Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Merrill: Η επιρροή των ΔΛΠ στις ελληνικές τράπεζες

Χωρίς αλλαγές στην υποκείμενη οικονομική αξία των κυριότερων ελληνικών τραπεζών θα είναι κατά τη Merrill Lynch (6/7/2004) η μετάβαση στα ΔΛΠ. Μικρότερη η επίδραση των νέων προτύπων για Alpha Bank και Eurobank, σημαντικότερη για Εθνική και Εμπορική.

Merrill: Η επιρροή των ΔΛΠ στις ελληνικές τράπεζες
Η μετάβαση και οι αντίστοιχες προσαρμογές που θα πρέπει να κάνουν οι τράπεζες λόγω της εφαρμογής των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων δεν θα μεταβάλουν την υποκείμενη οικονομική αξία τους, εκτιμά η Merrill Lynch σε έκθεσή της με ημερομηνία 6 Ιουλίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο οίκος δεν αναθεωρεί τις εκτιμήσεις του για δίκαιες τιμές των τραπεζών, ενώ διατηρεί τη σύσταση ”neutral” για τις Alpha Bank, Eurobank και Εθνική, και τη σύσταση ”sell” για την Εμπορική Τράπεζα.

Η εφαρμογή των ΔΛΠ στη χρήση του 2003, σημειώνει η Merrill Lynch, θα μείωνε τα προσαρμοσμένα στα ρευστά διαθέσιμα (cash adjusted) κέρδη ανά μετοχή των ελληνικών τραπεζών κατά 9%. Το ποσοστό αυτό όπως αναφέρει ο οίκος είναι υψηλότερο από τον αντίστοιχο πανευρωπαϊκό μέσο όρο, ο οποίος θα παρέμενε στα ίδια περίπου επίπεδα.

Ωστόσο, οι αναλυτές του οίκου σημειώνουν πως η καθαρή αξία των υλικών περιουσιακών στοιχείων του ενεργητικού θα επηρεασθεί αρνητικά κατά 1% σε σχέση με το 4% που είναι ο αντίστοιχος μέσος όρος για την Ευρώπη.

Ειδικότερα, για την Alpha Bank, η Merrill Lynch σημειώνει πως θα επηρεασθεί λιγότερο από τη μετάβαση στα ΔΛΠ σε σχέση με τις υπόλοιπες τράπεζες, καθώς η μείωση στα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή του 2003 θα άγγιζε το 0,9%.

Επιπλέον, εκτιμάται πως το πρόγραμμα stock options για τους υπαλλήλους της Alpha Bank θα επιβαρυνθεί κατά 1εκατ. ευρώ περίπου.

Σημειώνεται στην έκθεση πως η καθαρή αξία ενεργητικού του 2003 της Alpha, με βάση τα διεθνή πρότυπα, εκτιμάται μειωμένη κατά 1,8% σε περίπτωση που τα πρότυπα εφαρμόζονταν από προηγούμενη χρήση, ενώ η τράπεζα ξεκίνησε να δημοσιεύει λογιστικές καταστάσεις σύμφωνες με τα ΔΛΠ από το έτος 2001.

Σύμφωνα με την ανάλυση, τη μεγαλύτερη μεταβλητότητα εκτιμάται ότι θα εμφανίσουν τα κέρδη της Εθνικής Τράπεζας. Αυτό επισημαίνεται πως οφείλεται στο μεγάλο ποσοστό που κατέχουν οι μετοχές στο χαρτοφυλάκιό της, οι οποίες θα επηρεασθούν από τη μετάβαση στα ΔΛΠ, τα οποία προβλέπουν να λαμβάνεται υπ’ όψιν η λεγόμενη ”Fair Value Accounting”.

Αναφορικά με την επίπτωση στα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή για τη χρήση 2003 της Εθνικής Τράπεζας εάν είχαν εφαρμοστεί τα ΔΛΠ, αυτή ανέρχεται σε μείωση 26%. Επίσης, η καθαρή αξία ενεργητικού της Εθνικής, εκτιμάται πως θα ήταν αυξημένη κατά 5,8%.

Σημειώνεται στην έκθεση, πως η ΕΤΕ δημοσιεύει τα τελευταία χρόνια τις λογιστικές της καταστάσεις με βάση τα αμερικανικά πρότυπα, ενώ όπως παρατηρεί ο οίκος τα κέρδη που προκύπτουν με βάση αυτά είναι συστηματικά μικρότερα από αυτά των Ελληνικών προτύπων.

Για την Εμπορική Τράπεζα, η Merrill Lynch εκτιμά πως η καθαρή αξία των υλικών περιουσιακών στοιχείων του ενεργητικού της θα αυξηθεί κατά 1%, τονίζοντας ωστόσο πως η Εμπορική εμφανίζει τη μεγαλύτερη αβεβαιότητα μεταξύ των τραπεζών για τις επιπτώσεις των ΔΛΠ.

Αυτό, τονίζει ο οίκος οφείλεται στο γεγονός ότι η τράπεζα δεν έχει δημοσιεύσει οικονομικές καταστάσεις ούτε με τα αμερικάνικά, αλλά ούτε και με τα ΔΛΠ, και κατ’ επέκταση υπάρχει χαμηλότερος βαθμός διαφάνειας αναφορικά με την μετάβαση στα ΔΛΠ σε σχέση με τα υπόλοιπα ιδρύματα.

Επίσης, η μεταβολή στα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή χρήσης 2003 της Εμπορικής θα ήταν μείωση κατά 5,6%.

Ακόμα, για τη Eurobank εκτιμάται πως η μετάβαση στα ΔΛΠ θα έχει πολύ μικρό αντίκτυπο. Συγκεκριμένα, σημειώνεται πως η μείωση στα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή του 2003 θα ήταν 2,5%, εάν είχαν εφαρμοστεί τα ΔΛΠ στην εν λόγω χρήση.

Αυτό γιατί, όπως σημειώνεται, η τράπεζα είναι μία από τις νεώτερες της αγοράς ενώ οφελείται στο γεγονός ότι δεν έχει συνταξιοδοτικό έλλειμμα.

Για την καθαρή αξία του ενεργητικού της EFG, συνεχίζει ο οίκος, θα επηρεαστεί αρνητικά από την εφαρμογή των ΔΛΠ κατά 8%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v