Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το "ντόμινο" των 4 τρισεκατομμυρίων

Το μέγεθος του ντόμινο που μπορεί να προκαλέσει η πτώχευση της Ελλάδας σε όλο του το μεγαλείο. Πώς τα χρέη των PIIGS λειτουργούν στην πράξη ως εύφλεκτα συγκοινωνούντα δοχεία. Ο αναλυτικός πίνακας της αλληλεξάρτησης.

Το ντόμινο των 4 τρισεκατομμυρίων
"Να γιατί δεν πρόκειται να πτωχεύσει η Ελλάδα", υποστηρίζουν παράγοντες της ελληνικής αγοράς αξιολογώντας τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα, στον οποίο αναφέρονται αναλυτικά όλα τα χρέη των εμπλεκόμενων ευρωπαϊκών χωρών μεταξύ τους: της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιρλανδίας (πηγή Bank for International Settlement, The New York Times, στοιχεία 31ης/12/2009).

Σύμφωνα με τους παράγοντες αυτούς, οι επιπτώσεις ενός ελληνικού default θα είναι τόσο μεγάλες για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση που θα πλήξουν σε μεγάλο βαθμό ακόμη τις ισχυρότερες οικονομίες της. Άρα, λογικό είναι να σπεύσουν όλοι ώστε ένα τέτοιο καταστροφικό σενάριο τελικά να αποφευχθεί.

Με τη γλώσσα των αριθμών

Έχουμε λοιπόν και λέμε: Η Ελλάδα οφείλει συνολικά πάνω από 236 δισ. δολάρια, εκ των οποίων 76 δισ. στη Γαλλία, 45 δισ. στη Γερμανία, 15 δισ. στο Ηνωμένο Βασίλειο κι επίσης 9,7 δισ. στην Πορτογαλία και 6,9 δισ. στην Ιταλία.

Όπως πολλοί υποστηρίζουν, το ενδεχόμενο πτώχευσης της Ελλάδας θα εντείνει το ήδη υπάρχον πρόβλημα της Πορτογαλίας.

Με δεδομένα μάλιστα τα spreads στα πορτογαλικά ομόλογα, το πιθανότερο σενάριο είναι ότι η μεσογειακή αυτή χώρα θα χρηματοδοτεί μέσω του ψηφισθέντος πακέτου στήριξης την Ελλάδα με 5%, όταν η ίδια θα καταβάλει ακόμη πιο υψηλά επιτόκια προκειμένου να αντλήσει τα δικά της δάνεια!

Σε περίπτωση όμως default στην Πορτογαλία, τότε το πρόβλημα θα μεταφερθεί ταχύτατα στην Ισπανία, καθώς γύρω στο 1/3 του πορτογαλικού δημόσιου χρέους (86 από τα 286 δισ. δολάρια) βρίσκεται σε ισπανικά χέρια… Επιπλέον, η Πορτογαλία οφείλει 47 δισ. δολάρια στη Γερμανία, 45 δισ. στη Γαλλία και 24 δισ. στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Συνοψίζοντας, λοιπόν, έχουμε: Αν πτωχεύσουν η Ελλάδα και η Πορτογαλία, θα επηρεαστούν αθροιστικά κρατικά χρέη: 87,3 δισ. δολ. προς την Ισπανία, 120 δισ. προς τη Γαλλία, 92 δισ. προς τη Γερμανία και 39 δισ. προς το Ηνωμένο Βασίλειο!

Όπως προαναφέραμε, ωστόσο, έντονο πρόβλημα θα υπάρξει και για την Ισπανία, η οποία εκτός του ότι έχει δανείσει 86 δισ. στην Πορτογαλία, έχει δανειστεί 220 δισ. από τη Γαλλία, 238 δισ. από τη Γερμανία και 114 δισ. από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στην περίπτωση, δηλαδή, που η Ελλάδα και η Πορτογαλία πτωχεύσουν και παρασύρουν στη συνέχεια και την Ισπανία, τότε θα τεθούν αθροιστικά εν αμφιβόλω: χρέη 340 δισ. δολαρίων προς τη Γαλλία, 330 δισ. προς τη Γερμανία και 153 δισ. προς το Ηνωμένο Βασίλειο, που ήδη διαθέτει επιβαρημένα μακροοικονομικά μεγέθη…

Η πραγματικότητα, όμως, σε κάθε περίπτωση θα είναι πολύ χειρότερη, καθώς πέρα από τα χρέη των κρατών θα επηρεαστούν και τα όποια δάνεια των επιχειρήσεων και απαιτήσεις που θα υπάρχουν από τις εταιρίες των χωρών που θα πτωχεύσουν.

Για παράδειγμα, ενδεχόμενη πτώχευση του πορτογαλικού κράτους θα συμπαρασύρει πολλές τοπικές επιχειρήσεις, οι οποίες με τη σειρά τους δεν θα πληρώνουν τους προμηθευτές τους από την Ισπανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο κ.λπ.

Επιπρόσθετα, υψηλότατες απομειώσεις θα είχαν οι γερμανικοί, οι ισπανικοί, οι βρετανικοί και άλλοι όμιλοι που έχουν παρουσία στην Πορτογαλία.

Το συμπέρασμα λοιπόν είναι ότι σε περίπτωση που πτωχεύσει η Ελλάδα τα πράγματα δεν θα χειροτερεύσουν μόνο για τον λεγόμενο ευρωπαϊκό Νότο αλλά ακόμη και για τις ισχυρότερες οικονομίες της Γηραιάς Ηπείρου…

* Ο αναλυτικός πίνακας των κρατικών χρεών στην ευρωζώνη δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v