Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο αλαλούμ με τα χρέη των νοσοκομείων

Τα άτοκα κρατικά ομόλογα 5,3 δισ. ευρώ, η απουσία συμφωνίας με τράπεζες και οι προσφορές αγοράς με discount ως 30%. Απειλούν με μη αποδοχή της ρύθμισης οι προμηθευτές και δικαστική διεκδίκηση των απαιτήσεων.

Νέο αλαλούμ με τα χρέη των νοσοκομείων
Να ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση τους κανόνες του παιχνιδιού αναφορικά με τον τρόπο και τους όρους με τους οποίους θα εξαργυρωθούν τα άτοκα κρατικά ομόλογα ζητούν προμηθευτές των κρατικών νοσοκομείων, απειλώντας σε διαφορετική περίπτωση με άρνηση υπαγωγής στη ρύθμιση και προσφυγή στη Δικαιοσύνη για την είσπραξη της απαίτησης.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να πληρώσει οφειλές των νοσοκομείων ύψους περίπου 5,35 δισ. ευρώ με άτοκα κρατικά ομόλογα, χωρίς προηγουμένως να έχει εξασφαλίσει τον τρόπο με τον οποίο θα εξαργυρωθούν στις τράπεζες τα ομόλογα που θα δοθούν.

Σε αντίθεση με το αντίστοιχο σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης, το οποίο προέβλεπε ρύθμιση χρεών ύψους 1,8 δισ. ευρώ, με κρατικά ομόλογα, που θα αγοράζονταν εν συνεχεία από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, με προμήθεια 5%, η απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Υγείας δεν ρυθμίζει το θέμα.

Στελέχη μεγάλων φαρμακοβιομηχανιών και εταιριών εμπορίας ιατρικού εξοπλισμού και νοσοκομειακού υλικού, με τα οποία ήρθε σε επικοινωνία το Euro2day, τονίζουν ότι η κυβέρνηση πρέπει να ανακοινώσει αμέσως συμφωνίες με συγκεκριμένες τράπεζες για την αγορά των άτοκων ομολόγων. Συμπληρώνουν, δε, ότι οι συμφωνίες θα πρέπει να ρυθμίζουν και το ανώτατο όριο έκπτωσης που θα ζητούν οι τράπεζες.

«Αν δεν ρυθμίσουν το θέμα, θα αφήσουν τους προμηθευτές των νοσοκομείων βορά στις τράπεζες», αναφέρει χαρακτηριστικά στέλεχος φαρμακοβιομηχανίας, σημειώνοντας ότι ξένες τράπεζες, που έχουν βολιδοσκοπηθεί, ζήτησαν να αγοράσουν τα άτοκα διετή - τριετή ομόλογα με discount της τάξης του 30% σε σχέση με την ονομαστική τους αξία.

Σύμφωνα και με την επίσημη εκτίμηση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), η λύση των ομολόγων που προέκρινε η κυβέρνηση συνεπάγεται υψηλότατο κόστος της τάξης του 25% - 30% για τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις. Επιπλέον, ο ΣΦΕΕ υπογραμμίζει ότι οι εταιρίες έχουν υποστεί ήδη βαρύ χρηματοοικονομικό κόστος από την πολυετή καθυστέρηση πληρωμών, το οποίο υπολογίζει στο 60% επί των χρεών, ποσό που ξεπερνά αθροιστικά το 1,5 δισ. ευρώ.

Οι τράπεζες προσφέρουν τιμές αντίστοιχες αυτών στις οποίες είναι διαπραγματεύσιμα σήμερα τα διετή και τριετή ομόλογα και δεν μπορούν να κατηγορηθούν γι' αυτό. Αν όμως οι προμηθευτές των νοσοκομείων πάρουν ομόλογα αξίας 5,3 δισ. ευρώ και εισπράξουν πουλώντας τα μόλις 3,6 δισ. ευρώ, θα βρεθούν με τεράστια τρύπα στο κεφάλαιο κίνησης.

«Είναι σαν να υπογράφουμε τη θανατική καταδίκη μας», αναφέρει στέλεχος μεγάλης εισαγωγικής εταιρίας που εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από την ελληνική αγορά.

Η συντριπτική πλειονότητα των μεγάλων εγχώριων προμηθευτών των νοσοκομείων έχει εκχωρημένες τις απαιτήσεις από τα νοσοκομεία στις τράπεζες και έχει εισπράξει το 80% - 90% της απαίτησης. Αν τα ομόλογα εξαργυρωθούν σε τιμές αγοράς, τότε προκύπτει ζημία που θα την επωμιστούν οι εταιρίες με ισόποση μείωση του πολύτιμου στη δυσμενή συγκυρία κεφαλαίου κίνησής τους.

Με δεδομένο ότι οι τράπεζες μπορούν να πάρουν τα ομόλογα και να τα ενεχυριάσουν στην ΕΚΤ με χαμηλό κόστος, οι προμηθευτές ζητούν να υπάρξει συμφωνία κυβέρνησης με σχήμα τραπεζών που θα αναλάβει με προσυμφωνημένη έκπτωση να αγοράσει τα ομόλογα.

Σε διαφορετική περίπτωση, οι μεγάλοι προμηθευτές δεν θα αποδεχτούν την προτεινόμενη ρύθμιση χρεών και θα προσφύγουν στα δικαστήρια, απαιτώντας την πληρωμή των οφειλών των νοσοκομείων με τους νόμιμους τόκους υπερημερίας.

Το σενάριο είναι εφιαλτικό για το Δημόσιο, καθώς αφενός κινδυνεύει να υποχρεωθεί στην καταβολή τοις μετρητοίς μεγάλων ποσών την επόμενη τριετία - πενταετία, αφετέρου θα χάσει προμηθευτές σε μια περίοδο όπου επιδιώκει να αλλάξει τα πάντα στον τρόπο προμηθειών των νοσοκομείων με ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς ώστε να εξοικονομήσει δαπάνες.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση προτείνει στους προμηθευτές να πληρώσει τοις μετρητοίς τις εναπομείνασες οφειλές της διετίας 2005-06 ύψους 230 εκατ. ευρώ και για τις οφειλές 5,35 δισ. ευρώ της τριετίας 2007-09 να δοθούν άτοκα κρατικά ομόλογα.

Για τις οφειλές του 2007 θα εκδοθούν τίτλοι διετούς διάρκειας, για εκείνες του 2008 τριετούς διάρκειας και για τις οφειλές του 2009 θα εκδοθούν την 1η Ιανουαρίου 2011 τίτλοι τετραετούς διάρκειας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v