Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φοροφυγάδες: Νέα λίστα - "Βροχή" από λουκέτα

Τράπεζες και ασφαλιστικές περιλαμβάνονται στη μαύρη λίστα του υπουργείου Οικονομικών με τους οφειλέτες του Δημοσίου που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη. Καταιγίδα λουκέτων σε επιχειρήσεις και καταστήματα που δεν κόβουν αποδείξεις.

Φοροφυγάδες: Νέα λίστα - Βροχή από λουκέτα
Τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρίες περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στη μαύρη λίστα του υπουργείου Οικονομικών με τους οφειλέτες του Δημοσίου που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη, την ώρα που προετοιμάζεται καταιγίδα λουκέτων σε επιχειρήσεις και καταστήματα επειδή δεν κόβουν αποδείξεις.

Το μήνυμα που επιχειρεί να εκπέμψει το υπουργείο Οικονομικών είναι ισχυρό: «Οι φοροφυγάδες θα χάσουν τον ύπνο τους» και απομένει να αποδειχτεί εντός των ημερών με έργα.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου διαθέτει στοιχεία που δείχνουν: 3.700 οφειλέτες του Δημοσίου με χρέος πάνω από 1 εκατ. ευρώ και την πρώτη θέση με συνολική οφειλή 636 εκατ. ευρώ κατέχει λογιστής επιχειρηματίας από τη Θεσσαλονίκη ο οποίος εμπλέκεται στο σκάνδαλο με τις παράνομες επιστροφές ΦΠΑ, τη σύσταση εικονικών εταιριών και επίσης εικονικών εξαγωγών. Ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας όμως εκτίει ήδη ποινή φυλάκισης και θεωρείται σχεδόν μηδενικής πιθανότητας η είσπραξη του συγκεκριμένου χρέους.

Στον αντίποδα, στη λίστα των μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου περιλαμβάνονται τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρίες σε λειτουργία, οι οποίες αργά ή γρήγορα θα εξαναγκαστούν να καταβάλουν τα οφειλόμενα στην εφορία, αφού στην αντίθετη περίπτωση θα έρθουν αντιμέτωπες με κατασχέσεις ακινήτων τους.

Στην ίδια λίστα περιλαμβάνονται ο ΟΣΕ και η γνωστή από το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων Ακρόπολις Χρηματιστηριακή η οποία εμφανίζει χρέη 551 εκατ. ευρώ.

Περιλαμβάνονται ακόμα ελεύθεροι επαγγελματίες, γνωστές διαφημιστικές και τουριστικές επιχειρήσεις αλλά και διάσημοι καλλιτέχνες.

Οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο αγγίζουν τα 32 δισ. ευρώ, εκ των οποίων μόνο 8 - 10 δισ. ευρώ θεωρούνται εισπράξιμα από το υπουργείο Οικονομικών.

Όσον αφορά στα «λουκέτα», έτοιμη προς δημοσιοποίηση και πρακτική εφαρμογή είναι η πρώτη λίστα με περίπου 20 επιχειρήσεις, οι οποίες πιάστηκαν κατ' επανάληψη από το ΣΔΟΕ να μην κόβουν αποδείξεις.

Περιλαμβάνει από κινέζικα εστιατόρια και ιατρεία έως νυχτερινά κέντρα και μπαρ, που θα σφραγιστούν για έναν μήνα από τις εφορίες σε συνεργασία με την αστυνομία και θα υποχρεωθούν να αναρτήσουν ταμπέλα που να ενημερώνει τους πελάτες τους με τη χαρακτηριστική διατύπωση «κλειστόν λόγω φοροδιαφυγής».

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι τα «λουκέτα» να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή σε εβδομαδιαία βάση, ώστε να δοθεί το μήνυμα στην αγορά ότι «η ασυδοσία έχει τελειώσει».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v