Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρωτοβουλία Παπανδρέου για κλιματική αλλαγή

Ο πρωθυπουργός πρόκειται να ανακοινώσει αύριο, στο τρίτο συνέδριο για το κλίμα και την ενεργειακή ασφάλεια στη ΝΑ. Ευρώπη και τη Μεσόγειο, πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στη Μεσόγειο.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Πρωτοβουλία Παπανδρέου για κλιματική αλλαγή
Ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου πρόκειται να ανακοινώσει αύριο, στο τρίτο συνέδριο για το κλίμα και την ενεργειακή ασφάλεια στη ΝΑ. Ευρώπη και τη Μεσόγειο, πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στην περιοχή της Μεσογείου.

Το ανακοίνωσε η υπουργός ΠΕΚΑ κ. Τ. Μπιρμπίλη, μιλώντας στο συνέδριο.

Η κ. Μπιρμπίλη εξέφρασε την ελπίδα ότι η πρωτοβουλία αυτή θα επηρεάσει θετικά τη σύνοδο στο Κανκούν του Μεξικού τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να δοθούν αποτελεσματικές λύσεις στα προβλήματα και στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής για την περιοχή της Μεσογείου.

Εξάλλου, η υπουργός, αναφερόμενη στο ν/σ για τη ΣΑΠΕ, είπε ότι παρέχει ένα ασφαλές περιβάλλον για τις επενδύσεις τα επόμενα χρόνια, διευκολύνει τη δανειοδότηση και την ανάπτυξη δικτύων και εξορθολογίζει τις τιμές αποφεύγοντας τις στρεβλώσεις και τη σπατάλη πόρων.

Υπέρ της συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην ενέργεια τάχθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Αρθούρος Ζερβός, υπερθεματίζοντας και για την απελευθέρωση των τιμολογίων.

Ήδη η ΔΕΗ συνεργάζεται με ιδιώτες για την προώθηση επενδύσεων ΑΠΕ, καθώς και για τις διασυνδέσεις του ηπειρωτικού με το νησιωτικό σύστημα. 

Ο κ. Ζερβός, μιλώντας στην τρίτη ετήσια συνάντηση για το κλίμα και την ενεργειακή ασφάλεια στη ΝΑ. Ευρώπη και τη Μεσόγειο, υποστήριξε ότι υπάρχουν πολλά επιτυχημένα μοντέλα συνεργασιών στην Ευρώπη μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

Σύμφωνα με τον manager της ΔΕΗ, το Δημόσιο χρειάζεται να προωθήσει κοινοπρακτικές επενδύσεις με τον ιδιωτικό τομέα.

Όπως είπε, ο ρόλος του κράτους είναι καθοριστικός για τις μεγάλες ενεργειακές επενδύσεις, καθώς έτσι θα δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες καταργώντας τις στρεβλώσεις της αγοράς και τις επιδοτήσεις των τιμολογίων που δημιουργούν αβεβαιότητα στις επενδύσεις.

Προηγουμένως, ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ κ. Πλούταρχος Σακελλάρης ανακοίνωσε ότι στα επενδυτικά σχέδια που πρόκειται να χρηματοδοτήσει η τράπεζα το 2010 συμπεριλαμβάνεται και η αναβάθμιση του διυλιστηρίου της Ελευσίνας των ΕΛΠΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v