Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επαναγοράζονται με δανεικά τα ομόλογα ΟΤΕ - ΕΛΠΕ

Σε περαιτέρω διεύρυνση του δανεισμού του δημοσίου κατά περίπου 1 δισ. ευρώ οδηγούν οι λήξεις των ομολογιακών εκδόσεων των ΕΛΠΕ και του ΟΤΕ στο τέλος του μήνα, καθώς σύμφωνα με ανώτατη πηγή του υπουργείου οικονομικών το δημόσιο θα δανεισθεί προκειμένου να επαναγοράσει τα ομόλογα του ΟΤΕ και των ΕΛΠΕ.

Επαναγοράζονται με δανεικά τα ομόλογα ΟΤΕ - ΕΛΠΕ
της Ελενας Λάσκαρη

Σε περαιτέρω διεύρυνση του δανεισμού του δημοσίου κατά περίπου 1 δισ. ευρώ οδηγούν οι λήξεις των ομολογιακών εκδόσεων των ΕΛΠΕ και του ΟΤΕ στο τέλος του μήνα.

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε πρόσθετο δανεισμό για την αποπληρωμή των μετατρέψιμων σε μετοχές δανείων, ενώ έως το τέλος του μήνα αναμένεται να ληφθούν και οι οριστικές αποφάσεις για το αν τα πακέτα μετοχών που αντιστοιχούν στα ομολογιακά δάνεια θα παραμείνουν υπό τον έλεγχο του δημοσίου ή θα διαθετούν σε ιδιώτες.

Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας ” δεν έχει ληφθεί ακόμα καμία απόφαση για τα πακέτα και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ομολογιακό δάνειο των ΕΛΠΕ αντιστοιχεί σε 8,2% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας και με τιμή μετατροπής μετοχής τα 14 ευρώ, ενώ αντίστοιχα για τον ΟΤΕ αντιστοιχεί σε πακέτο μετοχών 2,97% με τιμή μετατροπής μετοχής τα 32,12 ευρώ.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι σημερινές τιμές κλεισίματος για τον ΟΤΕ είναι τα 10,50 ευρώ, ενώ για τα ΕΛΠΕ τα 6,88 ευρώ.

Το ύψος των κεφαλαίων που καλείται να καταβάλλει το δημόσιο είναι 537 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή του ομολογιακού δανείου του ΟΤΕ και 423 εκατ. ευρώ για τα ΕΛΠΕ.

Με αυτά τα δεδομένα ο δανεισμός του δημοσίου για το τρίτο τρίμηνο του έτους θα ανέλθει σε περίπου 6 από 5 δισ. ευρώ που είχε αρχικά ανακοινωθεί , ποσό το οποίο προστιθέμενο στα 29 δισ. ευρώ του πρώτου εξαμήνου διαμορφώνει το ύψος του δανεισμού του δημοσίου στο εξάμηνο στα 35 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v