Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Ραβασάκια" από την εφορία για 32 δισ. ευρώ

Γράμμα από… την εφορία λαμβάνουν αυτές τις ημέρες 827.396 οφειλέτες του Δημοσίου με ληξιπρόθεσμα χρέη 32 δισ. ευρώ. Με τις επιστολές καλούνται να ρυθμίσουν με ευνοϊκούς όρους έως τις 31 Μαΐου τα ληξιπρόθεσμα χρέη.

Ραβασάκια από την εφορία για 32 δισ. ευρώ
Γράμμα από… την εφορία λαμβάνουν αυτές τις ημέρες 827.396 οφειλέτες του Δημοσίου με ληξιπρόθεσμα χρέη 32 δισ. ευρώ. Με τις επιστολές καλούνται να ρυθμίσουν με ευνοϊκούς όρους έως τις 31 Μαΐου τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους πριν η εφορία περάσει στο… παρασύνθημα της εφαρμογής του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων με κατασχέσεις καταθέσεων και ακινήτων.

Με τα ειδοποιητήρια οι φορολογούμενοι ενημερώνονται αφενός ότι έχουν ληξιπρόθεσμη οφειλή -στην περίπτωση που δεν το ξέρουν- και αφετέρου για τις διατάξεις του τελευταίου φορολογικού νόμου που δίνουν κίνητρα εξόφλησης με διαγραφή σημαντικού μέρους των προσαυξήσεων.

«Όπως προκύπτει από τα τηρούμενα στοιχεία των ΔΟΥ στο υπουργείο Οικονομικών, εμφανίζεστε οφειλέτης ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο. Σας γνωστοποιούμε τις δυνατότητες που παρέχονται από την εφαρμογή των παραπάνω διατάξεων για βεβαιωμένες οφειλές υπέρ του Δημοσίου που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2009», γράφουν οι επιστολές και στη συνέχεια εξηγείται ότι οι οφειλέτες μπορούν να κερδίσουν:

· Απαλλαγή ποσοστού 80% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής που επιβαρύνουν οφειλές στην περίπτωση εφάπαξ, έως τις 31-5-2010, εξόφλησης του συνόλου αυτών.

· Απαλλαγή ποσοστού 60% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής στην περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης έως τις 31-5-2010 τουλάχιστον του 50% της ληξιπρόθεσμης οφειλής.

Όπως προκύπτει από την ερμηνευτική εγκύκλιο που έχει ήδη αποστείλει στις εφορίες το υπουργείο Οικονομικών, στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν οφειλές, βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και στα τελωνεία, οι οποίες κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2009, αλλά και οφειλές που τελούν σε αναστολή είσπραξης ή έχουν υπαχθεί σε διευκόλυνση τμηματικής καταβολής ή σε οποιαδήποτε άλλη ρύθμιση χρεών.

Αντίθετα, δεν υπάγονται στη ρύθμιση, ακόμη και αν ζητηθεί από τον οφειλέτη, οφειλές υπέρ ξένων κρατών, καθώς και τυχόν οφειλές που από ειδικές διατάξεις δεν επιτρέπεται η απαλλαγή τους από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.

Στα χέρια της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών βρίσκονται λίστες στις οποίες αποτυπώνονται ένας προς έναν οι οφειλέτες του Δημοσίου και τα ποσά που χρωστούν. Από αυτές προκύπτει ότι η συντριπτική πλειονότητα των οφειλετών ή 602.807 φορολογούμενοι έχουν χρέη έως 2.000 ευρώ, ενώ από την άλλη πλευρά 3.700 οφειλέτες χρωστούν πάνω από 1 εκατ. ευρώ ο καθένας.

Ορισμένοι φορολογούμενοι μάλιστα είναι και μεγαλοϊδιοκτήτες και θα μπουν στην πρώτη γραμμή των κατασχετηρίων που θα ακολουθήσουν για όσους δεν κλείσουν τις εκκρεμότητες χρεών τους. 26.165 μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου με ληξιπρόθεσμα χρέη 519.766.576 ευρώ έχουν δηλώσει 103.290 κτίσματα και εντός σχεδίου οικόπεδα η αξία των οποίων φτάνει τα 5,229 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v