Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο... τραπέζι το management ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ

Συμβάσεις παραχώρησης νέων πακέτων μετοχών αλλά και του management της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ για 20 έως 40 χρόνια βάζει στο... τραπέζι των αποκρατικοποιήσεων η κυβέρνηση που αναμένεται να λάβει αποφάσεις εντός των ημερών.

Στο... τραπέζι το management ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ
Συμβάσεις παραχώρησης νέων πακέτων μετοχών αλλά και του management της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ για 20 έως 40 χρόνια βάζει στο... τραπέζι των αποκρατικοποιήσεων η κυβέρνηση, η οποία αναμένεται να λάβει τελικές αποφάσεις εντός των ημερών.

Σε μια πρώτη σύσκεψη των συναρμόδιων υπουργών Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, Οικονομίας, κ. Λ. Κατσέλη, Περιβάλλοντος, κ. Τ. Μπιρμπίλη, Υποδομών, κ. Δ. Ρέππα, και Τουρισμού, κ. Π. Γερουλάνου, το Σάββατο, εξετάστηκε η ατζέντα των αποκρατικοποιήσεων, χωρίς να ληφθούν οριστικές αποφάσεις. Θα ακολουθήσει μία ακόμα τέτοια σύσκεψη εντός των ημερών και εν συνεχεία η ώρα των αποφάσεων θα σημάνει σε νέα συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση, η οποία αρχικά διεμήνυε ότι οι υποδομές και τα δίκτυα θα παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο, φέρεται να βάζει νερό στο κρασί της κατόπιν της απαίτησης από την τρόικα για μικρότερο κράτος αλλά και για έσοδα της τάξεως του 1 δισ. ευρώ τον χρόνο από αποκρατικοποιήσεις.

Έτσι, προκρίνεται η λύση της παραχώρησης λιμανιών, αεροδρομίων, ακινήτων του Δημοσίου αλλά και εισηγμένων εταιριών στους ιδιώτες, χωρίς πώληση αλλά με συμβάσεις παραχώρησης, η διάρκεια των οποίων θα μπορεί να φτάνει έως και τα 40 χρόνια. Η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ αποτελούν τις πρώτες στη λίστα των υπό παραχώρηση εισηγμένων.

Στους κόλπους του οικονομικού επιτελείου για μία ακόμα φορά οι διαφορετικές απόψεις περισσεύουν, με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση της ΔΕΗ, όπου, ενώ το υπουργείο Οικονομικών είχε εισήγηση για πώληση μονάδων σε ιδιώτες, το υπουργείο Περιβάλλοντος διάκειται αρνητικά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Συμφωνία φαίνεται να υπάρχει για την πώληση της ΛΑΡΚΟ, για την οποία εκφράζεται σημαντικό διεθνές ενδιαφέρον, αναφέρουν πληροφορίες, ενώ στα... υπ' όψιν για το μέλλον περνά η περαιτέρω μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου στον ΟΠΑΠ καθώς η συγκυρία δεν κρίνεται κατάλληλη.

Αντιθέτως, μέσα στο καλοκαίρι θα ξεκαθαρίσει το τοπίο με την επαναφορά του βιντεολόττο (φρουτάκια) και τη χρονική επέκταση των αδειών του ΟΠΑΠ όπως και με τη διευθέτηση του θέματος που αφορά στο διαδικτυακό στοίχημα.

Μεγάλο στοίχημα αποτελεί ο ΟΣΕ όπου σχεδιάζεται η πώληση του 49% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και η αναδιάρθρωσή του, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του. Ο ΟΣΕ με ελλείμματα κοντά στο 1 δισ. ευρώ τον χρόνο έχει μπει στο μάτι της τρόικας Ε.Ε. - ΔΝΤ - ΕΚΤ, η οποία έχει απαιτήσει λύσεις εδώ και τώρα για την εξάλειψη των ελλειμμάτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v