Παράπονα ΕΣΕΕ προς ΟΛΠ για καθυστερήσεις

Εντονες διαμαρτυρίες των εισαγωγικών επιχειρήσεων για τις καθυστερήσεις παραλαβής των εμπορευμάτων τους από τον σταθμό εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ), του ΟΛΠ, οι οποίες έχουν προκαλέσει την επιβολή επικομίστρου από τους μεταφορείς μεταφέρει προς τους αρμοδίους η ΕΣΕΕ.

Παράπονα ΕΣΕΕ προς ΟΛΠ για καθυστερήσεις
Επιστολή καταγγελίας, στον Πρόεδρο του ΟΛΠ, την οποία κοινοποίησε και προς τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, απέστειλε η ΕΣΕΕ, λόγω των έντονων διαμαρτυριών που δέχεται από εισαγωγικές επιχειρήσεις αλλά και συνδικαλιστικούς φορείς, για τις καθυστερήσεις παραλαβής των εμπορευμάτων τους από τον σταθμό εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ), της ΟΛΠ, οι οποίες έχουν προκαλέσει την επιβολή επικομίστρου από τους μεταφορείς.

Πιο συγκεκριμένα η επιστολή αναφέρει:

”Είμαστε βέβαιοι ότι, είσθε ιδιαίτερα προβληματισμένος από την επικρατούσα κατάσταση στο λιμάνι του Πειραιά, όπου παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις στην διαδικασία φόρτωσης των εμπορευματοκιβωτίων στα φορτηγά (νταλίκες), οι οποίες φθάνουν έως 4 - 5 ώρες αναμονής των.

Αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση, η οποία δεν συνάδει για ένα σύγχρονο λιμάνι, που φιλοδοξεί να διαδραματίσει στρατηγικό ρόλο στην Νοτιοανατολική λεκάνη της Μεσογείου, έχει δημιουργήσει πρόσθετες οικονομικές επιβαρύνσεις στους χρήστες – πελάτες της ΟΛΠ.

Πιο συγκεκριμένα, οι μεταφορικές εταιρίες και μεμονωμένοι ιδιοκτήτες των φορτηγών, αντί της άσκησης πίεσης προς την ΟΛΠ για βελτίωση των συνθηκών εξυπηρέτησης των πελατών τους, κατέφυγαν στην εύκολη λύση επιβολής επικομίστρου, ύψους έως και 120 ευρώ για κάθε μεταφορά που αναλαμβάνουν.

Το τραγικότερο όμως, κύριε Πρόεδρε είναι ότι, οι παραλήπτες των εμπορευματοκιβωτίων (εισαγωγείς – βιομηχανίες) έχουν απολέσει κάθε δυνατότητα αποφυγής του πρόσθετου και αυθαίρετα επιβαλλόμενου επικομίστρου και ο λόγος είναι κοινό μυστικό στους εμπλεκόμενους.



Είναι στους πάντες γνωστό ότι, ορισμένοι υποχρεώνουν ακόμη και εκείνους που δεν θέλουν να επιβαρύνουν τους πελάτες τους με το πρόσθετο κόστος, να προβούν στην χρέωση του επικομίστρου γεγονός που επιβάλλεται σε πολλές περιπτώσεις με μεθόδους που υπερβαίνουν την έννομη τάξη.

Κύριε Πρόεδρε,

Η ΕΣΕΕ, αποδίδει την βασική ευθύνη αυτής της ανεπίτρεπτης και τριτοκοσμικού τύπου κατάστασης εξ ολοκλήρου στην ΟΛΠ, η οποία οφείλει να απογαλακτισθεί από τις μονοπωλιακές της αντιλήψεις και συμπεριφορές του παρελθόντος και υποχρεούται να λειτουργεί με όρους ανταγωνισμού, στον οποίο είναι εκτεθειμένοι οι πελάτες – χρήστες της, από τους οποίους εξαρτάται και η βιωσιμότητά της.

Οι παραγωγικές τάξεις της χώρας όπως και η Κυβέρνηση αγωνιούν για την εξέλιξη των μεγεθών της οικονομίας και ιδιαίτερα του πληθωρισμού, την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, την ανάπτυξη και την απασχόληση και δεν είναι ανεκτό να υπονομεύεται η οποιαδήποτε αναπτυξιακή προσπάθεια από οργανισμούς -μονοπώλια και συντεχνιακές πρακτικές κάποιων ομάδων.

Η ανάληψη των αναγκαίων πρωτοβουλιών για την εξομάλυνση των συνθηκών εξυπηρέτησης των χρηστών του λιμανιού, είναι δική σας υπόθεση. Εμείς σας επισημαίνουμε την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο συγκεκριμένο χώρο και είμαστε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε συνεργασία θεωρηθεί γόνιμη προς την κατεύθυνση απάλειψης των απαράδεκτων φαινομένων που συμβαίνουν σήμερα”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v