λήγουν το 2012.

Το 75% αντιστοιχεί σε 25,1 δισεκατομμύρια ευρώ και πρέπει μέχρι τότε η κυβέρνηση να πείσει τις αγορές ότι βρίσκεται σε πορεία μη αναστρέψιμης δημοσιονομικής εξυγίανσης ώστε να εξασφαλίσει χαμηλό επιτόκιο δανεισμού.

Για να γίνει αυτό πρέπει να «πετύχει» η συνταγή της τριμερούς που επεξεργάζεται από τώρα πιθανά νέα μέτρα:

Οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι για να υπάρξει μεγαλύτερη αποκλιμάκωση του ελλείμματος φέτος (που θα χρειαστεί εάν η Eurostat αναθεωρήσει προς τα πάνω τις προβλέψεις της), εξετάζονται μέτρα για την αύξηση των εσόδων και την περαιτέρω μείωση των δαπανών.

Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι για την αύξηση εσόδων η τριμερής, με τις ευλογίες του Eurogroup και του Εcofin, αναμένεται να ζητήσει την ενεργοποίηση σχετικής διάταξης του μνημονίου με βάση την οποία η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να εκποιήσει ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ παράλληλα θα εξεταστούν και νέες αυξήσεις σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης.

Για τις δαπάνες, και εφόσον υπάρξει πρώτα πλήρης καταγραφή των οφειλών του Δημοσίου, εξετάζονται νέες περικοπές σε επιδόματα και μισθούς του Δημοσίου, πάγωμα σε προσλήψεις και νέος κύκλος κατάργησης οργανισμών και διοικήσεων που εμπίπτουν στο κράτος.

Παράλληλα, ήδη σχηματίζεται ομάδα της τριμερούς που θα εγκατασταθεί στην Ελλάδα ώστε να «σπρώχνει» την άμεση απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων που παρουσιάζει προβλήματα.

Οι εταίροι μας στην ευρωζώνη αναμένεται απόψε να συνταχθούν -πίσω από τις κλειστές πόρτες τουλάχιστον- με τη σκληρή γραμμή της τριμερούς, αφού από την αρχή διεμήνυσαν στον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ότι δεν θα δεχτούν καμία καθυστέρηση από ελληνικής πλευράς.

Οι σκέψεις των εταίρων αναμένεται να συμπεριληφθούν στην έκθεση προόδου της Ελλάδας που θα συνταχθεί μετά την αναχώρηση του κλιμακίου επιτηρητών από τη χώρα μας στο τέλος Ιουνίου.

Η έκθεση θα τεθεί επισήμως στο Eurogroup και στο Ecofin του Ιουλίου όπου αναμένεται να αποφασιστεί εάν πληρούμε τις προϋποθέσεις για να εισπράξουμε τη δεύτερη δόση του δανείου.

Οι κοινοτικοί μπορεί να αφήσουν τη δεύτερη δόση να «τρέξει» ώστε να μη χτυπήσει συναγερμός στις αγορές, όμως μέχρι την τρίτη δόση σκοπεύουν να αναλάβουν δράση ώστε το μνημόνιο να εφαρμόζεται κατά γράμμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v