Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επανέκαμψε η ζήτηση ρεύματος από τις βιομηχανίες

Επανακάμπτει, όπως φαίνεται, τον Απρίλιο και μάλιστα εντυπωσιακά η ζήτηση ρεύματος από τη βιομηχανία, ενώ η ΔΕΗ "κλείδωσε" ως τώρα την κερδοφορία της. Αυξημένη η ζήτηση από τους πελάτες της υψηλής τάσης.

Επανέκαμψε η ζήτηση ρεύματος από τις βιομηχανίες
Επανακάμπτει, όπως φαίνεται, τον Απρίλιο και μάλιστα εντυπωσιακά η ζήτηση ρεύματος από τη βιομηχανία, ενώ η ΔΕΗ "κλείδωσε" ως τώρα την κερδοφορία της.

Η αυξημένη κατά 6,73% ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας από τους πελάτες υψηλής τάσης τον Απρίλιο, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του ΔΕΣΜΗΕ, ισορρόπησε εν πολλοίς τη συνολική ζήτηση, που κινείται στα ίδια επίπεδα, με ελάχιστες απώλειες κάτω του 1%.

Αντίθετα, μείωση, περιορισμένη όμως, καταγράφεται στη ζήτηση από το δίκτυο διανομής (μεσαία και χαμηλή τάση), της τάξης του 1,62%. Και στο τετράμηνο εμφανίζεται σχεδόν σταθερή η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, με τη μείωση να κινείται στα επίπεδα του 1,75%, όταν στο αντίστοιχο τετράμηνο του 2009 η πτώση έφτανε στο 3,58%.

Από την άλλη πλευρά, η χρήση του μίγματος ενέργειας τον Απρίλιο (φθηνοί λιγνίτες -13,93%, σχεδόν μηδενική πετρελαϊκή, φυσικό αέριο 38,82%, υδροηλεκτρική -30,40%, ΑΠΕ 34,50%) επιτρέπει στη ΔΕΗ τη διατήρηση της κερδοφορίας της έως τώρα, έστω κι αν η χρήση νερών εμφανίζεται μειωμένη, σε αντίθεση με τους περισσότερους φθηνούς λιγνίτες, αλλά ακριβούς λόγω των δικαιωμάτων ρύπων που έριξε τον προηγούμενο μήνα.

Η μείωση στη χρήση των υδροηλεκτρικών αποφασίστηκε από τη διοίκηση της ΔΕΗ ώστε να υπάρχουν ικανά αποθέματα για τους θερινούς μήνες, εν όψει της αυξημένης ζήτησης.

Το σύνολο της παραγωγής και των διασυνδέσεων τον Απρίλιο ανήλθε σε 3.797.102 MWh, εκ των οποίων το 52,50% προήλθε από λιγνιτική παραγωγή, το 18,10% από φυσικό αέριο, το 8,13% από τα νερά, το 4,55% από τις ΑΠΕ, το 16,72% από τις εισαγωγές, ενώ είναι σχεδόν μηδενική η πετρελαϊκή παραγωγή. Το σύνολο της καθαρής παραγωγής τον Απρίλιο έφτασε στα 3.162.382 MWh, μειωμένο κατά 9,60% έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2009, ενώ το ποσοστό της μείωσης τον Μάρτιο ήταν 4,87%, έναντι του περυσινού Μαρτίου.

Η μέγιστη στιγμιαία ισχύς του συστήματος τον Απρίλιο ανήλθε σε 7.236 MW και καταγράφηκε στις 9 το βράδυ στις 13 του μηνός.

Α.Κ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v