Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπιρμπίλη: Κατά πώλησης μονάδων ΔΕΗ

Κατά της πώλησης μονάδων της ΔΕΗ υπό την παρούσα χρηματιστηριακή συγκυρία τάσσεται η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη. Τι είπε για τιμολόγια, αγωγούς, Αστακό.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Μπιρμπίλη: Κατά πώλησης μονάδων ΔΕΗ
Κατά της πώλησης μονάδων της ΔΕΗ υπό την παρούσα χρηματιστηριακή συγκυρία τάσσεται η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη.

Σε συνάντηση που είχε σήμερα με δημοσιογράφους η υπουργός εξέφρασε επιφυλάξεις και για το μοντέλο διάσπασης της ΔΕΗ, στο πλαίσιο του 3ου πακέτου απελευθέρωσης της αγοράς της Ε.Ε.

Όπως είπε, ο τομέας της ενέργειας, ύστερα και από απόφαση του χθεσινού υπουργικού συμβουλίου, θα αντιμετωπισθεί ξεχωριστά και σε συνδυασμό με την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς. Για το λόγο αυτό θα έχει διμερή συνάντηση τις επόμενες ημέρες με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, προκειμένου να εξειδικευθούν τα βήματα που θα ακολουθηθούν. Έπεται στις 10 Ιουνίου και συνάντηση της κ. Μπιρμπίλη με τον αρμόδιο Επίτροπο Ενέργειας της Ε.Ε.

Η υπουργός εξέφρασε την άποψη ότι δεν μπορεί να είναι ίδια τα κριτήρια για όλες τις ενεργειακές εταιρίες στις οποίες έχει συμμετοχή το δημόσιο. Για παράδειγμα, για τη ΔΕΗ, υπό την παρούσα χρηματιστηριακή συγκυρία και τη χαμηλή αποτίμηση της Επιχείρησης δεν θα ήταν λογικό να υπάρξει πώληση ενός μετοχικού ποσοστού και το ίδιο ισχύει και για μονάδες της.

Άλλωστε, όπως είπε, στη συνάντηση που είχε με το κλιμάκιο του ΔΝΤ δεν τέθηκε ζήτημα περαιτέρω αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ, αλλά η ανάγκη απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας.

Οι επιτροπές που έχουν συσταθεί από το ΥΠΕΚΑ για την υποβολή προτάσεων, προκειμένου οι εγχώριοι τομείς του ηλεκτρισμού και του φυσικού αερίου να προσαρμοσθούν στις επιταγές του 3ου πακέτου απελευθέρωσης της αγοράς της Ε.Ε. έχουν δεσμευθεί να ολοκληρώσουν το έργο τους στο επόμενο τρίμηνο-τετράμηνο.

«Θα δούμε όλα τα σενάρια», είπε η κ. Μπιρμπίλη. «Πρέπει να κινηθούμε πολύ προσεκτικά. Μπορεί να υπάρχει ανάγκη αύξησης των εσόδων, αλλά δεν πρέπει να παραβλέψουμε και το αναπτυξιακό θέμα».

Σε ό,τι έχει να κάνει με την αναδιάρθρωση των τιμολογίων της ΔΕΗ η υπουργός είπε ότι το υπουργείο αναμένει τη γνωμοδότηση της ΡΑΕ για να αποφασίσει ως το Σεπτέμβριο. Να υπενθυμίσουμε ότι η πρόταση της ΔΕΗ που κατατέθηκε στη ΡΑΕ προβλέπει αύξηση τιμολογίων σε ορισμένες κατηγορίες και μείωση σε κάποιες άλλες. Πάντως, η κ. Μπιρμπίλη εμφανίσθηκε να συμμερίζεται τις απόψεις της ΔΕΗ για την ύπαρξη στρεβλώσεων στην αγορά, που έχουν ως αποτέλεσμα να χάνει πελάτες-φιλέτα η Επιχείρηση, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξει μέριμνα για ευπαθείς ομάδες καταναλωτών.

Για το τέλος υπέρ της ΕΡΤ, εξάλλου, η υπουργός ανέφερε ότι δεν υπάρχει προς το παρόν συμφωνία με τον υπουργό Πολιτισμού Π. Γερουλάνο, για το ποσό που θα πηγαίνει υπέρ του τέλους ΑΠΕ, παραδέχθηκε ότι είναι δύσκολο να εφαρμοσθεί η σχετική διάταξη που περιλήφθηκε στο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο τελικά το τέλος υπέρ της ΕΡΤ να καταργηθεί από τα τιμολόγια της ΔΕΗ.

Όσων αφορά το τέλος ΔΕΤΕ, που επίσης συμπεριλαμβάνεται στα τιμολόγια, η υπουργός εμφανίσθηκε διαφοροποιημένη από το υπουργείο Οικονομικών, λέγοντας ότι θα έπρεπε να υπάρξει υπουργική απόφαση που να εξαιρεί την εφαρμογή του τέλους αυτού στα τιμολόγια. Η ίδια πάντως επανέλαβε ότι το ΥΠΕΚΑ δεν θα υπογράψει τέτοια απόφαση.

Εξάλλου, η κ. Μπιρμπίλη ανακοίνωσε ότι θα συμμετέχει στην αντιπροσωπεία που θα μεταβεί στη Μόσχα στις 7 Ιουνίου, για την υπογραφή του καταστατικού της κοινής ελληνορωσικής εταιρίας, που θα αναλάβει την προώθηση του τμήματος του South Stream επί ελληνικού εδάφους, ενώ στο επόμενο 15θήμερο θα μεταβεί στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, προκειμένου να έχει συνομιλίες με τον ομόλογο της για ενδεχόμενη συμμετοχή και των αζέρων στον αγωγό φυσικού αερίου ITGI. Θετική, επίσης, βλέπει τη συμμετοχή και άλλων εταίρων, πλην της τουρκικής Botas, στην εταιρία Ποσειδών που προωθεί τον υποθαλάσσιο αγωγό IGI.

Για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα ανέφερε ότι σε ένα χρόνο θα είναι έτοιμη η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και εξέφρασε την άποψη ότι το 2015 στόχος είναι να έχουμε 5000 MW από ΑΠΕ και 1000 MW από τα offshore αιολικά.

Τέλος, για την επένδυση στον Αστακό έκανε γνωστό ότι ανατέθηκε στη ΔΕΠΑ η εκπόνηση μελέτης επικινδυνότητας για τη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με LPG.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v