Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ακήρυχτος πόλεμος για τις τιμές των φαρμάκων

Πόλεμος χαρακωμάτων με αντικείμενο την τιμή των φαρμάκων στην ελληνική αγορά ξέσπασε, με τη φαρμακοβιομηχανία να αντεπιτίθεται, αποσύροντας φάρμακα.

Ακήρυχτος πόλεμος για τις τιμές των φαρμάκων
Πόλεμος χαρακωμάτων με αντικείμενο την τιμή των φαρμάκων στην ελληνική αγορά ξέσπασε, με τη φαρμακοβιομηχανία να αντεπιτίθεται, αποσύροντας φάρμακα.
 
Η εξέλιξη είχε εν πολλοίς προβλεφθεί τόσο από τον ΣΦΕΕ όσο και από την ΠΕΦ, όταν η κυβέρνηση προχώρησε σε οριζόντια μεσοσταθμική μείωση των τιμών των φαρμάκων κατά 21,5% (από 27% - 3%), χωρίς να ολοκληρώσει την ανατιμολόγηση με βάση τα κοστολογικά στοιχεία των εταιριών.

Ήδη, οι εκπρόσωποι της Νοvo Nordisk, εταιρίας που ανακοίνωσε την απόσυρση 17 σκευασμάτων της από την ελληνική αγορά, έκαναν λόγο για αδυναμία απορρόφησης των όποιων επιπτώσεων και συνέχισης της κυκλοφορίας των φαρμάκων τους, εκτιμώντας ότι το προσωρινό της αγορανομικής διάταξης θα πάρει χαρακτήρα μόνιμο.

Οι φαρμακοβιομηχανίες, μάλιστα, προκειμένου να ανατρέψουν τη μεταβατική αγορανομική διάταξη που οδήγησε σε μείωση των τιμών, είχαν προσφέρει χρήματα από την "τσέπη τους" στην κυβέρνηση, δείχνοντας το μέτρο της αντίδρασής τους στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία.

Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνο Φρουζή, αντιπρόεδρο της Novartis και μέλος της διοίκησης του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, και τις δηλώσεις του στο περιθώριο ημερίδας που διοργάνωσε η Ιατρική Εταιρεία Αθηνών, οι φαρμακοβιομήχανοι πρότειναν χορήγηση μέρους του ποσού που εκτιμά ότι θα εξοικονομήσει το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας από την περικοπή των τιμών των φαρμάκων, προκειμένου να αποσυρθεί η συγκεκριμένη αγορανομική διάταξη και το ΥΠΟΙΑΝ να βρει τον χρόνο να ολοκληρώσει την ανακοστολόγηση των φαρμάκων με βάση την οριστική αγορανομική διάταξη.

"Αν υπολογίζουν ότι θα εξοικονομήσουν 1,2 δισ. ευρώ από τη μείωση των τιμών, προσφερθήκαμε να καλύψουμε το ποσό που αντιστοιχεί στους μήνες καθυστέρησης έως ότου ολοκληρώσουν την ορθή ανακοστολόγηση και συγκεντρώσουν τα σωστά στοιχεία τιμών".
 
Η πρόταση, η οποία εκφράστηκε από τον ΣΦΕΕ, περιελάμβανε την αύξηση του ποσοστού του rebate, δηλαδή της επιστροφής χρηματικών ποσών από τις φαρμακοβιομηχανίες προς τα ασφαλιστικά ταμεία (το οποίο σήμερα ανέρχεται σε 2,6% σε τιμές ex factory), ώστε να ενισχυθούν τα οικονομικά των ταμείων αλλά και να αποφευχθεί η άκριτη μείωση τιμών.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης οι τιμές των φαρμάκων θα υπολογίζονται με βάση τις τρεις χαμηλότερες τιμές των αντίστοιχων φαρμάκων στις χώρες της Ε.Ε., όμως μέχρι σήμερα δεν έχει καταστεί δυνατό από τις υπηρεσίες του υπουργείου και τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου να συγκεντρωθούν τα στοιχεία εκείνα που θα επέτρεπαν την ορθή ανακοστολόγηση.

Οι αιτιάσεις των βιομηχάνων κάνουν λόγο για καθυστερήσεις εκ μέρους της Πολιτείας, συμπληρώνοντας μάλιστα ότι η συγκέντρωση των στοιχείων απαιτεί δύο εβδομάδων δουλειά. Σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες, η ΓΓΕ αδυνατεί με τα υπάρχοντα μέσα να συγκεντρώσει αξιόπιστα στοιχεία, προσκρούοντας μάλιστα σε εμπόδια που θέτει διεθνώς η φαρμακοβιομηχανία.

Η πρόταση ασφαλώς δεν έγινε δεκτή και από τις αρχές Μαΐου εκδόθηκε νέο δελτίο τιμών για τα φάρμακα που κυκλοφορούν στην Ελλάδα. Η φαρμακοβιομηχανία ωστόσο, μέσω τόσο επίσημων τοποθετήσεων του ΣΦΕΕ όσο και δηλώσεων παραγόντων της, τονίζει ότι η οριζόντια μείωση τιμών οδήγησε κάποια σκευάσματα σε τιμές κάτω του κόστους αλλά και κάτω από την πρόβλεψη του νόμου.

Η συγκεκριμένη απόφαση μάλιστα θα ισχύσει μέχρι την επόμενη ανατιμολόγηση του συνόλου των φαρμακευτικών προϊόντων, η οποία δεν προσδιορίζεται χρονικά πότε θα ολοκληρωθεί. Σύμφωνα με τον Γ.Γ. Εμπορίου, κ. Στέφανο Κομνηνό, η ανακοστολόγηση θα τελειώσει στα μέσα Ιουνίου, ωστόσο η φαρμακοβιομηχανία επιφυλάσσεται για νέες καθυστερήσεις.

Οι επιπτώσεις από τη συγκεκριμένη κίνηση δεν επηρεάζει μόνον τα τρέχοντα έσοδα των πολυεθνικών στην Ελλάδα αλλά κι επίσης εκτιμάται ότι δημιουργεί στρεβλώσεις και στις υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης καθώς οι τιμές των φαρμάκων και στο εξωτερικό βασίζονται στον υπολογισμό των φθηνότερων τιμών.

Έτσι, η Ελλάδα ως χώρα συμμετοχής στον υπολογισμό θα δημιουργήσει νέα τιμολογιακή βάση και θα επηρεάσει προς τα κάτω τα έσοδα των πολυεθνικών. Ήδη, η ελληνική θυγατρική της δανέζικης Novo Nordisk επικαλέστηκε ότι το dumping τιμών που δημιουργείται ενδέχεται να επηρεάσει τη δραστηριότητα της μητρικής στην Τουρκία ακόμη και στη Βραζιλία.

Επιπτώσεις ωστόσο καταγράφει και η βιομηχανία παραγωγής αντιγράφων φαρμάκων, που ως επί το πλείστον βρίσκεται σε ελληνικά χέρια. Με βάση το νέο καθεστώς, η τιμή στα αντίγραφα φάρμακα καθορίζεται στο 72% του πρωτοτύπου, και έτσι τα αντίγραφα θα πάρουν επίσης χαμηλότερη τιμή χωρίς να ληφθούν υπόψη κοστολογικά στοιχεία, που καθορίζουν εν πολλοίς και τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με παράγοντα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, το 2010 οι ελληνικές εταιρίες παραγωγής αναμένουν ζημίες στους ισολογισμούς τους, εξέλιξη που αναμένεται να οδηγήσει σε απόσυρση σκευασμάτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v