Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στη Βουλή οι καταγγελίες Βγενόπουλου

Στη Βουλή προκειμένου να διερευνηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του υπουργού Μεταφορών και Υποδομών Δ. Ρέππα διαβιβάστηκε δικογραφία που αφορά τις καταγγελίες του προέδρου της MIG, Α. Βγενόπουλου.

Στη Βουλή οι καταγγελίες Βγενόπουλου
Στη Βουλή προκειμένου να διερευνηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του υπουργού Μεταφορών και Υποδομών, Δ. Ρέππα, διαβιβάστηκε δικογραφία που αφορά τις καταγγελίες του προέδρου της MIG, Α. Βγενόπουλου, για σκανδαλώδη ανάθεση 15 άγονων αερογραμμών του Αιγαίου τον Νοέμβριο του 2009 στις εταιρίας Athens Airways και Sky Express.

Το θέμα είχε αποτελέσει σημείο τριβής μεταξύ του κ. Βγενόπουλου και της Κυβέρνησης, καθώς σύμφωνα με καταγγελίες του προέδρου της MIG η προσφορά της Olympic Airways ήταν για την ανάληψη των 15 αερογραμμών με μηδενικό αντιστάθμισμα, ενώ τελικώς η ανάθεσή τους στις δύο άλλες εταιρίες κόστισε στο ελληνικό δημόσιο 2,2 εκατ. ευρώ.

Η προκαταρκτική έρευνα διατάχθηκε τον Νοέμβριο του 2009 και διενεργήθηκε από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Π. Αδάμη ο οποίος σκόνταψε στη σχετική υπουργική απόφαση που υπεγράφη από τον κ. Ρέππα.

Επί του θέματος είχε γνωμοδοτήσει επιτροπή στην ΥΠΑ, η οποία έκρινε κόλλημα στην προσφορά της Ολυμπιακής, γιατί θεώρησε ότι τελεί υπό αίρεση, καθώς ήταν ομαδική.

Σύμφωνα με τα όσα κατέθεσαν οι αρμόδιοι υπάλληλοι της ΥΠΑ στον Εισαγγελέα, η προσφορά της Olympic ήταν με μηδενικό αντιστάθμισμα για τις 15 αερογραμμές, και ξεχωριστό κόστος για άλλες 10.

Η απόφαση της ΥΠΑ στηρίχθηκε σε προεδρικό διάταγμα σύμφωνα με το οποίο δεν μπορεί να υποβληθεί προσφορά υπό αίρεση.

Τι απαντά ο Δημήτρης Ρέππας

Αναλυτικά η δήλωση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων κ. Δ. Ρέππα:

Δημοσιογράφοι μας πληροφόρησαν ότι ο εισαγγελέας κ. Παρασκευάς Αδάμης απέστειλε στη Βουλή δικογραφία για το θέμα των άγονων αεροπορικών γραμμών. Μιλώντας με τον Πρόεδρο της Βουλής με ενημέρωσε ότι δεν έχει φθάσει ακόμη στη Βουλή σχετικό έγγραφο. Άρα η όποια πληροφόρηση υπάρχει περί τούτου, προέρχεται από τον χώρο της Δικαιοσύνης. Σημασία όμως έχει η ουσία.

Το ερώτημα είναι αν η δικογραφία αυτή στάλθηκε αμελλητί, προκειμένου να ασχοληθεί η ίδια η Βουλή με το θέμα.

Το άλλο ερώτημα είναι, αν δεν στάλθηκε αμελλητί αλλά διεξήχθη έρευνα και αν στο πλαίσιο αυτής προέκυψαν ευθύνες για πολιτικά πρόσωπα οπότε καλώς αποστέλλεται η σχετική δικογραφία.

Αν όμως η δικογραφία στάλθηκε όχι αμελλητί (έξι μήνες μετά…) ή στάλθηκε ενώ έγινε εισαγγελική έρευνα αλλά δεν προέκυψαν στοιχεία ευθύνης, τότε μπορεί κάποιος να μιλήσει για κινήσεις που αποσκοπούν στη δημιουργία εντυπώσεων και μόνο, με την κατάλληλη διαχείριση του θέματος και την ανάδειξή του από γνωστά συστήματα.

Δηλώνω κατηγορηματικά ότι στην περίπτωση που οποιοσδήποτε δικαστικός λειτουργός ή πολιτικός ισχυρισθεί το παραμικρό για τέτοια θέματα, εγώ πρώτος απαιτώ την με κάθε τρόπο έρευνα. Αν όμως η όλη κίνηση αποστολής της δικογραφίας γίνεται όχι γιατί προκύπτει θέμα ευθυνών στο πλαίσιο της έρευνας που έγινε, αντιθέτως μάλιστα, αλλά για να προκληθεί σύγχυση τότε παραμένει στο ακέραιο η ευθύνη εκείνων που συνεργούν στη δημιουργία εντυπώσεων με αυτόν τον τρόπο, αυτήν τη στιγμή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v