Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΕ: Συμφωνία για αύξηση εποπτείας σε hedge funds

Την έναρξη διαδικασιών δημιουργίας εναρμονισμένων κανόνων για hedge funds και εταιρίες private equity αποφάσισε το Ecofin. Νέο έκτακτο Eurogroup στις 21/5. Παπακωνσταντίνου: "Πριν το 2012 επιστρέφουμε στις αγορές".

ΕΕ: Συμφωνία για αύξηση εποπτείας σε hedge funds
Οι ευρωπαίοι υπουργοί Oικονομικών συμφωνήσαν στο Ecofin να ξεκινήσουν τις διαδικασίες ώστε να δημιουργηθούν εναρμονισμένοι ευρωπαϊκοί κανόνες για τα εναλλακτικά επενδυτικά κεφάλαια συμπεριλαμβανομένων των hedge funds και των Private equity Firms.

Σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day η συμφωνία επιτεύχθηκε παρά τη σθεναρή αντίσταση της βρετανικής αντιπροσωπείας η οποία θεωρεί ότι οι αυστηροί κανόνες για τα hedge funds μπορεί να βλάψουν τα βρετανικά κεφάλαια καθώς το 80% των hedge funds που δραστηριοποιούνται στην ΕΕ έχουν ως έδρα το Λονδίνο.

Ωστόσο στο κοινό ανακοινωθέν το Ecofin δήλωσε απλά ότι έλαβε υπόψη τις ανησυχίες διαφόρων αντιπροσωπειών ιδιαίτερα για το θέμα των κανόνων για τα hedge funds.

Συμπλήρωσαν ωστόσο ότι η απόφαση για έναρξη των διαβουλεύσεων για την εναρμόνιση των κανόνων θα συνεχίσει σε έκτακτη συνεδρίαση του Εurogroup την Παρασκευή 21 Μαίου.

Από την πλευρά της η Βρετανία δήλωσε ότι η σημερινή συμφωνία ήταν ότι καλύτερο μπορούσε να επιτύχει καθώς αφήνει ανοιχτή τη πόρτα για περαιτέρω διαπραγματεύσεις όταν η οδηγία θα περάσει από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σημειώνεται ότι η οδηγία για το συγκεκριμένο ζήτημα την οποία έχει αναλάβει να συντάξει η ισπανική προεδρία έχει ως στόχο την αύξηση της εποπτείας στη δραστηριοποίηση των εναλλακτικών επενδυτικών κεφαλαίων ώστε να μην δημιουργούν κινδύνους παράγοντες αποσταθεροποίησης.


Γ. Παπακωνσταντίνου: Να επιστρέψουμε στις αγορές πριν το 2012

Από την πλευρά του ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι η Ελλάδα σχεδιάζει να επιστρέψει στις αγορές πριν το α΄ τρίμηνο του 2012.

"Τα μέτρα είναι κάτι περισσότερο από επαρκή ώστε να μειώσουμε το έλλειμμα και να πιάσουμε τον στόχο του 8% μέχρι το τέλος του χρόνου" τόνισε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι "οι αγορές έχουν αρχίσει να ομαλοποιούνται και αυτό είναι καλό νέο, ελπίζω ότι θα συνεχίσουν προς αυτή την κατεύθυνση".


Τι δήλωσαν στη συνέντευξη τύπου Ρεν-Μπαρνιέ

Μιλώντας στη συνέντευξη τύπου του Ecofin, ο επίτροπος εσωτερικής αγοράς Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε ότι οι συζητήσεις για τα μέτρα θα ολοκληρωθούν μέσα στο καλοκαίρι.

Από την πλευρά του, ο επίτροπος οικονομικών υποθέσεων Όλι Ρεν δήλωσε ότι παρουσίασε τις προτάσεις της Κομισιόν για την οικονομική διακυβέρνηση και τη σύσφιξη των κανόνων της επιτήρησης στους προϋπολογισμούς των χωρών-μελών, και ότι «υπήρχε θετική αποδοχή», αφήνοντας ωστόσο να εννοηθεί ότι δεν υπήρξε ομοφωνία.

Ο κ. Ρεν υπεραμύνθηκε των προτάσεων, λέγοντας ότι είναι συμβατές με την υπάρχουσα ευρωπαϊκή συνθήκη και ότι η εφαρμογή τους, η οποία πρέπει να είναι άμεση, δεν χρειάζεται αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου της συνθήκης.

Υπενθυμίζεται ότι αν και δεν υπήρξαν ιδιαίτερες αντιδράσεις για τις προτάσεις αυτές στη ζώνη του ευρώ, αρκετές χώρες από τις 27 εξέφρασαν επιφύλαξη για τις προτάσεις, καθώς παρεμβαίνουν στα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα μιας χώρας να ασκεί ελεύθερα την οικονομική της πολιτική.

Για αυτό το λόγο, η συζήτηση παραπέμπεται στα συμβούλια Eurogroup-Ecofin στο Λουξεμβούργο, στις 7 και 8 Ιουνίου. Τότε είναι που, σύμφωνα με τον κ. Ρεν, η Κομισιόν θα έχει περάσει από το μικροσκόπιο τη δημοσιονομική κατάσταση όλων των χωρών – μελών και θα ζητήσει από τις «αμαρτωλές» χώρες, όπως είπε, Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία, επίσπευση της δημοσιονομικής προσαρμογής, ώστε να διατηρηθεί σε μεσομακροπρόθεσμο επίπεδο η εξυγίανση.

Ο κ. Ρεν είπε ότι στο θέμα της διακυβέρνησης και της επίβλεψης των προϋπολογισμών, το νούμερο ένα κριτήριο θα είναι πλέον η πορεία του δημοσίου χρέους, ειδικά στις χώρες που βρίσκονται υπό επιτήρηση.


Η συνέντευξη τύπου του Υπουργού Γ. Παπακωνσταντίνου στις Βρυξέλλες επισυνάπτεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v