Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΥΠΟΙΚ: Φοροκυνήγι για πτωχευμένους οφειλέτες

Κυνηγήστε τους συνυπόχρεους, εγγράψτε υποθήκες ακινήτων για διασφάλιση της είσπραξης χρεών λέει το υπουργείο Οικονομικών στα δικαστικά τμήματα των εφοριών με ειδική εγκύκλιο για την είσπραξη χρεών πτωχών οφειλετών.

ΥΠΟΙΚ: Φοροκυνήγι για πτωχευμένους οφειλέτες
Κυνηγήστε τους συνυπόχρεους, εγγράψτε υποθήκες ακινήτων για διασφάλιση της είσπραξης χρεών, ερευνήστε «ύποπτες» μεταβιβάσεις ακινήτων λίγο πριν την πτώχευση οφειλέτη του δημοσίου, λέει το υπουργείο Οικονομικών στα δικαστικά τμήματα των εφοριών με ειδική εγκύκλιο για την είσπραξη χρεών πτωχών οφειλετών.

Σε εγκύκλιο του γενικού γραμματέα φορολογικών και τελωνειακών θεμάτων Δ. Γεωργακόπουλου δίνονται σαφείς οδηγίες που αφορούν :

· Ενεργοποίηση αναγκαστικών μέτρων είσπραξης (κατασχέσεις καταθέσεων, ακινήτων) σε βάρος τυχόν συνυπόχρεων προσώπων, σε περίπτωση πτώχευσης οφειλέτη του δημοσίου.

· Διασφάλιση των απαιτήσεων του δημοσίου με άμεση εγγραφή υποθήκης από τις εφορίες σε ακίνητο ή ακίνητα του πρωτοφειλέτη και των συνυπόχρεων ανάλογης οικονομικής αξίας, σε κάθε περίπτωση ληξιπρόθεσμων χρεών που η είσπραξή τους καθυστερεί πάνω από ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Ζητείται μάλιστα οι υποθήκες να εγγράφονται σε ακίνητα ελεύθερα βαρών και οι εφορίες «να παρακολουθούν τη φορολογική συμπεριφορά των οφειλετών τους, όσο οι επιχειρήσεις αυτών είναι ακόμα υγιείς και παράγουν εισόδημα και να επιβάλλουν τα αναγκαία διασφαλιστικά μέτρα προτού η επιχείρηση του οφειλέτη ενδεχομένως περιέλθει σε οικονομική αδυναμία» .

Στην εγκύκλιο ορίζεται ακόμα ότι οι αρμόδιοι υπάλληλοι των ΔΟΥ υποχρεούνται να λαμβάνουν κάθε αναγκαίο μέτρο για την είσπραξη χρηματικής απαίτησης του Δημοσίου, από αυτά που προβλέπονται στον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, το αργότερο έως την πάροδο εξαμήνου από την επόμενη ημέρα λήξεως της καταβολής του χρέους.

Οι εφορίες δεν θα το …βάζουν κάτω ακόμα και αν ο οφειλέτης έχει πτωχεύσει.

«Σε κάθε περίπτωση πτώχευσης οφειλέτη του δημοσίου, το δικαστικό τμήμα των ΔΟΥ πρέπει, σε συνεργασία με τα αντίστοιχα τμήματα φορολογίας εισοδήματος και κεφαλαίου, να διερευνά τυχόν μεταβολές στις δηλώσεις Ε9 και τυχόν μεταβιβάσεις περιουσιακών στοιχείων, στις οποίες ο πτωχός οφειλέτης προέβη κατά την ύποπτη περίοδο ή κοντά σε αυτή, όπως επίσης και μέσα στην πενταετία πριν από την κήρυξη σε πτώχευση».

Σε τέτοιες περιπτώσεις, όπου υπάρχουν υποψίες «δόλιας συμπεριφοράς», οι εφοριακοί καλούνται να υποβάλλουν αίτηση για μεταβολή του χρόνου παύσης πληρωμών ή να ασκηθεί ανακλητική αγωγή ενώπιον του πτωχευτικού δικαστηρίου, στη Διεύθυνση Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων η οποία στη συνέχεια το διαβιβάζει στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για την άσκηση του κατάλληλου ένδικου βοηθήματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v