Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε ΟΑ, Aegean, Sky τα άγονα δρομολόγια της Athens

Στις αεροπορικές εταιρίες Olympic Air, Aegean Airlines και Sky Express θα καταλήξουν τα 9 δρομολόγια της άγονης γραμμής από τα οποία κηρύχθηκε έκπτωτη η Athens Airways με απόφαση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

  • της Μάρως Τσαντήλα
Σε ΟΑ, Aegean, Sky τα άγονα δρομολόγια της Athens
Στις αεροπορικές εταιρίες Olympic Air, Aegean Airlines και Sky Express θα καταλήξουν τελικώς τα 9 δρομολόγια της άγονης γραμμής, από τα οποία κηρύχθηκε έκπτωτη η Athens Airways (συμφερόντων Σ. Ανδριανόπουλου), με απόφαση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.
 
Η εταιρία είχε αναδειχθεί ανάδοχος υποβάλλοντας τις συμφερότερες προσφορές για τα 9 δρομολόγια στον διαγωνισμό που διεξήχθη από την ΥΠΑ, ωστόσο στην πορεία δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που είχε αναλάβει, με αποτέλεσμα την έξωσή της.

Από την πλευρά του υπουργείου Μεταφορών και της ΥΠΑ γίνεται λόγος για σοβαρές παραβιάσεις από την εταιρία των όρων της σύμβασης. Από την άλλη, η Athens Airways κάνει λόγο για απόφαση που στερείται νομιμότητα και τεκμηρίωση, δηλώνει ότι θα ασκήσει κάθε ένδικο μέσο κατά αυτής και κάνει λόγο οργανωμένη επίθεση εναντίον της.

Οι παραβάσεις έφεραν τα πρόστιμα

Ειδικότερα, η ΥΠΑ σχετικά με τους λόγους της έκπτωσης σημειώνει ότι από τις 30 Μαρτίου, οπότε και έγινε η ανάθεση των δρομολογίων, υπήρξαν επανειλημμένες παραβάσεις της υπογραφείσας σύμβασης που αφορούσαν σε: "χρήση άλλου τύπου αεροσκάφους από τον προβλεπόμενο στη σύμβαση τύπου EMΒ 145, ξένα πληρώματα, συνεχείς ακυρώσεις πτήσεων χωρίς αντικατάσταση και σε επανειλημμένες καθυστερήσεις δρομολογίων".

Επιχειρώντας να υποχρεώσει την εταιρία σε πιστή τήρηση των όρων της σύμβασης, η ΥΠΑ επέβαλε στην Athens Airways πρόστιμα ύψους 30.000 ευρώ. Παράλληλα, στην εταιρία επιβάλλονται επιπλέον αυστηρές κυρώσεις, όπως ο αποκλεισμός της από αντίστοιχους διαγωνισμούς που θα διενεργηθούν από την ΥΠΑ.

Επίσης, καταλογίζεται σε βάρος της η χρηματική διαφορά που θα προκύψει ανάμεσα στο αντιστάθμισμα που θα κατέβαλλε σε αυτήν το Δημόσιο, εφόσον τηρούσε τις υποχρεώσεις και εκτελούσε ορθώς τη σύμβαση και σε εκείνο το τίμημα που θα καταβληθεί στους επόμενους αναδόχους που θα αναλάβουν την εκμετάλλευση των 9 τακτικών αεροπορικών γραμμών στη θέση της.

Το ύψος θα καθοριστεί με επόμενη απόφαση, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι το τελικό ποσό φτάνει τα 10 εκατομμύρια ευρώ. Η απόφαση με την οποία η εταιρία κηρύσσεται έκπτωτη τίθεται σε ισχύ από την 1η Ιουνίου 2010, οπότε και αναμένεται να αναλάβουν καθήκοντα οι δεύτεροι μειοδότες.

Ποιες εταιρίες παίρνουν τα δρομολόγια

Στον διαγωνισμό της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας η Olympic Air ήταν δεύτερος μειοδότης για 3 από τα συνολικά 9 δρομολόγια, η Aegean Airlines ήταν δεύτερος μειοδότης σε ένα δρομολόγιο, ενώ η Sky Express ήταν δεύτερος μειοδότης σε 5 δρομολόγια.

Οι γραμμές από τις οποίες τίθεται έκπτωτη η Athens Airways και που, όπως προβλέπει η διαδικασία, ανατίθενται σε νέους αναδόχους είναι οι εξής:

Αθήνα - Iκαρία (Aegean Airlines)

Αθήνα - Κύθηρα (Olympic Air)

Αθήνα - Κάρπαθος (Olympic Air)

Αθήνα - Σκιάθος (Olympic Air)

Λήμνος - Μυτιλήνη - Χίος - Σάμος - Ρόδος (Sky Express)

Αλεξανδρούπολη - Σητεία (Sky Express)

Άκτιο - Σητεία (Sky Express)

Αθήνα - Σκύρος (Sky Express)

Θεσσαλονίκη  - Σκύρος (Sky Express).

Οι αεροπορικές που είχαν καταλάβει τη δεύτερη θέση στον διαγωνισμό μελετούν το κατά πόσον μπορούν στη φάση αυτή να ανταποκριθούν στην πρόσκληση της ΥΠΑ, καθώς από την 1η Ιουνίου θα πρέπει να αναλάβουν την εκτέλεση των δρομολογίων, όταν θα έχει ήδη ξεκινήσει η θερινή περίοδος και το πρόγραμμά τους έχει σχεδιαστεί. Μάλιστα, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο μερικοί από τους προορισμούς αυτούς να μείνουν για κάποιο χρονικό διάστημα χωρίς αεροπορική εξυπηρέτηση.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v