Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: "Άμυνα" στις θυγατρικές των Βαλκανίων

Πάγωμα δανείων, αύξηση των προβλέψεων και εξυγίανση των ισολογισμών χαρακτηρίζουν την πολιτική των ελληνικών τραπεζών ως προς τις θυγατρικές σε Ρουμανία, Βουλγαρία, Σερβία και πΓΔΜ. Αντίθετη εικόνα στην Τουρκία.

Τράπεζες: Άμυνα στις θυγατρικές των Βαλκανίων
Πάγωμα δανείων, αύξηση των προβλέψεων για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και άμεση εξυγίανση των ισολογισμών χαρακτηρίζουν την πολιτική των ελληνικών τραπεζών ως προς τις θυγατρικές στη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, τη Σερβία και την πΓΔΜ.

Αντίθετη είναι η εικόνα στις θυγατρικές στην τουρκική αγορά, οι οποίες αυξάνουν συνεχώς τα κέρδη τους, δανείζονται στη διατραπεζική αγορά με ιδιαίτερα ελκυστικούς όρους και ετοιμάζουν επενδύσεις με στόχο την επέκταση των εργασιών τους.

«Η πολιτική στα Βαλκάνια εστιάζεται στο συμμάζεμα των δανειακών χαρτοφυλακίων και στην όσο είναι εφικτό αύξηση των καταθέσεων. Ωστόσο, από το 2011 η κατάσταση αναμένεται να είναι πιο ευνοϊκή καθώς εκτιμάται ότι ο ρυθμός ανάπτυξης των τοπικών οικονομιών θα επιστρέψει, σταδιακά, στα προ κρίσης επίπεδα», τονίζει στο euro2day στέλεχος τράπεζας, η οποία κατέχει ηγετική θέση στις αγορές της βαλκανικής ενδοχώρας. 

Σε ερώτηση για την πορεία της κερδοφορίας των θυγατρικών των ελληνικών τραπεζών απαντά: «Οργανικά κέρδη θα υπάρξουν, ωστόσο όλες οι τράπεζες θα αυξήσουν τις προβλέψεις με αποτέλεσμα τα προ φόρων κέρδη να είναι οριακά θετικά».


Τουρκικό στήριγμα

Μολονότι η τουρκική αγορά δεν αφορά σε όλες τις ελληνικές τράπεζες, καθώς οι περισσότερες δεν διαθέτουν παρουσία, η Εθνική και η Eurobank αναμένεται, σε διαφορετικό βαθμό έκαστη, να έχουν σημαντικά οφέλη από τις εκεί θυγατρικές τους.

Η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας συνεχίζει να επενδύει δυναμικά στη Finansbank, τα κέρδη της οποίας αναμένεται να είναι εντυπωσιακά. Στη στρατηγική του ομίλου εντάσσεται η επέκταση του δικτύου της τράπεζας με 75 νέα καταστήματα έως το τέλος του 2010.

Από την πλευρά της η διοίκηση της Eurobank ενδυναμώνει τη μικρότερη σε μέγεθος Eurobank Tekfen, η οποία έχει ιδιαίτερη δυναμική στην επενδυτική τραπεζική και στις χρηματιστηριακές εργασίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v